Vijesti - Film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike” prikazan na “Danima kršćanske kulture” u Splitu

 

Film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike” prikazan na “Danima kršćanske kulture” u Splitu

Film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike” prikazan na “Danima kršćanske kulture” u Splitu Objavljeno: 22. 03. 2015 - 10:03

Prikazan film autora Zorana Marinovića i Davora Stopića

Drugoga dana filmskoga programa manifestacije "Dani kršćanske kulture" u Kinoteci Zlatna vrata 22. ožujka održana je projekcija dokumentarnog filma "Školske sestre franjevke u srcu Afrike" autora Zorana Marinovića i Davora Stopića koji je nastao u suradnji sa sestrama. Školske sestre franjevke 2014. godine obilježile su 40 godina života i djelovanja u Misiji u DR Kongu.

Upravo na spomen odlaska prvih sestara iz Splita, prve misijske korake i djelatnu prisutnost u Misiji, nastao je film "Školske sestre franjevke u srcu Afrike. Split-Luhwinja 1974.- 2014." prikazujući s jedne strane povijest sestrinskoga četrdesetogodišnjeg služenja Bogu u bližnjemu, u najsiromašnijima od siromašnih, kongoansku stvarnost sestara, a s druge strane i one čije je živote dotakla njihova briga.

Kako je istaknula provincijalka Školskih sestara franjevki s. Leonka Bošnjak Čovo na projekciji pred punom dvoranom Kinoteke Zlatna vrata film je nastao u izvanrednim uvjetima budući da je svaki pokušaj fotografiranja, a kamo li snimanja u ovoj zemlji opasan po život. Prisjećajući se i sama svojih posjeta Kongu istaknula je kako nema riječi kojima se mogu prepričati uvjeti života. Dugogodišnja posvećenost sestara misijskom radu usmjerena je na poduku u vjeri, opismenjavanje, poduku u školi domaćinstva za djevojke i žene, osnivanje bolnice koja je posebno pomogla poboljšanju kvalitete života, oporavak od posljedica nasilja prouzročenog dugogodišnjim ratom, a fragmenti njihova rada vidljivi su i na ovom dojmljivom filmu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi