Vijesti - Posveta oltara, blagoslov kapele i proslava sv. Vinka Paulskoga kod sestara milosrdnica

 

Posveta oltara, blagoslov kapele i proslava sv. Vinka Paulskoga kod sestara milosrdnica

Objavljeno: 27. 09. 2014 - 00:47

Na blagdan sv. Vinka Paulskoga, u subotu 27. rujna, u samostanu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje tijekom kojeg je posvetio oltar i blagoslovio novoizgrađenu kapelu. U koncelebraciji su bila dvadesetorica svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup je u uvodu pozdravio sve okupljene i čestitao milosrnicama blagdan njihova utemeljitelja i zaštitnika sv. Vinka Paulskoga. Kazao je kako je ovo svečani dan svih onih koji su svoj um, srce i molitve utkali u ostvarenje cijelog samostanskog ovog zdanja i 'srce' kuće, kapelu. "Kapela je u umjetničkom i duhovnom izričaju plod ove zajednice, sposobnosti i talenata sestara. Zato je ovo jedan od značajnijih dana u otkrivanju vašega identiteta i karizme koje ćete, vjerujem, u mladenaštvu duha, zanosa i žara još više zaživjeti". Misno slavlje počelo je blagoslovom vode i škropljenjem nazočnoga puka Božjega u znak obnove krštenja.

Tumačeći čitanje proroka Izaije, nadbiskup je kazao kako je sv. Vinko Paulski svojim životom i djelima jasno svjedočio da je stražar Božji, navjestitelj, onaj kojem je riječ Božja bila je svakodnevni kruh i u kojoj je pronalazio sebe i svoj poziv. Svakodnevnim razmišljanjem sv. Vinko spoznao je da je Gospodin zaista Gospodin i da je Isus Krist prisutan u malom, ugroženom čovjeku te se cijeli život poistovjećivao s najugroženijima. "On nam daje primjer da, ukoliko želimo častiti Gospodina, onda ga moramo častiti u bolesnima, siromašnima i svima koji su na periferijama. To je velika mudrost koja mijenja svijet i razvaline Jeruzalema gradi s optimizmom i snagom", istaknuo je nadbiskup i dodao da to ne možemo ako nismo svjesni ljubavi Božje. "Nismo mi prvo ljubili Boga već je on prvo ljubio nas. Moramo shvatiti da, ukoliko ne ljubimo bližnjega, ne možemo ljubiti ni Boga. Ovim možemo graditi novi i bolji svijet kojeg je započeo sv. Vinko u svom vremenu, a nastavlja se danas preko njegovih svećenika, misionara, njegovih sestra milosrdnica i volontarijata koji je prisutan u ovom današnjem svijetu", naglasio je nadbiskup i pozvao sve prisutne da se pridruže tom lancu ljubavi, da se povežu s izvorom, Božjom riječi, koja bi trebala biti svakodnevna hrana, snaga i svjetlo svima.

Napomenuo je i važnost euharistije koja je sv. Vinka učinila svecem ljubavi Božje. "Euharistija je dubina Božje ljubavi koju je Vinko osjećao svakodnevno, u kojoj je njegovo srce bilo otvoreno i zato je mogao biti produžetak Božje ljubavi u svom vremenu i prostoru". Govoreći o posveti oltara i blagoslovu kapele, nadbiskup je kazao da je kapela srce samostana u kojem će sestre osobno i zajedno moliti, gdje će svoje srce zagrijavati na toplini i svjetlu da bi Boga mogle prepoznavati u braći i sestrama. "Ovdje ćete osluškivati riječ Božju, ovdje će vam rasti srca za nove vizije. U posvećenom tabernakulu u novoj kapeli biti će Gospodin koji će svakodnevno pokazivati koliko vas ljubi. Neka vam Božje srce koje će sići u ovaj vaš prostor bude svakodnevno nadahnuće kako bi, po karizmi i primjeru sv. Vinka, mogle biti Njegova produžena ruka u ovom vremenu i prostoru", zaželio je nadbiskup.

Nakon homilije uslijedio je središnji dio posvete oltara. Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, pomazao svetim uljem oltar i obavio obred kađenja oltara i crkve te upalio svijeće koje su znak Krista "svjetla na prosvjetljenje naroda". Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je čestitao s. Zdravki Milić, akademskoj slikarici koja je studirala slikarstvo na Accademia di belle Arti u Rimu, na izradi mozaika koji krasi oltar nove kapele.

Na kraju slavlja riječi zahvale nadbiskupu uputila je s. Radoslava Kevo, provincijalna glavarica splitske Provincije Navještenja Gospodinova, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Pročitana je čestitka vrhovne glavarice majke Miroslave Bradice koja nije mogla nazočiti svečanosti. Slavlje je pjesmom uveličao zbor sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi