Vijesti - Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

 

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation”

Premijerno prikazan film “The Seven Days of Creation” Objavljeno: 31. 01. 2014 - 19:42
U okviru priprave za proslavu Dana posvećenoga života u svečanoj dvorani "Antun Bauer" Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu u petak, 31. siječnja premijerno je prikazan filma "The Seven Days of Creation" (Sedam dana stvaranja) o stvaralaštvu p. Marka Bobaša iz dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku.

U ime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) pozdravnu riječ uputio je član Vijeća HKVRPP-a i predsjednik Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Anto Gavrić. Podsjetio je, kako je redovništvo veliko bogatstvo u životu Crkve.

Gledajući na prvi pogled samo statističke podatke, u Hrvatskoj ima oko četiri tisuće redovnica i redovnika. Redovnica je triput više. No, imamo doista pravo bogatstvo redovničkog mozaika: 40-tak različitih ženskih i dvadesetak različitih muških zajednica, te 17 klauzurnih samostana redovnica. Brojni su samostani prave oaze mira i duhovnosti. Doista pravo bogatstvo, ali i velika snaga za život i živost Crkve. Uzmemo li u obzir prisutnost redovnica i redovnika od dječjih vrtića, škola, fakulteta, bolnica, do njihova angažmana i prepoznatljivog rada u katehizaciji, medijima, karitativnim ustanovama, pastoralu, vođenju župa,  znanstveno-istraživačkom radu, zaključujemo kako je nezamislivo lice Crkve u Hrvata bez znakovitog obola koji daju redovnici i redovnice, rekao je p. Gavrić, te uputio na riječi koje su u poruci za ovogodišnji Dan posvećenog života naglasili predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP o. Vinko Mamić, OCD. Tako u poruci čitamo, da „redovnici mogu i trebaju biti preteče obnove Crkve. Samo ako ne dopustimo da nam se ukradu radost evangelizacije, radost nade, radost zajednice, radost bratske ljubavi i naposljetku ― radost evanđelja, bit ćemo sposobni, koliko god nas to stajalo, za iskorak i duboku obnovu, koja je sposobna dovesti do naše preobrazbe, a po nama i do preobrazbe naših zajednica. Krist je već platio svu cijenu obnove za nas. Zagledani u njega, jedini smisao našeg posvećenog života, i mi možemo dati svoj obol.“

Na kraju p. Gavrić je istaknuo, kako se ovom projekcijom, kao i konferencijom za novinare koja je također o proslavi Dana posvećenog života organizirana prije nekoliko dana želi javnosti predstaviti jedna nova dimenzija redovničkog života.

Autor filma, priznati hrvatski fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak, kojemu je ovo prvi dugometražni film u kratkom obraćanju se prisjetio kako je prije nekoliko godina upoznao fr. Bobaša prilikom snimanja fotografija za monografiju. A sam film je odlučio snimiti iz zahvalnosti Bogu na talentu koji mu je dan, jer kako je naglasio „talent fotografije mu je doslovno darovan“, jer nikada o fotografiji nije učio. U ovoj prigodi autor filma je ispričao nekoliko zgoda sa snimanja koje je i u stvarnosti trajalo sedam dana.

Nakon što je projekciran jednosatni film. prisutnima se obratio i sam p. Marko Bobaš, OP. Izričući zahvalu autoru filma, naglasio je, kako se druženjem s njim obogatio, jer vidio je da on „ima veliku ljubav i zahvalnost Bogu za dar“. Njega je to potaknulo na promišljanje njegova redovničkog i svećeničkog poziva, jer mu je Vrdoljak otkrio novu perspektivu u vidu ljubavi i zahvalnosti. Pojasnio je, kako Vrdoljak ne pristupa svojem talentu kao 'siroče', već kao ljubljena osoba. A razlika je vidna. Naime, pojasnio je p. Bobaš pristupati vlastitom talentu kao 'siroče', znači ne prijetiti dar. Stoga je Vrdoljakov pristup pravi pristup. P. Bobaš je pozvao prisutne da i oni malo pomalo otkrivaju tko su i što su, i što im je Bog dao. Tako će svatko i u svom životu otkriti svoj „sedmi dan“, dan zahvalnosti.

Film "The Seven Days of Creation" sniman je u dominikanskom samostanu u Dubrovniku, te dijelom na dubrovačkim ulicama. Gledatelji dijelom mogu „prošetati“ monumentalnim zdanjem dominikanskog samostana, te zaviriti i u bogatu knjižnicu.  Uz niz zvučnih efekata i glazbene podloge koju je skladao p. Anto Bobaš, film je bez govora. No, to ni u kom slučaju ne umanjuje razumljivost fabule filma: slijed stvaranja (od skice, pronalaska materijala, oblikovanja) nadahnut molitvom „sedmoga dana“ pretače se u zahvalnost. Krajem prošle godine film je prikazan na Festivalu “Popoli e Religioni” u Italiji (Terni – Nani – Amelia).

Svečanu premijeru filma, pjevanjem je obogatio Zbor sestara milosrdnica Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije pjesmom „Velik je Gospodin“  s. Lujze Kozinović (1897.-1975.), milosrdnice, vrsne glazbene pedagoginje, zborovođe i skladateljice. Program je vodila dr. Tanja Baran. (mb)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi