Vijesti - Obljetnica obnove Isusovačkog reda: svjedočanstvo nade i kreativnosti

 

Obljetnica obnove Isusovačkog reda: svjedočanstvo nade i kreativnosti

Objavljeno: 27. 09. 2014 - 00:36

Papa Franjo zajedno s braćom iz Isusovačkog reda na molitvi Večernje 27. rujna u rimskoj crkvi Il Gesu spomenuo se ponovne uspostave Družbe Isusove.

Red je dokinut godine 1773., nakon više od 200 godina postojanja i nakon što je već desetljećima prije toga bio izložen progonima, ali držanje isusovaca i njihova vrhovnog poglavara o. Lorenza Riccija bilo je uzorno, rekao je Papa. "U vremenima nevolje i nemira uvijek se izdignu čitavi oblaci sumnji i patnja i nije lako ići naprijed, nastaviti dalje istim putem. Teška vremena i vremena krize prije svega su puna iskušenja: ostati i raspravljati o idejama, prepustiti se očajavanju ili se usredotočiti samo na to da si progonjen i ne vidjeti ništa drugo. Čitajući pisma oca Riccija, uočio sam nešto: on je imao sposobnost odoljeti tim iskušenjima i u vremenima nevolja znao je isusovcima dati viziju onoga što se već ukorijenilo u duhovnosti Družbe Isusove."

To je duhovnost služenja Isusu Kristu na veću slavu Božju. Isusovac je netko tko ne samo da svojim ponašanje pokazuje što vjeruje, nego to je onaj tko i u teškim vremenima ne gubi nadu, rekao je papa Franjo.

Red su sredinom 16. stoljeća osnovali mladići okupljeni oko Ignacija Loyole, a 1540. Družba je dobila prvo službeno odobrenje. Oko 200 godina kasnije papa Klement XIV. dokinuo je Družbu Isusovu. Osobito su u 18. stoljeću vlasti Portugala, Španjolske i Francuske vršile pritisak na Papu da raspusti red. Papa Klement na kraju je morao popustiti tom pritisku. Četrdeset godina nakon dokidanja, papa Pio VII. ponovno je uspostavio Družbu Isusovu. Papa je u rujnu 1814. godine došao u crkvu Il Gesu, da bi na oltaru posvećenom sv. utemeljitelju Ignaciju slavio misu na kojoj se okupilo oko 100 starih isusovaca. Obljetnica tog slavlja bila je povod isusovcima za poziv papi Franji da s njima u Rimu moli Večernju.

"Moj prethodnik papa Pio VII. obnovio je Družbu odvažnih i skromnih ljudi koji su dali svjedočanstvo nade, ljubavi i apostolske kreativnosti - kreativnosti duha. Pio VII. napisao je da obnovom Družbe 'na primjeren način želi odgovoriti na duhovne potrebe kršćanskog svijeta, bez obzira na narode i nacionalnosti.' To je bio razlog zašto je isusovcima dao dopuštenje "da opet budu jedna u jednome tijelu". "Neka Družba uvijek bude jedinstveno tijelo!" zaključio je papa Franjo. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi