Vijesti - Susret hrvatskih misionara i misionarki u Sisku

 

Susret hrvatskih misionara i misionarki u Sisku

Susret hrvatskih misionara i misionarki u Sisku Autor: ika/www.misije.hr/www.biskupija-sisak.hr
Objavljeno: 08. 07. 2015 - 10:55

Sudjeluju misionari iz Tanzanije, Ruande, DR Konga, Burundija, Kameruna, Benina, Rusije, Bugarske, Salomonskih otoka i s Haitija

Svečanim misnim slavljem u sisačkoj katedrali u ponedjeljak 6. srpnja počeo je godišnji 27. ljetni susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata, koji djeluju u misijama diljem svijeta, kojem će do 9. srpnja biti domaćin Sisačka biskupija.

Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s hvarsko-bračko-viškim biskupom Slobodanom Štambukom, predsjednikom Vijeća za misije pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, te 40-tak svećenika, među kojima su bili misionari te ravnatelji Papinskih misijskih djela u nad/biskupijama Hrvatske te u Bosni i Hercegovini.

Susret je okupio 16 misionara i misionarki iz Tanzanije, Ruande, DR Konga, Burundija, Kameruna, Benina, Rusije, Bugarske, Salomonskih otoka i s Haitija.

Na početku mise biskup Košić pozdravio je sve misionare i poželio neka to bude susret "na kojem ćemo svjedočiti o našem poslanju. Poslani smo navješćivati evanđelje tamo kamo nas Gospodin Isus šalje: bilo u nekim dalekim zemljama, u domovini, u svojim obiteljima ili okolini prije svega svojim životom, a onda i riječima i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju kako bi se širilo Božje kraljevstvo", istaknuo je biskup Košić. U homiliji podsjetio je da je cijela Crkva misijska i da nas je Gospodin osposobio da nosimo njegovu nadu i ljubav svima. Pozvao je misionare da i dalje žive ustrajno, s ljubavlju i sa sviješću da ih Bog vodi, ali i da ih vjernici u domovini prate svojim molitvama i darovima preko Papinskih misijskih djela.

Uime nacionalnih ureda, misionara i biskupijskih ravnatelja vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, zahvalio je sisačkom biskupu i suradnicima na srdačnom prijemu i domaćinstvu susreta. Kazao je kako se mlada Sisačka biskupija može nazvati biskupijom koja voli i moli za misije i misionare, što joj služi na čast, ali je i novi poticaj da se i dalje moli i žrtvuje za misionare. 

Sudionici susreta smješteni su u nekoliko župa sisačke biskupije.

Radni dio ovogodišnjeg 27. susreta hrvatskih misionara i misionarki održan je u utorak 7. srpnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Sisku, a započeo je zajedničkom molitvom koju je predmolio voditelj Misijskog ureda Sisačke biskupije vlč. Ivan Faletar.

Na početku okupljenima su se obratili domaćin sisački biskup Vlado Košić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK Slobodan Štambuk, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH vlč. Ivan Štironja.

Tom prigodom biskup Košić je istaknuo kako je susret prilika da misionari upoznaju taj grad i biskupiju, ali i prilika da vjernici s kojima će se susresti upoznaju njih i njihov poziv. "Već sam vam i jučer rekao da vi bez obzira gdje djelujete kao misionari, da ste i nositelji poruke o svojoj zemlji. Premda vam to nije vaša prva zadaća nezaobilazno je i to da vi svojim životom i naviještanjem Evanđelja širite i istinu o nama Hrvatima. Vama prvo treba biti na srcu ono što vas je i ponijelo u misije, a to je ljubav prema Kristu Gospodinu i vaš poziv da o njemu svjedočite po cijelome svijetu. Ta zadaća zapravo bi nam svima treba biti prva i najvažnija bez obzira gdje smo, u misijama ili ovdje u Domovini", poručio je biskup Košić okupljenima.

Biskup Štambuk zahvalio je biskupu Košiću na organizaciji susreta, te se prisjetio početaka misionarskih susreta, ističući kako se oni održavaju u želji da se barem malo pažnje pokaže prema onima koji su na velikoj Gospodnjoj oranici. "Svake se godine nađemo na drugom mjestu kako biste vi misionari upoznali našu domovinu, ali i kako bi svaki taj kraj gdje se nađemo mogao susresti misionare uživo i čuti o njihovu životu i pozivu. Smatram da je od početaka jedna od najvažnijih točaka susret s ljudima na terenu, u župama i crkvama", rekao je biskup te još izrazio radost zbog započetog procesa za proglašenje blaženim slavnog misionara o. Ante Gabrića. 

Ravnatelj Štefan istaknuo je kako se već dvadeset sedmi puta misionari okupljaju kako bi se radovali Bogu koji je zaljubljen u svakog čovjeka, a ravnatelj Štironja podsjetio je na poruku pape Franje povodom Svjetskog misijskog dana.

U drugom dijelu susreta predstavljeni su projekti Papinskih misijskih djela: časopis "Radosna vijest", "Misijska nedjelja", "Kateheze za prvopričesnike, krizmanike i srednjoškolce", "Misijski kalendar", "Misijska vozila" i "Djela sv. Djetinjstva", a okupljeni misionari nakon predstavljanja svjedočili su svoja misionarska iskustva i razgovarali o konkretnim problemima i potrebama s kojima se susreću u svom radu. 

Drugi dan 27. susreta misionara i misionarki završen je sudjelovanjem misionara na misnim slavljima u sisačkim i petrinjskim župama, susretom s vjernicima i svjedočenjem poslanja i služenja koje čine u misijskim krajevima. 

Misno slavlje u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK Slobodan Štambuk u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, povjerenikom za misije Zadarske nadbiskupije vlč. Mladenom Kačanom, svećenikom Zadarske nadbiskupije i bivšim misionarom u Gani vlč. Franom Kovalom, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom.  

Započevši homiliju riječima pjesme "Krist na žalu", biskup Štambuk rekao je kako je Krist pokucao na vrata srca misionara i misionarki, svećenika i redovnica i pozvao ih da pođu za njime naviještati svijetu radosnu vijest, ali i kako je svatko od nas u svome pozivu pozvan da bude misionar i širitelj Evanđelja. "Kroz povijest se bezbroj puta dogodilo Genezaretsko jezero i Isusov poziv. Zato dragi Siščani, scenarij koji je Isus imao u početku nije prestao vrijediti. On se nastavlja i za taj scenarij u kojem on sudjeluje 'tražiš ljude za velika djela' mi mu moramo biti zahvalni, a vi koji još niste dobili tu sreću da vam Isus pokuca na vrata ne zaboravite da je 'ključ' uvijek iznutra, 'ključ' je u vama samima. Svatko od nas u svojoj ulozi, majke, oca, djeda, bake, ministranta, svatko može imati tu divnu ulogu navjestitelja. Siščani! Bog kuca i traži odgovor, ali ne zaboravite da je 'ključ' iznutra", poručio je okupljenima biskup Štambuk. 

Na kraju o svom radu, težini života, služenju siromašnima, bolesnima, ali i o razvijanju lokalnih zajednica, brizi o školstvu i obrazovanju, te širenju vjere svjedočile su s. Berislava Tutić, misionarka u Bugarskoj, i s. Josipa Šprajc, misionarka u Kamerunu.

Sudionici 27. susreta misionara i misionarki proveli su srijedu 8. srpnja na studijskom putovanju Sisačkom biskupijom. Cilj putovanja bio je upoznati se sa životom sisačke Crkve, slavnom poviješću toga kraja, ali i brojnim ranama iz Domovinskog rata, o čemu su im govorili sisački biskup Vlado Košić, voditelj Biskupijskog misijskog ureda vlč. Ivan Faletar, voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić te domaći župnici. Misionari su posjetili sisačku katedralu i arheološki park "Siscia in situ" u Sisku, Sunju, Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju, Svetište Majke naših stradanja u Gori i Kutinu. Osobito ih se dojmila gotička crkva – biskupijsko marijansko svetište Uznesenja BDM u Gori čija se obnova privodi kraju. 

Putovanje je završilo svečanim misnim slavljem u kutinskoj crkvi BDM Snježne koje je predvodio predsjednik Vijeća za misije HBK hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u zajedništvu s domaćim biskupom, domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem, misionarima, misijskim djelatnicima i ostalim svećenicima. U homiliji istaknuo je kako su misionari i misijski djelatnici ljudi srca: "Oni osjećaju i žele učiniti nešto lijepo za Boga, a u tom činjenju troše svoje ljudske sile. Troše ljudsku krv i ulažu svoju volju i razum te idu puno puta u neizvjesnost. Ali baš je najveća izvjesnost Gospodin Bog, u koga naši misionari i misijski djelatnici vjeruju. To je onaj prvi i glavni motor koji daje poticaj za dalje. U čitavoj kompoziciji vjere u Boga ima i osoba kojoj s poštovanjem izgovaramo ime, a to je Isus Krist. Osoba u koju su, rekao bih, oni zaljubljenici. On je ona unutarnja sila koja ih potiče da čine dobro svijetu te se tu ostvaruju one riječi 'Idite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje, krstite i učinite ljude mojim učenicima'", rekao je biskup Štambuk te na kraju zahvalio svima koji su omogućili da se susret održi, a osobito biskupu Košiću kojemu je i pružio podršku u širenju istine i borbi za istinske kršćanske i domoljubne vrijednosti. 

Nakon popričesne molitve okupljenima su se obratili ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH vlč. Ivan Štironja, a o životu u misijama svjedočili su misionar u Tanzaniji vlč. Velimir Tomić i misionarka na Salamonskim otocima s. Marta Nikolić. 

27. susret hrvatskih misionara i misionarki završio je u četvrtak 9. srpnja zajedničkom misom u kapeli Bl. Alojzija Stepinca u Velikom Kaptolu.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi