Vijesti - 2015. godina je Godina posvećenog života

 

2015. godina je Godina posvećenog života

Objavljeno: 31. 01. 2014 - 20:09

Jutros, 31. siječnja, u tiskovnom uredu Svete Stolice, kardinal Joao Braz de Aviz, prefekt Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, i nadbiskup Jose Rodriguez Carballo, O.F.M., tajnik iste Kongregacije, prezentirali su Godinu posvećenog života 2015. Da će 2015. godina biti Godina posvećenog života najavio je papa Franjo u studenome 2013. kada se susreo s višim redovničkom poglavarima na 82. općoj skupštini Unije viših redovničkih poglavara. 

Kardinal Joao Braz de Aviz podsjetio je najprije kako su, prenoseći želje brojnih redovnika, on i tajnik njegove Kongregacije, u privatnoj audijenciji papi Franji predložili obilježavanje takve godine, a Papa je odmah usmeno i prihvatio tu ideju. Potom ju je i objavio 29. studenoga 2013. na završetku susreta sa 120 vrhovnih poglavara muških redovničkih zajednica, što je prihvaćeno dugim pljeskom nazočnih.

Kardinal je potom izvijestio o planovima za Godinu posvećenog života. Istaknuo je pritom tri cilja. Prvi je "sa zahvalnoću se spomenuti nedavne prošlosti", počevši od Drugoga vatikanskog sabora i, osobito pedesete obljetnice koncilskoga dekreta Perfectae caritatis o obnovi posvećenog života. Drugi je cilj "s nadom prigrliti budućnost" sa sviješću da kriza kroz koju prolazi društvo i sama Crkva dotiče u punini i posvećeni život. Pročelnik Kongregacije za posvećeni život istaknuo je da se ta kriza ne smije shvatiti "kao predsoblje smrti, nego kao kairos, prava prigoda za duboki rast, a s time i za nadu potaknutu sigurnošću da posvećeni život nikada neće moći nestati iz Crkve, jer ju je želio sam Isus kao neizostavan dio svoje Crkve." Treći je cilj Godine posvećenog života "sa strašću živjeti sadašnjost", a to podrazumijeva zaljubljenost, istinsko prijateljstvo, duboko zajedništvo. To je upravo ono što "čini lijepim život tolikih muškaraca i žena koji zavjetuju evanđeoske savjete i iz bližega slijede Krista u tom životnom staležu.

Tajnik Kongregacije za posvećeni život, mons. Jose Rodriguez Carballo, najavio je da će Papi biti predloženo da Godina posvećenog života započne početkom listopada 2014. godine, o obljetnici objavljivanja Konstitucije Drugog vatikanskog sabora o Crkvi Lumen gentium, gdje se u šestom poglavlju govori o posvećenom životu, a da završi u studenome 2015. godine.

Među glavnim aktivnostima u Godini posvećenog života mons. Carballo naveo je službeni početak Godine posvećenog života koji bi bio obilježen svečanom misom u Bazilici sv. Petra u Rimu, vjerojatno 21. studenoga 2014. U studenome bi se održala i Plenarna skupština Kongregacije za posvećeni život koja će imati za temu "Novum u posvećenom životu počevši od II. vatikanskog sabora", misleći pritom na Isusovu izreku: "Novo vino u nove mješine".

Održat će se i različiti susreti u Rimu, kao što je susret mladih redovnika i redovnica: novaka, privremeno zavjetovanih, i onih koji imaju manje od 10 godina vječnih zavjeta. Bio bi potom susret odgojitelja i odgojiteljica, Međunarodni kongres o teologiji posvećenog života na temu "Obnova posvećenog života u svjetlu II. vatikanskog sabora i izgledi za budućnost." Na koncu, mons. Carballo najavio je i međunarodnu izložbu: "Posvećeni život - Evanđelje u povijesti čovječanstva".

Na kraju Godine posvećenog života predviđena je misa koju će predvoditi Sveti otac, a vjerojatno će biti 21. studenoga 2015., o 50. obljetnici objavljivanja Dekreta II. vatikanskog sabora Perfectae caritatis.

Tajnik Kongregacije za posvećeni život najavio je i kako se očekuje da će papa objaviti novu apostolsku konstituciju o kontemplativnom životu, te da je u pripremi i revizija dokumenta koji se bavi odnosima između biskupa i redovnika, kao i dokument koji će se baviti upravljanjem dobrima od strane posvećenih osoba. (vis/ika)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Redovnici s područja...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi