Vijesti - Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu

 

Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu

Dominikanac o. Nikola Dugandžić proslavio 50. obljetnicu misništva u Bolu Autor: ika/dominikanci.hr
Objavljeno: 24. 06. 2015 - 15:50

Ovo nije moja proslava već proslava moje zajednice i moje provincije

Član Hrvatske dominikanske provincije o. Nikola Dugandžić proslavio je u srijedu 24. lipnja svečanim misnim slavljem 50. obljetnicu misništva u župi Gospe Karmelske u Bolu na Braču gdje se nalazi dominikanski samostan Sv. Marije Milosne. Okružen subraćom dominikancima iz gotovo svih samostana te provincije, o. Dugandžić slavio je u samostanskoj crkvi zahvalnu euharistiju u koncelebraciji s provincijalom Hrvatske dominikanske provincije o. Antom Gavrićem, zatim generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem, priorom tamošnjega bolskoga samostana o. Damirom Šokićem i dvadesetak okupljenih dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Pozdravljajući subraću redovnike koji se od 21. do 26. lipnja nalaze na duhovnim vježbama u tome samostanu, bolski župnik o. Šokić izrazio je radost zbog slavlja zlatomisničkoga slavlja o. Dugandžića, primijetivši kako se ono događa uz svetkovinu sv. Ivana Krstitelja kada trojica dominikanaca slave imendan, o. Ivo Plenković iz Bola, o. Ivan Iko Mateljan iz Splita i o. Vanči Arzenšek iz samostana Gospe Svete u slovenskome Petrovču. Čestitavši slavljeniku visoki jubilej svećeništva, pozvao je sve na molitvu zahvale kroz euharistijsko slavlje uz 50. obljetnicu njegove svećeničke službe. "Nitko rođen od žene nije veći od Ivana Krstitelja! Ovaj nas blagdan poziva na preporođenje po samome Duhu Svetomu kako bismo što dostojnije prikazali Bogu misno slavlje", tim riječima započeo je euharistijsku službu o. Dugandžić uz kojega su u prezbiteriju bili biskupijski vikar Jerčić i domaćin o. Plenković. 

U prigodnoj homiliji generalni vikar mons. Jerčić osvrnuo se na Marijin pohod rođakinji Elizabeti i njihovu međusobnu radost, ustvrdivši da je Marijin i Elizabetin susret primjer kako bi trebali izgledati međuljudski susreti. U korijenu riječi susret je radost, sreća. Svaki susret trebao bi voditi prema sreći. Bez ljudskih susreta ni ljudski život nema smisao, rekao je, između ostaloga, mons. Jerčić. Izražavajući radost zbog proslave zlatnoga jubileja svećeničke službe o. Dugandžića, istaknuo je važnost proslave tih obljetnica, tim više što se radi o 50. obljetnici, kako je rekao, "ustrajanja u savezu i vjernosti prema Bogu i bližnjemu". Istaknuo je, pritom, kako su 20. lipnja u hvarskoj katedrali za svećenike zaređeni Milan Šarić i Ivan Jurin, te pozvao vjernike na molitvu za nova duhovna zvanja. Na kraju homilije mons Jerčić pročitao je pjesmu zlatomisniku koju je sastavio uz tu prigodu, a završava riječima: "Na blagdan najvećeg što rodila ga žena Crkva je Božja s tobom okupljena, I baš pred Licem onog Svetog Platna Sretno se slavi Misa tvoja zlatna. Hvala ti, Niko, brate nam premili, Zlatomisniče, Bog nam te poživi!"

U prigodnoj riječi zlatomisnik je ukratko podsjetio okupljenu subraću dominikance, zatim dijecezanske svećenike i vjernike na svećenički put i život, posebno na višegodišnju službu među vjernicima u Chicagu. Podsjetio je na 1950. godinu kada je sudjelovao na tzv. prvomajskoj paradi u Ljubuškomu. Kako je rekao, specijalno određeni omladinci tada su započinjali partizanske pjesme, među kojima je jedan od njih započeo pjesmu "Od Ljubuškoga do Mostara, neće biti popa ni oltara". Samo 15 godina kasnije, na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1965., u zagrebačkoj katedrali 65 mladih bogoslova, među kojima i 11 dominikanaca, postali su svećenici po rukama kardinala Franje Šepera, rekao je, uz ostalo, o. Dugandžić, istaknuvši pritom kako mu putovi nisu bili popločani zlatnim nitima. "Uz pomoć Boga, uz pomoć roditelja, uz pomoć subraće i provincije stigao sam do za mene sretnoga dana. Ovo nije moja proslava već proslava moje zajednice i moje provincije, a na poseban način našega provincijala Gavrića", rekao je slavljenik, zahvalivši svima koji su mu omogućili da zlatni jubilej svećeništva proslavi među subraćom redovnicima u Bolu. 


O. Nikola Dugandžić rođen je 1937. godine. Već s 8 godina prošao je Križni put od Novske do Bleiburga, te od Bleiburga do Zadra. Kroz 26 godina nije mogao dobiti vizu da bi iz SAD pohodio svoju domovinu. Od 1981. godine bio je voditelj hrvatske katoličke misije Bl. Alojzije Stepinac u Chicagu, sve do 2006. godine kada se hrvatski dominikanci povlače u Hrvatsku, a misiju preuzimaju hrvatski franjevci. Svoja životna iskustva zabilježio je u knjizi "Ovo nije priča – od Krlovca do Michigana i natrag" koju je prije 5 godina objavila dominikanska naklada Istina. O. Dugandžić sada je član zajednice splitskih dominikanaca u kojoj je obnašao i službu priora.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi