Vijesti - “Sloboda iza rešetaka”

 

“Sloboda iza rešetaka”

Objavljeno: 22. 03. 2015 - 12:54

U Kinoteci Zlatna vrata održana projekcija filma "Sloboda iza rešetaka"

U Kinoteci Zlatna vrata 22. ožujka održana je projekcija dokumentarnog filma "Sloboda iza rešetaka" Nade Šurjak o sestrama Mihaeli, Gabrieli i Esteri Mladineo koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa u zajednici bosonogih karmelićanki u Avili u Španjolskoj.

Govoreći o nastanku filma na splitskoj projekciji autorica Nada Šurjak ovom je prigodom istaknula kako je potpuno odstupila od prvotne zamisli, snizujući svoj ego te dajući povjerenje Božjoj providnosti zahvaljujući kojoj je nastao film koji promišlja svijet unutar čovjeka u odnosu prema svijetu koji ga okružuje, o čemu svjedoči "sloboda iza rešetaka" koju žive i sestre Mladineo.

Sestre Mihaela, Gabriela i Estera Mladineo iz Splita nakon što su položile vječne zavjete, više nikad ne će izaći izvan zidina samostana, niti komunicirati i s kim, osim preko dvostrukih rešetaka. No, one govore o potpunoj slobodi koja se stječe odbacivanjem svih ograničavajućih modela koje nameću profesija, bračni status i vanjski život u tobožnjoj slobodi, a njihovu priču približila je novinarka i autorica filma Nada Šurjak ističući kako bi svijet zasigurno bio drukčiji da za njega ne mole tihe moliteljice u samostanu karmelićanki u Avili u Španjolskoj u kojem slijede stroga pravila molitve, meditacije, posta i siromaštva koja je osmislila sv. Terezija Avilska.

Ovaj samostan za Hrvate je posebno zanimljiv jer u njemu trenutačno među dvadeset redovnica obitavaju i četiri Hrvatice – osim sestara Mladineo u njemu je i Edita Majić, nekadašnja glumica koja je prije desetak godina napustila glumačku karijeru i ušla u samostan, a što je na filmu "Edita Marija od Križa" također zabilježila Nada Šurjak. (ika)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Film “Školske sestre...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi