Vijesti - Posveta oltara, blagoslov kapele i proslava sv. Vinka Paulskoga kod sestara milosrdnica

 

Posveta oltara, blagoslov kapele i proslava sv. Vinka Paulskoga kod sestara milosrdnica

Objavljeno: 27. 09. 2014 - 00:47

Na blagdan sv. Vinka Paulskoga, u subotu 27. rujna, u samostanu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano misno slavlje tijekom kojeg je posvetio oltar i blagoslovio novoizgrađenu kapelu. U koncelebraciji su bila dvadesetorica svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup je u uvodu pozdravio sve okupljene i čestitao milosrnicama blagdan njihova utemeljitelja i zaštitnika sv. Vinka Paulskoga. Kazao je kako je ovo svečani dan svih onih koji su svoj um, srce i molitve utkali u ostvarenje cijelog samostanskog ovog zdanja i 'srce' kuće, kapelu. "Kapela je u umjetničkom i duhovnom izričaju plod ove zajednice, sposobnosti i talenata sestara. Zato je ovo jedan od značajnijih dana u otkrivanju vašega identiteta i karizme koje ćete, vjerujem, u mladenaštvu duha, zanosa i žara još više zaživjeti". Misno slavlje počelo je blagoslovom vode i škropljenjem nazočnoga puka Božjega u znak obnove krštenja.

Tumačeći čitanje proroka Izaije, nadbiskup je kazao kako je sv. Vinko Paulski svojim životom i djelima jasno svjedočio da je stražar Božji, navjestitelj, onaj kojem je riječ Božja bila je svakodnevni kruh i u kojoj je pronalazio sebe i svoj poziv. Svakodnevnim razmišljanjem sv. Vinko spoznao je da je Gospodin zaista Gospodin i da je Isus Krist prisutan u malom, ugroženom čovjeku te se cijeli život poistovjećivao s najugroženijima. "On nam daje primjer da, ukoliko želimo častiti Gospodina, onda ga moramo častiti u bolesnima, siromašnima i svima koji su na periferijama. To je velika mudrost koja mijenja svijet i razvaline Jeruzalema gradi s optimizmom i snagom", istaknuo je nadbiskup i dodao da to ne možemo ako nismo svjesni ljubavi Božje. "Nismo mi prvo ljubili Boga već je on prvo ljubio nas. Moramo shvatiti da, ukoliko ne ljubimo bližnjega, ne možemo ljubiti ni Boga. Ovim možemo graditi novi i bolji svijet kojeg je započeo sv. Vinko u svom vremenu, a nastavlja se danas preko njegovih svećenika, misionara, njegovih sestra milosrdnica i volontarijata koji je prisutan u ovom današnjem svijetu", naglasio je nadbiskup i pozvao sve prisutne da se pridruže tom lancu ljubavi, da se povežu s izvorom, Božjom riječi, koja bi trebala biti svakodnevna hrana, snaga i svjetlo svima.

Napomenuo je i važnost euharistije koja je sv. Vinka učinila svecem ljubavi Božje. "Euharistija je dubina Božje ljubavi koju je Vinko osjećao svakodnevno, u kojoj je njegovo srce bilo otvoreno i zato je mogao biti produžetak Božje ljubavi u svom vremenu i prostoru". Govoreći o posveti oltara i blagoslovu kapele, nadbiskup je kazao da je kapela srce samostana u kojem će sestre osobno i zajedno moliti, gdje će svoje srce zagrijavati na toplini i svjetlu da bi Boga mogle prepoznavati u braći i sestrama. "Ovdje ćete osluškivati riječ Božju, ovdje će vam rasti srca za nove vizije. U posvećenom tabernakulu u novoj kapeli biti će Gospodin koji će svakodnevno pokazivati koliko vas ljubi. Neka vam Božje srce koje će sići u ovaj vaš prostor bude svakodnevno nadahnuće kako bi, po karizmi i primjeru sv. Vinka, mogle biti Njegova produžena ruka u ovom vremenu i prostoru", zaželio je nadbiskup.

Nakon homilije uslijedio je središnji dio posvete oltara. Nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu, pomazao svetim uljem oltar i obavio obred kađenja oltara i crkve te upalio svijeće koje su znak Krista "svjetla na prosvjetljenje naroda". Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je čestitao s. Zdravki Milić, akademskoj slikarici koja je studirala slikarstvo na Accademia di belle Arti u Rimu, na izradi mozaika koji krasi oltar nove kapele.

Na kraju slavlja riječi zahvale nadbiskupu uputila je s. Radoslava Kevo, provincijalna glavarica splitske Provincije Navještenja Gospodinova, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Pročitana je čestitka vrhovne glavarice majke Miroslave Bradice koja nije mogla nazočiti svečanosti. Slavlje je pjesmom uveličao zbor sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog uz orguljašku pratnju s. Mirte Škopljanac.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi