Vijesti - Dan posvećenog života u Požegi

 

Dan posvećenog života u Požegi

Objavljeno: 02. 02. 2014 - 09:37

Na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače u Požegi su se okupile redovnice koje pastoralno djeluju na području Požeške biskupije kako bi proslavile Dan posvećenog života. Program je započeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca molitvom Večernjih hvala. Potom je Ivica Bošnjak održao razmatranje na temu „Preobražena egzistencija" u kojoj je govorio o izazovima u nastojanjima oko suobličavanja Kristu u redovničkom zvanju po vjernom obdržavanju zavjeta čistoće, poslušnosti i siromaštva.

Potaknuo je redovnice da nastoje živjeti vjernost Bogu po uzajamnoj izgradnji i potpori unutar zajednice, rastući u ljubavi, slozi i zajedništvu kako bi i drugi gledajući njihov primjer mogli uskliknuti Kako je lijepo kao braća, odnosno sestre zajedno živjeti. Na taj način, istaknuo je, najbolje se otvaraju vrata samostana novim duhovnim zvanjima. Nakon razmatranja redovnice su u crkvi Sv. Lovre imale prigodu za ispovijed, a zatim su se uputile u katedralu i sudjelovale u molitvi krunice.

Slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Redovnice su u ulaznoj procesiji s biskupom, svećenicima, sjemeništarcima i ministrantima ušle u katedralu sa zapaljenim svijećama koje je biskup blagoslovio zajedno sa svijećama brojnih vjernika. U homiliji biskup je podsjetio kako mnogi ljudi žele postići određeni cilj u životu i kažu da potom mogu umrijeti. Pozvao je nazočne da se ispitaju što je to njihov cilj koji žele postići, nakon kojega su spremni umrijeti. Predstavio je starca Šimuna iz evanđelja kao čovjeka koji se u molitvi ispunio Duhom Svetim te u Isusu Kristu prikazanom u hramu prepoznao svjetlo koje prosvjetljuje i pobjeđuje smrtnu tamu njegova života, primio ga u naručaj i izjavio da sada može umrijeti. Biskup je spomenuo vjernicima, napose redovnicama kako je u našim suvremenim hrvatskim tminama, lutanjima i neuspjesima, u svakodnevnim nagomilanim nečistoćama potrebno tražiti svjetlo i bistrinu te je rekao da je Isus Krist Božji poslanik kojeg je najavio prorok Malahija u prvom čitanju, koji je utjelovljenjem ušao u našu krv i meso kako tumači pisac Poslanice Hebrejima i svojom žrtvom ljubavi očistio sve ono što je u nama nečisto, nesposobno, nemoćno i smrću ranjeno da bismo zasvijetlili u punini Božjeg dara života. Potaknuo je vjernike da se obnove u svijesti kako im je kao i starcu Šimunu potreban jedino Isus Krist i kad njemu potpuno povjere svoje živote, učinili su ono što je bilo najpotrebnije na ovom svijetu te mogu umrijeti. Zatim je podsjetio kako smo svi stvoreni za čistoću koju može dati samo Bog. Biskup se zatim obratio redovnicama i upoznao ih sa Skupštinom Unije generalnih redovničkih poglavara, održanom na Salezijanskom sveučilištu u Rimu od 27. do 29. studenog 2013. čije je sudionike papa Franjo primio u audijenciju. Spomenuo je da Papa tom prigodom nije želio održati govor niti slušati pripravljene pozdrave, nego povesti s redovnicima razgovor na način pitanja i odgovora. Citirao je nekoliko Papinih odgovora redovnicima, među kojima je i sljedeći: „Crkva mora biti privlačna, probuditi svijet! Budite svjedoci drugačijeg svijeta u onom što činite, kako djelujete i živite! Moguće je živjeti drugačije u ovom svijetu. Govorimo o eshatološkom pogledu, o vrijednostima Kraljevstva, utjelovljenima ovdje na ovoj zemlji. Radi se o napuštanju svega da bi se slijedilo Gospodina. Ne, ne želim reći 'radikalno'. Evanđeoska radikalnost ne pripada samo redovnicima, traži se od svih. Ali redovnici slijede Gospodina na poseban način: proročki. Od vas očekujem takvo svjedočenje. Redovnici trebaju biti muškarci i žene u stanju probuditi svijet".

Nakon homilije redovnice su s upaljenim svijećama izrazile zahvalu za dar posvećenog života i molile za vjernost svetim zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti. Nakon pojedinih hvala i molbi svi su ponavljali pjevajući: „Dokle smo tvoji, tko nam što može, ti si nam nada, ljubav i strah!"

Na završetku mise biskup je sve vjernike, napose redovnice povjerio zagovoru Isusove Majke kako bi ostale vjerne pozivu, osobito u izvršavanju zavjeta te je rekao: "Neka vam u svim slabostima i poteškoćama Isus Krist bude snaga"! Potom je pozvao nazočne da blagoslovljene svijeće ponesu kućama kako bi ih podsjećale kome su povjerovali te da ih upale kada mole u posebnim teškim životnim prilikama kako bi ih podsjetile na Isusa Krista kojem su obnovili vjernost u zajedništvu vjere na ovom slavlju u katedrali. Potaknuo ih je da sudjeluju u devetnici za blagdan bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Požeške biskupije i Gospe Lurdske. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi