Vijesti - U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića

 

U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića

U rodnoj Zbjegovači proslavljen rođendan sl. Božjeg Ivana Bonifacija Pavletića Autor: ika
Objavljeno: 25. 06. 2015 - 15:46

U moslavačkom selu Zbjegovači 25. lipnja 1864. godine (tada župa Kutina, a danas Ilova) rođen je sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić. Tom prigodom župa Ilova i njegova redovnička Družba sinova Bezgrešne vjernike su okupili na misi u kapeli Sv. Duha na Gojlu. U djetinjstvu i mladosti to je bilo najbliže Ivanovo svetištu, prije nego što je kao mladi postolar napustio domovinu, a u Italiji deset je godina, sve do prerane smrti 1897. godine, osobitom žrtvom služio potrebitim bolesnicima i nezbrinutoj djeci.

Misno slavlje u prvoj Bonifacijevoj godini proglašenja slugom Božjim predvodio je ilovski župnik Dražen Lauc, a na Dan državnosti misa je posvećena spomenu na hrvatske branitelje te stoljetnoj borbi hrvatskog naroda za slobodu. U tome posebno je mučeništvom svoj doprinos dao blaženik Alozije Stepinac, a koji i u aktualna vremena bez reakcija državnih dužnosnika doživljava poniženja uz lažne klevete, istaknuo je župnik Lauc. U koncelebraciji bio je preč. Dragutin Papić, župnik župe BDM Snježne u Kutini u kojoj je Ivan Pavletić kršten. 

Na kraju, o Bonifacijevu životu koji potvrđuje da se svecem postaje svaki dan govorio je o. Mariano Passerini iz zajednice Družbe Sinova Bezgrešne u Kutini. Posebno je naglasio njegovu ne samo duhovnu posvetu uime Bezgrešne već i sintezu europskog bića. Stoga nije čudo što je kardinal Josip Bozanić godine 2008. izjavio da je otkriven biser koji treba svijetliti svom zavičaju, Hrvatskoj i čitavom kršćanskom svijetu.

Otvarajući u Područnoj školi u Zbjegovači dokumentarni postav stalne izložbe o Ivanu Bonifaciju Pavletiću to je uime Povjerenstva za promicanje svetosti najznamenitije osobe moslavačkog vjerskog života istaknuo i Dragutin Pasarić. Zahvala za vrlo lijep postav o kojemu je brinuo povjesničar umjetnosti Mladen Mitar izrečena je i ravnateljici OŠ Banova Jaruga Meliti Posavčić. Ona je prepoznala da dio školskog prostora može služiti dragocjenoj spoznaji o vrijednostima Zbjegovčanina s kraja 19. stoljeća. Istaknuto je da je sin tog sela potekao u slavenskom kraju. Za svoj redovnički put opredijelio se u Grazu, dakle germanskom svijetu, a glas svetosti zadobio je u Italiji, ponajprije Rimu, vodećem u latinskom i nadasve kršćanskom ozračju.

Kutina će Bonifacijev rođendan obilježiti u ponedjeljak, na blagdan sv. Petra i Pavla, misom u 11 sati i procesijom do kuće koja uz nedaleko poprsje sluge Božjeg nosi njegovo ime. U njoj djeluje zajednica Družbe Sinova Bezgrešne, a ona potvrđuje da se Bonifacije zaista vratio kući.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi