Vijesti - Apostolski blagoslov pape Franje o. Danijelu Mihatovu, franjevcu trećorecu

 

Apostolski blagoslov pape Franje o. Danijelu Mihatovu, franjevcu trećorecu

Apostolski blagoslov pape Franje o. Danijelu Mihatovu, franjevcu trećorecu Autor: franjevcitor.hr
Objavljeno: 31. 03. 2016 - 15:34

U prigodi 100. rođendana o. Danijela Mihatova, franjevca trećoreca iz samostana svetoga Franje Asiškoga u Krku, na istoimenome otoku, papa Franjo udijelio mu je apostolski blagoslov. Sam tekst blagoslova ispisan je na hrvatskom jeziku na svečanoj jubilejskoj pergameni i glasi:

"Sveti Otac Franjo udjeljuje apostolski blagoslov o. Danijelu Mihatovu, prezbiteru Reda franjevaca trećoredaca ili franjevaca glagoljašâ, u prigodi njegova 100. rođendana 1916. - 31. ožujka - 2016. te ga povjerava zagovoru i zaštiti Presvete Bogorodice Marije, Gospe Velikoga hrvatskog krstnog zavjeta."

Na kraju hrvatskoga teksta nalazi se na latinskom jeziku nadnevak od prošloga 15. ožujka te pečat Apostolske milostinjarnice i potpis nadbiskupa Konrada Krajewskoga, apostolskoga milostinjara. 

Fra Danijel je proslavio svoj 100. rođendan 31. ožujka 2016. u samostanu sv. Franje u Krku. Fra Danijel je suslavio na svečanom euharistijskom slavlju kojemu je u samostanskoj crkvi predsjedao krčki biskup Ivica Petanjak i na kojem su koncelebrirali umirovljeni biskup Valter Župan, provincijal fra Niko Barun, provincijski vikar fra Zvonimir Brusač, samostanski vikar fra Vlado Rožić, više od trideset subraće iz Provincije te veći broj svećenika Krčke biskupije. Sudjelovali su i karmelićani iz krčkog samostana i redovnice euharistijske setre Srca Isusova i Marijina iz Krčke biskupije. U slavlju su sudjelovala i fra Danijelova braća Tonko Mihatov iz Kalifornije i Šime Mihatov iz Zagreba sa suprugom Marijom. Bili su nazočni vjernici iz molitvene i biblijske zajednice koje fra Danijel i danas duhovno i pastoralno vodi i animira te mnogi vjernici iz grada Krka koji su ispunili samostansku crkvu. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor iz grada Krka.

Biskup Petanjak je u uvodu istaknuo kako je uvjeren da je fra Danijelov dugi život uistinu Božja nagrada njemu. Prigodnu homiliju održao je mons. Župan koji je istaknuo da nam primjer života i proslava 100. rođendana fra Danijela pružaju izvrsnu priliku da bolje i produbljenije razumijemo narav i poslanje redovničkog života u Crkvi. Smisao redovničkog života u poslušnosti, siromaštvu i čistoći, rekao je, „može se razumjeti i vidjeti samo u svjetlu Isusova života". Redovnici mogu već ovdje na zemlji iskusiti „što znači imati Boga kao najveće dobro i bogatstvo". Na kraju je zahvalio fra Danijelu za sve dobro što je kao redovnik i svećenik učinio u Krčkoj biskupiji i gradu Krku, posebno i za njegovo sadašnje djelovanje u pastoralno-duhovnom radu s molitvenom zajednicom „Isus uskrsli" i biblijskom zajednicom.  

Na kraju euharistije najprije je pročitan apostolski blagoslov pape Franje fra Danijelu u prigodi njegova 100. rođendana te zatim je pročitana i čestitka fra Nicholasa Polichnowskog, generalnog ministra franjevaca trećoredaca. U njoj mu on zahvaljuje za osamdeset i tri godine života u Trećem samostanskom redu sv. Franje i za sedamdeset i šest godina svećeničkog služenja. U nastavku čestitke poručuje: „Vi ste iskusili povijest koju smo mi mogli samo čitati i proučavati. U Djelima apostolskim (2,17) možemo pročitati: 'Vaši će mladići gledati viđenja, a starci vaši sne sanjati'. Neka Vas Duh Sveti vodi i pomogne Vam u ostvarenju snova i u molitvi za Vašu hrvatsku Provinciju i Red". Provincijal fra Niko Barun je u svom govoru prikazao životni put i djelovanje fra Danijela te mu čestitao stoti rođendan uime braće, bogoslova i postulanata Provincije i zahvalio mu za sve dobro koje je učinio za svoju Provinciju, Crkvu i svoj hrvatski narod. „Vi ste", rekao je, „uvijeki bili skroman čovjek, fratar koji voli svoju zajednicu, svećenik dobrog srca, odgovoran, strpljiv, jednostavan, pobožan, čovjek dijaloga, rado viđen u društvu, biblijski čovjek" te nastavio: „Kao stogodišnjak vi ste još aktivni, niste se predali… Tako pokazujete mladima kako se živi, radi… kako imati mladenački duh. Svi smo ponosni na vas, na vaš život. Neka Vas prati Božji blagoslov i zagovor našega svetog oca Franje. Živjeli mi s Vama još mnogo ljeta!" Svoju mu je poruku i čestitku uputio i fra Jure Šarčević, OFMCap, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. U njoj je podsjetio na prve svećeničke korake fra Danijela u Herceg Novom, rodnome mjestu svetog Leopolda Bogdana Mandića te zahvalio fra Danijelu za sve što je dao „svojoj Provinciji, hrvatskom redovništvu, Crkvi u Hrvata i čitavoj domovini Hrvatskoj". Zatim su mu čestitali predstavnici molitvene zajednice „Krist uskrsli" i biblijske skupine koje on i danas duhovno animira. Na kraju je u ime Samostana u Krku, prenesena čestitka fra Antuna Badurine, gvardijana, koji nije mogao biti nazočan zbog bolesti. Povelju Papinog apostolskog blagoslova fra Danijelu je u ime samostanske zajednice predao fra Joso Živković koji se u odsutnosti gvardijana založio za pripremu ovoga slavlja.

U riječi na kraju slavlja fra Danijel je najprije zahvalio nebeskom Ocu a zatim svim sudionicima slavlja, posebno krčkom biskupu Ivici Petanjku i mons. Valteru Županu, biskupu u miru, za njihovu pažnju i sudjelovanje na slavlju, brojnoj braći iz Provincije, svećenicima Krčke biskupije te svima koji su mu u ovom slavlju čestitali i predali prigodne darove. U drugom se dijelu pitao koliko vremena posvećujemo osobnoj molitvi, osobnom susretu s Bogom te naglasio kako je važno svakog dana posvetiti jedno vrijeme molitvi i Božjoj riječi unatoč obvezama i odgovornostima. „Važna je Mojsijeva uloga, uloga molitve, zagovora pred Bogom. O nebeskom Ocu sve ovisi! Svima nam je, nadam se, moguće provesti jedno vrijeme na Sinaju, pred Gospodinom. To bih vam s ovog slavlja htio poručiti i htio preporučiti", rekao je na kraju. 

Na kraju je fra Zvonimir Brusač, provincijski vikar svima nazočnima te posebno istaknuo one koji su pridonijeli u pripremi slavlja u crkvi i u samostanu, među njima posebno bogoslovima i postulantima Provincije koji su posluživali na euharistiji i pomogli u pripremi i tijekom cijeloga slavlja. Slavlje u crkvi završilo se pjesmom „Tebe Boga hvalimo", himnom „Lijepa naša" i svečanim vazmenim blagoslovom biskupa predsjedatelja.

Nakon euharistijskog slavlja bio je za sve nazočne domjenak u atriju samostana a kasnije je u samostanu za uzvanike pripremljen svečani objed na kojemu se u zdravicama i zahvalnim riječima moglo još bolje približiti bogat i plodonosan život fra Danijela Mihatova. Preneseni su takodjer čestitka i pozdravi kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa.


O. Danijel Mihatov rođen je 31.ožujka 1916. u Poljani, na otoku Ugljanu, u Župi Preko (Zadarska nadbiskupija). Kršten je 2. 4. 1916. u Sutomišnici. Odlučivši se za redovnički i svećenički život ulazi u Red franjevaca trećoredaca ili Samostanski treći red sv. Franje 1. rujna 1927., a redovničko oblačenje je imao 14. srpnja 1932. u samostanu na Školjiću. Prve redovničke zavjete položio je 1. kolovoza 1933. u Krku, a svečane 1. travnja 1937. u Zagrebu. Za đakona ga je 9. ožujka 1940. u zagrebačkoj prvostolnici zaredio biskup bl. Alojzije Stepinac, a za prezbitera ga je 7. srpnja 1940. također u zagrebačkoj prvostolnici zaredio biskup Josip Lach. Mladu misu imao je na Trsatu 14. srpnja 1940. Dušobrižnički je rad kao mladi svećenik počeo u Herceg Novome, u Kotorskoj biskupiji, gdje je bio i vjeroučitelj u dvije osnovne škole. Neko je vrijeme radio i u dušobrižništvu za Hrvate u Njemačkoj, gdje je sedamdesetih godina prošloga stoljeća bio dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Essenu (Essenska biskupija). Unutar svoje redovničke zajednice bio je samostanski poglavar u Krku, Zagrebu, Ogulinu i Glavotoku te također provincijski poglavar. Stalno je nastanjen u Krku od 1993. gdje je unatoč svojoj vrlo visokoj životnoj dobi i danas nazočan u dušobrižničkoj djelatnosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi