Vijesti - Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

 

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation” Objavljeno: 31. 01. 2014 - 19:42
U okviru priprave za proslavu Dana posvećenoga života u svečanoj dvorani "Antun Bauer" Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu u petak, 31. siječnja premijerno je prikazan filma "The Seven Days of Creation" (Sedam dana stvaranja) o stvaralaštvu p. Marka Bobaša iz dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku.

U ime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) pozdravnu riječ uputio je član Vijeća HKVRPP-a i predsjednik Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Anto Gavrić. Podsjetio je, kako je redovništvo veliko bogatstvo u životu Crkve.

Gledajući na prvi pogled samo statističke podatke, u Hrvatskoj ima oko četiri tisuće redovnica i redovnika. Redovnica je triput više. No, imamo doista pravo bogatstvo redovničkog mozaika: 40-tak različitih ženskih i dvadesetak različitih muških zajednica, te 17 klauzurnih samostana redovnica. Brojni su samostani prave oaze mira i duhovnosti. Doista pravo bogatstvo, ali i velika snaga za život i živost Crkve. Uzmemo li u obzir prisutnost redovnica i redovnika od dječjih vrtića, škola, fakulteta, bolnica, do njihova angažmana i prepoznatljivog rada u katehizaciji, medijima, karitativnim ustanovama, pastoralu, vođenju župa,  znanstveno-istraživačkom radu, zaključujemo kako je nezamislivo lice Crkve u Hrvata bez znakovitog obola koji daju redovnici i redovnice, rekao je p. Gavrić, te uputio na riječi koje su u poruci za ovogodišnji Dan posvećenog života naglasili predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP o. Vinko Mamić, OCD. Tako u poruci čitamo, da „redovnici mogu i trebaju biti preteče obnove Crkve. Samo ako ne dopustimo da nam se ukradu radost evangelizacije, radost nade, radost zajednice, radost bratske ljubavi i naposljetku ― radost evanđelja, bit ćemo sposobni, koliko god nas to stajalo, za iskorak i duboku obnovu, koja je sposobna dovesti do naše preobrazbe, a po nama i do preobrazbe naših zajednica. Krist je već platio svu cijenu obnove za nas. Zagledani u njega, jedini smisao našeg posvećenog života, i mi možemo dati svoj obol.“

Na kraju p. Gavrić je istaknuo, kako se ovom projekcijom, kao i konferencijom za novinare koja je također o proslavi Dana posvećenog života organizirana prije nekoliko dana želi javnosti predstaviti jedna nova dimenzija redovničkog života.

Autor filma, priznati hrvatski fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak, kojemu je ovo prvi dugometražni film u kratkom obraćanju se prisjetio kako je prije nekoliko godina upoznao fr. Bobaša prilikom snimanja fotografija za monografiju. A sam film je odlučio snimiti iz zahvalnosti Bogu na talentu koji mu je dan, jer kako je naglasio „talent fotografije mu je doslovno darovan“, jer nikada o fotografiji nije učio. U ovoj prigodi autor filma je ispričao nekoliko zgoda sa snimanja koje je i u stvarnosti trajalo sedam dana.

Nakon što je projekciran jednosatni film. prisutnima se obratio i sam p. Marko Bobaš, OP. Izričući zahvalu autoru filma, naglasio je, kako se druženjem s njim obogatio, jer vidio je da on „ima veliku ljubav i zahvalnost Bogu za dar“. Njega je to potaknulo na promišljanje njegova redovničkog i svećeničkog poziva, jer mu je Vrdoljak otkrio novu perspektivu u vidu ljubavi i zahvalnosti. Pojasnio je, kako Vrdoljak ne pristupa svojem talentu kao 'siroče', već kao ljubljena osoba. A razlika je vidna. Naime, pojasnio je p. Bobaš pristupati vlastitom talentu kao 'siroče', znači ne prijetiti dar. Stoga je Vrdoljakov pristup pravi pristup. P. Bobaš je pozvao prisutne da i oni malo pomalo otkrivaju tko su i što su, i što im je Bog dao. Tako će svatko i u svom životu otkriti svoj „sedmi dan“, dan zahvalnosti.

Film "The Seven Days of Creation" sniman je u dominikanskom samostanu u Dubrovniku, te dijelom na dubrovačkim ulicama. Gledatelji dijelom mogu „prošetati“ monumentalnim zdanjem dominikanskog samostana, te zaviriti i u bogatu knjižnicu.  Uz niz zvučnih efekata i glazbene podloge koju je skladao p. Anto Bobaš, film je bez govora. No, to ni u kom slučaju ne umanjuje razumljivost fabule filma: slijed stvaranja (od skice, pronalaska materijala, oblikovanja) nadahnut molitvom „sedmoga dana“ pretače se u zahvalnost. Krajem prošle godine film je prikazan na Festivalu “Popoli e Religioni” u Italiji (Terni – Nani – Amelia).

Svečanu premijeru filma, pjevanjem je obogatio Zbor sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije pjesmom „Velik je Gospodin“  s. Lujze Kozinović (1897.-1975.), milosrdnice, vrsne glazbene pedagoginje, zborovođe i skladateljice. Program je vodila dr. Tanja Baran. (mb)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi