Vijesti - Relikvije sv. Terezije Avilske u Splitu

 

Relikvije sv. Terezije Avilske u Splitu

Objavljeno: 27. 02. 2015 - 21:37
U župu Kamen su 26. i 27. veljače došle relikvije sv. Terezije Avilske u sklopu 500. obljetnice njezina rođenja i Godine posvećenog života. Tom je prigodom splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, zajedno s generalnim vikarom don Miroslavom Vidovićem, u petak 27. veljače posjetio župu Kamen i sudjelovao u molitvi pred svetičinim relikvijama svetice.

Nadbiskup je kratko pozdravio okupljene vjernike, te istaknuo važnost sv. Terezije kao svetice koja je nadišla svoje ograničenost, sumnje, svoju noć i koja je imala duboko iskustvo Boga, što i svjedoči njezin usklik: "Samo Bog dostaje!"

"Otkriti to bogatstvo u Bogu znači otkriti sebe i zato je čovjek velik ako otkrije sebe u ovom svjetlu koje Bog ima o njemu. I kada čovjek uspije to izgovoriti poput sv. Terezije Avilske, uvijek na ograničen način otkrivajući svoju veličinu otkriva i veličinu bližnjega, svoga poziva, otkriva veličinu Crkve našega vremena u kojem smo pozvani svjedočiti". U nastavku nadbiskup je iskazao zadovoljstvo što su svetičine relikvije došle u Split u vrijeme korizme, "kada je svatko pozvan na svoj način vidjeti tko je i što je, kad je svatko pozvan pročistiti sebe i vidjeti ono što mu je previše i što ga guši i ograničava u životu i kada bi trebalo dati više prostora Bogu i njegovoj riječi". Dodao je kako je dolazak svetičinih relikvija ohrabrenje i poziv svima da bi svatko od nas mogao reći u svome hodu kroz svoje tame kako je samo Bog dovoljan. Napomenuo je kako ima razloga da je sv. Terezija Avilska došla u Split i u ovu župu. "Jedan od tih razloga je taj što četiri njezine kćeri, sestre Gabrijela, Mihaela i Estera Mladineo i Edita Majić potječu iz našega Splita i nalaze se u Avili", istaknuo je nadbiskup i dodao kako se ove godine organizira hodočašće Splitsko-makarske nadbiskupije u Španjolsku, gdje će se posjetiti mjesto svetičina rođenja, Avila, te samostan sv. Josipa koji je svetica osnovala, a u kojemu se nalaze četiri djevojke iz Splita. Na kraju nadbiskup je poželio: "Neka nas sv. Terezija prati na našem putu, hodu, hodočašću kroz korizmu do našeg Uskrsa kojega ćemo proslaviti na plodan način poslije korizme i kako bi mogli reći: 'koga ja imam Gospodine osim tebe?"

Molitveni program nastavio je župnik o. Anto Knežević, a relikvije su istog dana, popodne, nastavile put prema Karmelu sv. Ilije. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi