Vijesti - Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu

 

Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu

Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu Autor: ika/dominikanci.hr
Objavljeno: 24. 06. 2015 - 15:50

Ovo nije moja proslava već proslava moje zajednice i moje provincije

Član Hrvatske dominikanske provincije o. Nikola Dugandžić proslavio je u srijedu 24. lipnja svečanim misnim slavljem 50. obljetnicu misništva u župi Gospe Karmelske u Bolu na Braču gdje se nalazi dominikanski samostan Sv. Marije Milosne. Okružen subraćom dominikancima iz gotovo svih samostana te provincije, o. Dugandžić slavio je u samostanskoj crkvi zahvalnu euharistiju u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske dominikanske provincije o. Antom Gavrićem, zatim generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem, priorom tamošnjega bolskoga samostana o. Damirom Šokićem i dvadesetak okupljenih dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Pozdravljajući subraću redovnike koji se od 21. do 26. lipnja nalaze na duhovnim vježbama u tome samostanu, bolski župnik o. Šokić izrazio je radost zbog slavlja zlatomisničkoga slavlja o. Dugandžića, primijetivši kako se ono događa uz svetkovinu sv. Ivana Krstitelja kada trojica dominikanaca slave imendan, o. Ivo Plenković iz Bola, o. Ivan Iko Mateljan iz Splita i o. Vanči Arzenšek iz samostana Gospe Svete u slovenskome Petrovču. Čestitavši slavljeniku visoki jubilej svećeništva, pozvao je sve na molitvu zahvale kroz euharistijsko slavlje uz 50. obljetnicu njegove svećeničke službe. "Nitko rođen od žene nije veći od Ivana Krstitelja! Ovaj nas blagdan poziva na preporođenje po samome Duhu Svetomu kako bismo što dostojnije prikazali Bogu misno slavlje", tim riječima započeo je euharistijsku službu o. Dugandžić uz kojega su u prezbiteriju bili biskupijski vikar Jerčić i domaćin o. Plenković. 

U prigodnoj homiliji generalni vikar mons. Jerčić osvrnuo se na Marijin pohod rođakinji Elizabeti i njihovu međusobnu radost, ustvrdivši da je Marijin i Elizabetin susret primjer kako bi trebali izgledati međuljudski susreti. U korijenu riječi susret je radost, sreća. Svaki susret trebao bi voditi prema sreći. Bez ljudskih susreta ni ljudski život nema smisao, rekao je, između ostaloga, mons. Jerčić. Izražavajući radost zbog proslave zlatnoga jubileja svećeničke službe o. Dugandžića, istaknuo je važnost proslave tih obljetnica, tim više što se radi o 50. obljetnici, kako je rekao, "ustrajanja u savezu i vjernosti prema Bogu i bližnjemu". Istaknuo je, pritom, kako su 20. lipnja u hvarskoj katedrali za svećenike zaređeni Milan Šarić i Ivan Jurin, te pozvao vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja. Na kraju homilije mons Jerčić pročitao je pjesmu zlatomisniku koju je sastavio uz tu prigodu, a završava riječima: "Na blagdan najvećeg što rodila ga žena Crkva je Božja s tobom okupljena, I baš pred Licem onog Svetog Platna Sretno se slavi Misa tvoja zlatna. Hvala ti, Niko, brate nam premili, Zlatomisniče, Bog nam te poživi!"

U prigodnoj riječi zlatomisnik je ukratko podsjetio okupljenu subraću dominikance, zatim dijecezanske svećenike i vjernike na svećenički put i život, posebno na višegodišnju službu među vjernicima u Chicagu. Podsjetio je na 1950. godinu kada je sudjelovao na tzv. prvomajskoj paradi u Ljubuškomu. Kako je rekao, specijalno određeni omladinci tada su započinjali partizanske pjesme, među kojima je jedan od njih započeo pjesmu "Od Ljubuškoga do Mostara, neće biti popa ni oltara". Samo 15 godina kasnije, na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1965., u zagrebačkoj katedrali 65 mladih bogoslova, među kojima i 11 dominikanaca, postali su svećenici po rukama kardinala Franje Šepera, rekao je, uz ostalo, o. Dugandžić, istaknuvši pritom kako mu putovi nisu bili popločani zlatnim nitima. "Uz pomoć Boga, uz pomoć roditelja, uz pomoć subraće i provincije stigao sam do za mene sretnoga dana. Ovo nije moja proslava već proslava moje zajednice i moje provincije, a na poseban način našega provincijala Gavrića", rekao je slavljenik, zahvalivši svima koji su mu omogućili da zlatni jubilej svećeništva proslavi među subraćom redovnicima u Bolu. 


O. Nikola Dugandžić rođen je 1937. godine. Već s 8 godina prošao je Križni put od Novske do Bleiburga, te od Bleiburga do Zadra. Kroz 26 godina nije mogao dobiti vizu da bi iz SAD pohodio svoju domovinu. Od 1981. godine bio je voditelj hrvatske katoličke misije Bl. Alojzije Stepinac u Chicagu, sve do 2006. godine kada se hrvatski dominikanci povlače u Hrvatsku, a misiju preuzimaju hrvatski franjevci. Svoja životna iskustva zabilježio je u knjizi "Ovo nije priča – od Krlovca do Michigana i natrag" koju je prije 5 godina objavila dominikanska naklada Istina. O. Dugandžić sada je član zajednice splitskih dominikanaca u kojoj je obnašao i službu priora.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi