Vijesti - Europski biskupi o odnosu obitelji i duhovnih zvanja

 

Europski biskupi o odnosu obitelji i duhovnih zvanja

Europski biskupi o odnosu obitelji i duhovnih zvanja Autor: rv/ssf
Objavljeno: 08. 07. 2015 - 10:48

Kako pratiti mlade prema svećeništvu i posvećenom životu u obitelji danas

Obitelj nije samo mjesto gdje se očituje odgojna kriza našega vremena, nego obitelj, uz druge uloge, može biti glavni promicatelj svećeničkih i redovničkih zvanja. Sudionici Kongresa usredotočili su se na izvanrednu snagu koju može imati glas roditelja ako svoju odgojiteljsku ulogu ne prepuštaju drugim odgojnim ustanovama, koje su često nasilne i isključujuće, primijetio je mons. Dal Molin.Od 6. do 9. srpnja 2015. u Pragu je održan godišnji Kongres europske službe za zvanja (EVS) na temu „Kako pratiti mlade prema svećeništvu i posvećenom životu u obitelji danas”. Kongres je održan u organizaciji Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskih konferencija. Cilj Kongresa bio je u središte pozornosti i pastoralnoga djelovanja ponovno staviti prioritet čitave Crkve i obitelji, odnosno stvoriti uvjete da se u obitelji rađaju svećenička i redovnička zvanja, kazao je mons. Nico dal Molin, ravnatelj Ureda za zvanja pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji i voditelj Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskih konferencija.

U Pragu se skup odvijao u okviru Godine posvećena života i na uočnicu Biskupske sinode o obitelji, istaknuto je u priopćenju Vijeća europskih biskupskih konferencija. U češki su glavni grad stigli 72 sudionika i sudionice, među njima devet biskupa, zajedno s odgovornima za pastoral zvanja i izaslanicima biskupskih konferencija i redovničkih družba iz dvadeset europskih država, te iz Povjerenstva za posvećeni život u Sjedinjenim Američkim Državama. Na kongresu, kao izaslanica Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, sudjelovala je i s. Ivanka Mihaljević, savjetnica UCESM-e i s. Ljubica Stjepanović.

Rad skupa usmjeravao je biskup Oscar Cantoni, predsjednik Povjerenstva za zvanja pri Vijeću europskih biskupskihkonferencija, a skup se odvijao na plenarnim zasjedanjima i u radnim skupinama. Sociolozi Attilio Danese i Giulia Paola Di Nicola, su govorili o društveno-kulturalnom stanju obitelji u Europi: o mjerilima i smjernicama za odgoj u vjeri i o prihvatu zvanja u obitelji. Mons. Patron Wong, tajnik Zbora za kler, govorio je pak o praćenju mladih na putu prema svećeništvu i redovništvu, polazeći od sadašnjeg obiteljskoga konteksta. U radu skupa sudjelovao je i kardinal Dominik Duka, praški nadbiskup.

Obitelj, kao kućna crkva, mjesto je gdje se prenosi vjera. U njoj se najčešće otkriva i razvija svećenički ili redovnički poziv. Ona istodobno može biti mjesto gdje se zvanje guši, ako se nad njim prikladno ne bdije ili ga se ne podržava. Ako se smetne s uma da je obitelj zapravo zajednica vjere za blagostanje bračnoga para i njihove djece, onda se to izravno odražava na sklad obiteljskoga života, a slijedom toga i na kakvoću i na brojnost zvanjâ – ustvrdio je don Michel Remery, zamjenik glavnoga tajnika Vijeća europskih biskupskih konferencija, govoreći 6. srpnja u Pragu, na otvaranju europskoga skupa o zvanjima.

Kada neki mladić ili neka djevojka očituju želju radikalno slijediti Krista pripremajući se za svećenički ili redovnički život, obitelj se može osjećati nespremnom i osamljenom u sučeljavanju s upitima, sumnjama i izazovima povezanim s odabirom radikalnoga življenja. Takav se odabir danas smatra neuputnim i čudnim, a kršćanska mu se obitelj često opire i ne preporuča ga mladima – primijetio je don Remery.

Naravno, hod prema zvanju Božji je hod s pozvanom osobom, a odabir je osobe. Istodobno, kao kršćani nismo sami, a potrebna nam je pomoć drugih. Poželjno je da svekolika kršćanska zajednica, Crkva, zna pratiti i pomagati obitelji u zajedničkom hodu razlučivanja i dozrijevanja možebitnoga svećeničkog ili redovničkoga zvanja – objasnio je zamjenik glavnoga tajnika.

O tomu kako bi obitelj trebala pratiti mlade na putu prema svećeništvu i redovništvu, u Pragu raspravljaju sedamdeset dva sudionika, među njima i devet biskupa, zajedno s odgovornima za pastoral zvanja i izaslanicima iz dvadeset europskih država i Sjedinjenih Američkih Država. Rasprava o zvanjima završava u četvrtak usvajanjem dokumenta koji će u petak biti objavljen na talijanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi