Vijesti - Redovnici s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije proslavili Dan posvećenog života

 

Redovnici s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije proslavili Dan posvećenog života

Objavljeno: 01. 02. 2014 - 13:15

Uoči blagdana Prikazanja Gospodinova, u subotu 1. veljače, redovnice i redovnici Bjelovarsko-križevačke biskupije zajedno s biskupom Vjekoslavom Huzjakom proslavili su Dan posvećenog života slavljem Večernje i misom u katedrali Svete Terezije Avilske u Bjelovaru.

Sudionici slavlja uputili su se iz biskupijskog ordinarijata procesijom, s upaljenim svijećama, u katedralu. "Osamnaesti puta u nizu na poticaj pape Ivana Pavla II. u cijeloj Katoličkoj Crkvi slavimo Dan posvećenog života. Preko tog Dana pruža nam se prilika da uđemo dublje i ozbiljnije u refleksiju nad darom života posvećenog Bogu.

Večeras želimo istaknuti potrebu zajedništva i molitve kao i potrebu predanja samih sebi. Molite za nas da budemo postojani u našem zvanju. Da predanje sebe ne prikazujemo samo vanjskim znakovima, nego da nas ono vodi do svjedočenja za istinu. Svima vama, sestre i braćo u redovništvu, čestitam Dan posvećenog života", rekao je povjerenik za redovnike i redovnice Bjelovarsko-križevačke biskupije o. Andrija Owca, CSSp.

Nakon uvoda i pozdrava, biskup je započeo svečanu pjevanu Večernju molitvu časova. U homiliji istaknuo je da je redovništvo sa svojim zavjetima poslušnosti, čistoće i siromaštva Božji dar koji je Crkva primila od Isusa Krista jer zavjeti i pravila koje su iznjedrili sveti utemeljitelji redova nisu ljudska umotvorina nego su čvrsto utemeljeni na Evanđelju. Poziv na svetost svakog kršćanina posebno se očituje i u osobama posvećenog života. Poslušnost Božjoj riječi i njezino ugrađivanje u način života snaga je kojom se osoba može posvetiti Bogu. Poslušnost je to Duhu Svetomu koji vodi putem svjetla. Siromaštvo od vlasništva daruje slobodu duha da se čovjek potpuno usmjeri na put evanđeoskih savjeta. A zavjet čistoće u radosti otvorenog srca otvara put duhovnom očinstvu i majčinstvu kako bi se čovjeka gledalo i susretalo s ljubavlju i iskreno. Slavljem blagdana Prikazanja Gospodinova i Dana posvećenog života prisjećamo se odluke prikazanja vlastitog života Gospodinu. On koji nije trebao očišćenja niti prikazanja došao je u hram ispuniti zakon u ljubavi, a ne samo u slovu. Time nam je pokazao put kojim u svjetlu Evanđelja trebamo uvijek hoditi, da ne ispunjamo samo zakon nego da ga oplemenimo predanjem i ljubavlju. Stoga nam je ovaj dan prilika za preispitivanje vlastitog prikazanja Gospodinu i ustrajnosti u življenju savjetima i obećanjima, rekao je biskup.

Na kraju mise predstavnica redovnika i redovnica s. Katarina Knežević zahvalila je biskupu na podršci koju pruža i na predvođenju slavlja. Pjevanje Večernje i misu animirao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Valentine Vedriš. (ika)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Svijećnica u Rijeci
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi