Vijesti - Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu

 

Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu

Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu Objavljeno: 02. 02. 2014 - 09:52

Blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenog života za redovnice i redovnike na području Splitsko-makarske nadbiskupije, svečano je proslavljen u nedjelju 2. veljače. Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić predvodio je obred blagoslova svijeća u crkvi Sv. Dominika, potom svečanu procesiju s upaljenim svijećama u kojoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, kandidatice i vjernici laici, te euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac Mačine.

Uvodeći u slavlje, nadbiskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina rekao je da su redovnice i redovnici danas u nezavidnu položaju, ali da su pozvani biti pretečama obnove hrvatskog naroda i Crkve, koju papa Franjo nestrpljivo priželjkuje. "Zato smo pozvani", zaključio je Lubina, "svi iznova otkriti radost evanđelja, radost Božje ljubavi i dobrote koja je veća od svih naših nevjernosti, osobito oni među nama koji su se umorili ili su postali tužni, koje je uhvatio strah ili su zalutali s pravoga puta".

U homiliji mons. Ćubelić rekao je kako je blagdan Svijećnice drevna svetkovina koja traje više od tisuću godina te kako je u počecima to bio blagdan naglašenoga pokorničkog značenja. Spomenuo je da je taj dan poznat još od pretkršćanskih kultura kada se zvao blagdan Lustracije tj. prosvjetljenja i očišćenja, vatrom i svjetlom kada su ljudi obrednim žrtvama tražili mir i pomirenje s Bogom i ljudima, iščekujući Mesiju. „Mi smo sretan narod Novog saveza. Upoznali smo Spasitelja – Svjetlo za prosvjetljenje naroda. Svijećnica nas obasjava radošću spasenja, ali nas podsjeća i na tmine naših grijeha koje možemo pobijediti samo potpunim, osobnim predanjem Bogu", rekao je mons. Ćubelić, istaknuvši kako se ovaj dan slavi i Dan posvećenog života "u kojem smo pozvani zahvaljivati Bogu i moliti za sve one koji su svoj život s povjerenjem posvetili Svjetlu od Svjetla i spasenju svoga naroda". Pozdravio je sve redovnice i redovnike koji neumorno služe širom Nadbiskupije, živeći u ljubavi i radosti svoje posvećenje Kristu i bližnjemu. "U ovoj misi želim moliti i biti blizu svima vama, u brojnim društvenim i duhovnim izazovima, želeći vas uvijek vidjeti sretne i velikodušne, unatoč svih nevolja ovoga svijeta. Želim vam zahvaliti za sve pastoralne napore kojima proslavljate Krista, kako u molitvi tako i u djelima dobrote", rekao je. U nastavku homilije mons. Ćubelić istaknuo je brojne službe koje redovnice i redovnici obnašaju, a zbog kojih su velika utjeha i radost mnogim ljudima te ih je pozvao da im "posvjedoče istinu o životu koju nam je Isus objavio, a Crkva naučava". "Ne dopustite da i vas zbune suvremene ideologije površnosti i besmisla. Od osoba posvećenih Bogu, obitelj očekuje istinu. Zato budite sretni što je možete naviještati i svjedočiti. Unesite mir u obitelji srcem koje razumije i suosjeća. Naše je prvotno poslanje duhovna pomoć i ohrabrenje, podrška i ljudska blizina. Nosimo u svijet Božji oprost, njegov dar sigurnosti, nade i ljubavi. No da bismo mir mogli darivati, trebamo ga i sami posjedovati. Izgrađujte stoga vaše samostanske obitelji kao oaze strpljivosti, milosrđa i duhovne vedrine", poručio je mons. Ćubelić.

Čestitajući Dan posvećenih osoba u svoje i uime splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha, mons. Ćubelić poručio je redovnicama i redovnicima da budu sretni što će njihovom zaslugom i ovo naše vrijeme vidjeti da je posvećenost Bogu divna tajna koja prosvjetljuje, ojačava i spašava. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi