Vijesti - Proslavljen Dan Klanjateljica Krvi Kristove

 

Proslavljen Dan Klanjateljica Krvi Kristove

Proslavljen Dan Klanjateljica Krvi Kristove Autor: s. Tomislava Ćavar
Objavljeno: 02. 04. 2016 - 10:33

Klanjateljice nasljeduju Isusa Krista na način sv. Marije De Mattias

Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb zajedno s članovima zajednica Krvi Kristove, prijateljima i suradnicima proslavile su Dan Klanjateljica 2. travnja 2016. u Banja Luci, mjestu svojih početaka, gdje su sestre 1879. otvorile svoj prvi samostan pod imenom Nazaret!

Središnje slavlje događalo se u banjolučkoj katedrali, koja je tom prigodom bila dupkom puna jer je sa 70 klanjateljica slavilo oko 800 hodočasnika iz Hrvatske i BiH, kojima su se pridružili i domaći vjernici.

Sestre su u procesiji ušle kroz Sveta vrata katedrale, u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren u koncelebraciji s 12 svećenika i 2 đakona. Nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju za ispovijed. Posebnost Dana Klanjateljica velika je jer se događa u Godini milosrđa i 150. godišnjici smrti svete utemeljiteljice Marije De Mattias.

Biskup Semren u svojoj homiliji između ostaloga je rekao: „Kad za nekoga kažemo da je imao svoj dan time želimo istaknuti da se taj dan pokazao u najboljem svjetlu. Kad za nekoga kažemo da je imao svoju godinu ističemo da se čitavu godinu pokazivao u najboljem svjetlu. A što reći za one koje su svoje dane posvetile Gospodinu? Što nam govori 137 godina sestara u banjolučkom kraju“, upitao je Biskup te nastavio: „Banja Luka je za sestre Klanjateljice i zavičaj, a svatko od nas sa sobom nosi svoj zavičaj jer on duboko određuje čovjeka. Premda mi ljudi nismo toga često svjesni, zavičaj putuje s nama i sjećanje na njega ostaje snažno i neizbrisivo i onda kada život odvodi na druga mjesta, da pronađe druge zavičaje… Klanjateljice nasljeduju Isusa Krista na način sv. Marije De Mattias, koja se trajno u životu i radu klanjala raspetom i uskrslom Kristu i na taj način sudjelovala u njegovu djelu otkupljenja… Ovaj Dan poziva Klanjateljice da osluhnu što im Bog govori preko njihove prošlosti, što im govori u sadašnjosti i na što ih poziva u budućnosti. On ih potiče na povratak izvorima, na temeljnu duhovnu obnovu kako bi se pripremile za nove izazove u Crkvi i svijetu. Potiče i na zahvalnost Bogu i onima koji nas vode Njemu.”

Nakon popričesne molitve biskup Semren pročitao je pozdravno pismo mjesnog ordinarija Franje Komarice, koji je bio spriječen nazočiti tom velebnom slavlju: „Zahvaljujem dobrome Bogu za svaku i svakoga od vas što se trudite u svome osobnom zvanju vjerodostojno služiti Kristovu otkupiteljskom djelu u Njegovoj Crkvi i u ime Njegove Crkve, slično kako je to u svoje vrijeme i u svome okruženju uzorno činila vaša utemeljiteljica Marija De Mattias, čiju 150. obljetnicu prelaska u vječnost sada obilježavate. Hvala vam i za vašu ljubav i molitvu prema preostalim, nakon tragičnog progona, članovima moje Biskupije”, ističe se u pismu biskupa Komarice.

Sestre su nakon mise imale prigodan program prisjećajući se svoje povijesti tekstom i recitalom protkanim dubokim porukama i prekrasnim pjevanjem. Sve se odvijalo u želji da budućnost bude što prožetija Božjom ljubavlju i milosrđem jer primljena karizma otkupiteljske ljubavi potiče upravo na to! Program je završen krasnoslovom pjesme posvećene preminulim Klanjateljicama, posebno onima čiji su grobovi izbrisani. U suglasju pjesme pristupale su oltaru tri sestre s upaljenim svijećama, simbolima žrtve svih pokojnih Klanjateljica, ali i nade u beskrajni život sa Svjetlom!

Nakon mise nastavljeno je druženje u dvorištu katedrale, a potom su sestre s hodočasnicima posjetile franjevački samostan na Petrićevcu i trapistički samostan „Marija Zvijezda“ te sestarske samostane u Bos. Aleksandrovcu (koji je preuređen za Centar za odvikavanje od ovisnosti) i Novoj Topoli (poznat po Biljnoj ljekarni „Karmela“).

Svi su se u večernjim satima vratili svojim kućama sa željom da nastave obilježavati važne povijesne dane u vjerničkom zajedništvu na značajnim mjestima!

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi