Vijesti - “Sv. Ivan Krstitelj - savršeni uzor Bogu posvećene osobe”

 

“Sv. Ivan Krstitelj - savršeni uzor Bogu posvećene osobe”

“Sv. Ivan Krstitelj - savršeni uzor Bogu posvećene osobe” Autor: ika
Objavljeno: 23. 06. 2015 - 15:55

Trećega dana trodnevice uoči proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja u pulskoj župi posvećenoj tom svecu predavanje "Sv. Ivan Krstitelj - savršeni uzor Bogu posvećene osobe", a bilo je govora i o povijesti zapadnog redovništva, okolnostima osnivanja novih redova, te nastanku različitih redovničkih karizmi kao odgovor na određene socijalno društvene trenutke.

Misno slavlje 23. lipnja predvodio je fra Bojan Rizvan, rektor pulskog svetišta Majke Božje od milosti, u koncelebraciji s franjevcima iz tog samostana te gostima franjevcima s Malte koji u Puli provode svoj godišnji odmor.  

Snaga i ljepota Božje Riječi je u tome što zahvaća čovjekov život u njegovim temeljima, te dodiruje odnose koji obilježavaju čitav život, istaknuo je na početku homilije fra Bojan. Snaga Božje istine postaje vidljiva tek kada zahvati nas, ali i naš odnos prema drugima koji s nama pišu našu povijest. Upravo u svezi odnosa prema drugima, Isus nas upozorava kako ponekad u životu treba izgraditi stav opreza, da ne bismo bacili biserje pred svinje ili svetinju pred pse. Takav nas stav opreza uvodi u istinsku slobodu koja svoju puninu pronalazi u povjeravanju Bogu. Božja nam riječ otkriva način kako ostvariti odnose s drugim ljudima, donoseći nam jednostavnu formulu koja je i središte Zakona i Proroka: "Što želite da ljudi vama čine, činite vi njima." Isus nas poziva da oživotvorimo to zlatno pravilo te budemo primjer kako se očituje ljubav, poziva nas imati hrabrosti živjeti Božju logiku poniznosti, istaknuo je propovjednik. 

Nakon misnog slavlja župnik i gvardijan te pulske župe i samostana o. Đuro Hontić održao je predavanje "Sv. Ivan Krstitelj - savršeni uzor Bogu posvećene osobe". Podsjetio je na ciljeve Godine posvećenog života - sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti, s nadom prigrliti budućnost i sa strašću živjeti sadašnjost. Biti posvećen, pojasnio je, između ostalog znači biti određen za nešto, izabran, izdvojen za nekoga. Ovdje to znači odlučiti se, biti na putu svetosti. Na tom putu treba računati ne sa svojom snagom nego u potpunosti biti predan Bogu i s njim računati u životu.

Od početka Crkve bilo je muževa i žena koji su, vršenjem evanđeoskih savjeta, htjeli slobodnije slijediti Krista i vjernije ga nasljedovati: oni su, svatko na svoj način, provodili Bogu posvećeni život. Mnogi su među njima, na poticaj Duha Svetoga, živjeli u pustinji ili su pak osnovali redovničke zajednice koje je Crkva svojom vlašću rado prihvatila i potvrdila, pojasnio je Hontić nastanak redovničkog načina života.

Kao na stablu koje je Bog posadio i koje se čudesno i raznoliko razgranalo u Gospodinovu polju, izrasli su razni oblici samotničkog ili zajedničkog života i različne obitelji koje umnažaju i duhovna sredstva i za napredak svojih članova i za dobro cijeloga Kristova Tijela. Sv. Ivan Krstitelj bio je prva Bogu posvećena osoba, sve kasnije Bogu posvećene osobe su se na njega ugledale, svatko nalazeći neki svoj model, neki specifični naglasak i oblik karizme. No, dakako, uzor svakome redovniku je prije svega Isus Krist, kao onaj koji je savršeno vršio volju Očevu i svoje poslanje. 

U nastavku je kronološkim slijedom prikazao prapočetke povijesti zapadnog redovništva, od sv. Pavla Pustinjaka i njegovog učenika sv. Antuna Pustinjaka koji je prvi započeo jedan organizirani oblik posvećenog života. Sv. Benedikt, osnivač benediktinaca, zapisao je prva pravila redovničkog života koja su utjecala na oblikovanje europske kulture i društva, postavši tako pretečom oblikovanja zapadne europske civilizacije. 

Novo veliko poglavlje povijesti redovništva donosi sv. Franjo koji je osnovao tri grane franjevaca: franjevce, klarise i Franjevački svjetovni red, koji su se svi, kasnijim obnovama još dodatno granali, najčešće sukladno društveno povijesnim okolnostima. Kao odgovor na povijesne promjene u društvu nastajali su i drugi redovi. Isusovci su, primjerice, nastali kao odgovor na Lutherovu reformaciju, a salezijanci kao odgovor na prosvjetiteljstvo i nastanak tada nove radničke klase u urbanim sredinama.

Predavač se posebno osvrnuo na franjevačku teologiju koja je u danim povijesnim okolnostima ustuknula pred kapitalnim djelom sv. Tome Akvinskog Summa Theologiae, temeljenu na Aristotelovoj misli, koju su isusovci pronijeli sve do naših dana. No, napretkom znanosti ponovno se javljaju traženja, iz znanstvenog svijeta, za interventom teologa koji će nova znanstvena dostignuća pokušati objasniti idejama koje su bile bliže toj nekadašnjoj franjevačkoj teologiji, kojom se uz ostalo bavio i sv. Augustin. 
Poznavanje i svraćanje pozornosti na redovništvo potrebno je kako se ne bi zaboravila slavna prošlost redovnika, kao i njihove zasluge i sve ono dobro što su učinili za ljude kroz sve epohe povijesti kršćanstva, ali i kako bi njihov rad dobio novi polet za budućnost, i kako bi se potaknulo nova zvanja.

Ta pulska župa, s tri nova redovnika, u posljednjih godinu dana, doživjela je pravi procvat. U njoj trenutačno žive i djeluju o. Đuro Hontić, župnik i gvardijan, o. Jere Vujić i o. Željko Klarić, župni vikar.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi