Vijesti - Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu

 

Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu

Svijećnica i Dan posvećenog života u Splitu Objavljeno: 02. 02. 2014 - 09:52

Blagdan Svijećnice - Prikazanja Gospodinova i Dan posvećenog života za redovnice i redovnike na području Splitsko-makarske nadbiskupije, svečano je proslavljen u nedjelju 2. veljače. Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić predvodio je obred blagoslova svijeća u crkvi Sv. Dominika, potom svečanu procesiju s upaljenim svijećama u kojoj su sudjelovali brojni svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, kandidatice i vjernici laici, te euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Pjevanje je predvodio zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem mo. s. Mirte Škopljanac Mačine.

Uvodeći u slavlje, nadbiskupski delegat za redovnice fra Petar Lubina rekao je da su redovnice i redovnici danas u nezavidnu položaju, ali da su pozvani biti pretečama obnove hrvatskog naroda i Crkve, koju papa Franjo nestrpljivo priželjkuje. "Zato smo pozvani", zaključio je Lubina, "svi iznova otkriti radost evanđelja, radost Božje ljubavi i dobrote koja je veća od svih naših nevjernosti, osobito oni među nama koji su se umorili ili su postali tužni, koje je uhvatio strah ili su zalutali s pravoga puta".

U homiliji mons. Ćubelić rekao je kako je blagdan Svijećnice drevna svetkovina koja traje više od tisuću godina te kako je u počecima to bio blagdan naglašenoga pokorničkog značenja. Spomenuo je da je taj dan poznat još od pretkršćanskih kultura kada se zvao blagdan Lustracije tj. prosvjetljenja i očišćenja, vatrom i svjetlom kada su ljudi obrednim žrtvama tražili mir i pomirenje s Bogom i ljudima, iščekujući Mesiju. „Mi smo sretan narod Novog saveza. Upoznali smo Spasitelja – Svjetlo za prosvjetljenje naroda. Svijećnica nas obasjava radošću spasenja, ali nas podsjeća i na tmine naših grijeha koje možemo pobijediti samo potpunim, osobnim predanjem Bogu", rekao je mons. Ćubelić, istaknuvši kako se ovaj dan slavi i Dan posvećenog života "u kojem smo pozvani zahvaljivati Bogu i moliti za sve one koji su svoj život s povjerenjem posvetili Svjetlu od Svjetla i spasenju svoga naroda". Pozdravio je sve redovnice i redovnike koji neumorno služe širom Nadbiskupije, živeći u ljubavi i radosti svoje posvećenje Kristu i bližnjemu. "U ovoj misi želim moliti i biti blizu svima vama, u brojnim društvenim i duhovnim izazovima, želeći vas uvijek vidjeti sretne i velikodušne, unatoč svih nevolja ovoga svijeta. Želim vam zahvaliti za sve pastoralne napore kojima proslavljate Krista, kako u molitvi tako i u djelima dobrote", rekao je. U nastavku homilije mons. Ćubelić istaknuo je brojne službe koje redovnice i redovnici obnašaju, a zbog kojih su velika utjeha i radost mnogim ljudima te ih je pozvao da im "posvjedoče istinu o životu koju nam je Isus objavio, a Crkva naučava". "Ne dopustite da i vas zbune suvremene ideologije površnosti i besmisla. Od osoba posvećenih Bogu, obitelj očekuje istinu. Zato budite sretni što je možete naviještati i svjedočiti. Unesite mir u obitelji srcem koje razumije i suosjeća. Naše je prvotno poslanje duhovna pomoć i ohrabrenje, podrška i ljudska blizina. Nosimo u svijet Božji oprost, njegov dar sigurnosti, nade i ljubavi. No da bismo mir mogli darivati, trebamo ga i sami posjedovati. Izgrađujte stoga vaše samostanske obitelji kao oaze strpljivosti, milosrđa i duhovne vedrine", poručio je mons. Ćubelić.

Čestitajući Dan posvećenih osoba u svoje i uime splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je u Dubrovniku na proslavi sv. Vlaha, mons. Ćubelić poručio je redovnicama i redovnicima da budu sretni što će njihovom zaslugom i ovo naše vrijeme vidjeti da je posvećenost Bogu divna tajna koja prosvjetljuje, ojačava i spašava. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi