Vijesti - Pismo kardinala Bozanića u povodu dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb

 

Pismo kardinala Bozanića u povodu dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb

Pismo kardinala Bozanića u povodu dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno: 31. 03. 2016 - 15:17

Pohod crkvi u kojoj je izloženo tijelo sv. Leopolda B. Mandića povezan je s dobivanjem jubilejskog oprosta uz uobičajene molitve

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je 30. ožujka pismo svećenicima, redovnicama i redovnicima u povodu dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb.

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre,
radujem se što vas ovim dopisom mogu obavijestiti da će tijelo, nama dragoga hrvatskog sveca, svetog Leopolda Bogdana Mandića, kojega je papa Franjo - zajedno sa svetim o. Pijom iz Pietrelcine - želio imati kao svjedoka Izvanrednoga jubileja milosrđa, doći k nama u Zagreb. Njegov život i svjedočanstvo važni su za življenje otajstva Božjega milosrđa, kako za nas svećenike, tako i za svakog vjernika.

Za svećenike posebno je važna njegova služba ispovjednika, po kojoj nam je znak i zagovornik u našem služenju Božjoj ljubavi koja oprašta i spašava. On je za svakog vjernika očitovanje Oca koji izlazi ususret, koji se raduje i oprašta raskajanim grješnicima (usp. Lice milosrđa, 17).

Razlozi da se kao vjernici okupimo na molitvu i slavlje uistinu su brojni. Posebno nas pak veseli što je jedan ponizni redovnik, kapucin, sin hrvatskoga naroda, istaknuti znak za cijelu Crkvu koja živi milost Jubileja. Pohod crkvi u kojoj je izloženo tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića povezan je s dobivanjem jubilejskog oprosta uz uobičajene molitve.

Stoga pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, članove udruga i pokreta, sve vjernike, naročito vjernike grada Zagreba, da sudjeluju u tome radosnom susretu sa svetošću koja i danas snažno zrači Božjim milosrđem. Pozivam prečasne dekane da se pobrinu za organizaciju hodočašća u svom dekanatu.

Prema donjem rasporedu vidljivo je da ima više prigoda za molitvu, za zajednički i osobni susret u molitvi, a osobito je važno da se okupimo u zajedničkome slavlju u četvrtak, 14. travnja, u 19 sati u našoj prvostolnici. U duhu susreta sa svecem koji je bio revan ispovjednik, napominjem da će u crkvi, u kojoj će biti izloženo njegovo tijelo, biti i trajna prigoda za svetu ispovijed, kako bi se vjernici mogli susresti s Božjim milosrđem u sakramentu pomirenja.

PROGRAM  SLAVLJA  odvijat će se prema  sljedećemu  rasporedu:

SRIJEDA, 13. travnja:

  • u 17 sati - svečani doček tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića ispred zagrebačke prvostolnice (bogoslužje  dočeka i molitvu Večernje predvodi Kardinal)
  • u 19 sati - euharistijsko slavlje (predvodi mons. Vlado Košić)
  • od 17.30 do po •noći - mogućnost za ispovijed

ČETVRTAK, 14. travnja:

  • u 7 sati - euharistijsko slavlje (predvodi mons. Mijo Gorski)
  • u 8 sati - euharistijsko slavlje (predvodi mons. Ivan Šaško)
  • u 9 sati - euharistijsko slavlje (predvodi mons. Valentin Pozaić)
  • u 19 sati - središnje euharistijsko slavlje (predvodi kardinal Josip Bozanić)
  • nakon svete mise - ispraćaj Svečeva tijela prema crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi (Zagreb)

Tri će puna dana tijelo svetog Leopolda ostati u crkvi kojoj je on naslovnik u zagrebačkoj Dubravi. Svakog će dana u 19 sati biti središnja euharistija. U petak će predvoditelj biti mons. Mate Uzinić, a u subotu mons. Ivica Petanjak. U nedjelju će svečane mise biti u 11sati (predvodi mons. Ilija Janjić) i u 19 sati (predvodi kardinal Vinko Puljić).

U ponedjeljak, 18. travnja, nakon svete mise koja će početi u 7.30 sati,  bit će oproštaj, a tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića krenut će iz Zagreba prema Ljubljani.

Moleći zagovor svetog Leopolda Bogdana Mandića za našu Crkvu i Domovinu, u Gospodinu vas pozdravljam,

+Josip kardinal Bozanić,
nadbiskup zagrebački

 
 

Preuzmite dokument:

  2016-630-sv leopold bogdan mandic   (591.12 KB)
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi