Karmelićanke Božanskog Srca Isusova (CDCJ)

 
English

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova (CDCJ)

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova (CDCJ)

Poglavarica: s. M. Andreja Petravić
Adresa: Leskovački brijeg 15, 10251 Hrvatski Leskovac
Telefon: 01/ 6578-450
Faks: 01/ 6578-450
E-mail: provincijalat.kbsi@gmail.com
URL: www.karmelbsi.hr

Družba je rođena iz revnosti za spas duša jedne velike, Bogom osvojene duše, Službenice Božje Majke Marije Terezije od sv. Josipa. Pojavila se kao poslanik višeg svijeta ušavši u službu ovog svijeta, najmanje misleći na sebe, žrtvujući se za spasenje drugih ne računajući na snagu svojih riječi i svoga srca nego samo na slavu Božanskog Srca.

Družba raste i razvija se kao nova mladica isklijala iz panja starog časnog Karmela, prožeta novim duhom, duhom sv. Terezije od Isusa i mističnim naukovanjem svetoga Ivana od Križa koje Družba smatra svojim duhovnim učiteljima. Privlačna karizma Karmela učinila je snažan utjecaj na mladu Anu Mariju Tauscher van den Bosch (kasnije Majka Marija Terezija od svetog Josipa). Ona shvaća kao svoje životno poslanje kontemplativni duh Karmela staviti u izravnu službu apostolata. Tako je duhovnost Karmela prostrujila iz klauzure svijetom da po njezinim kćerima konkretnim djelima ljubavi čini dobro svima.

Družba je obilježena Terezijinim beskompromisom, korjenitošću, ljubavlju prema Kristu-Osobi, oduševljenjem i žarom ljubavi prema Crkvi. Temeljni element karmelske duhovnosti jest sjedinjenje s Bogom, uživanje u njegovoj blizini. Ovaj ideal i ova dubinska čežnja osvjetljuju sav karmelski život. Prvotna zadaća Karmela BSI jest nasljedovanje i produženje Krista koji moli. Molitva je sveopća vrednota rasta i sazrijevanja u duhu, jer je ljubav i prijateljevanje s Kristom. Svetohranište ima za nas sestre čudesnu moć, ne dopušta da se umori ljubav. Klanjanje je bitno obilježje našeg posvećenog života, tako tjedno obavljamo višesatno klanjanje kao zajednica, a kroz dan dolazimo često na tihi poklon Živome Bogu, Vječnoj Ljubavi koja je toliko zaboravljena i podrivana.

Zajednica želi pružiti egzistencijalno svjedočanstvo da je zahvaćena i privučena Božjom Slavom. Stoga se na zajedničku molitvu sakupljamo pet puta dnevno. Tu smo kao zajednica hvalospjeva moleći časoslov Crkve, kao zajednica koja kroz jednosatnu meditaciju živi nastanjena u Svetoj Tajni te zajednica koja osluškuje Riječ i hrani se kruhom Života vječnoga - slaveći svetu Euharistiju. Karmelska duša stavlja sebi zadatak da pomoću vjere i ljubavi ostvari odnos dubokog prijateljstva s Bogom.

Mi sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova posvećene smo zadaći koja izražava dvostruko ime: Majka Karmela - ZAGOVOR i Srce Isusovo ­ZADOVOLJŠTINA.

Trudimo se unositi plodove kontemplacije u apostolsko djelovanje. Iskrena povezanost s Kristom određuje naše apostolsko zalaganje. Tako brinemo za duhovno i tjelesno dobro bližnjega. Kršćanski odgoj djece i mladih koji nemaju obiteljskog doma, zatim vjeronaučnu pouku i održavanje susreta za mlade djevojke kroz trodnevne duhovne obnove. Pomažemo mladim obiteljima u odgoju njihove djece u dječjim jaslicama i vrtićima te centrima dnevnog boravka. Posebnu brigu posvećujemo starijim osobama u vlastitim domovima. Sestre im nastoje uz pružanje njege posvijestiti da starost nije ruševina života već pogodan trenutak za pripremu na gozbu Života vječnoga.

Po uzoru na Osnivateljicu nastojimo ublažiti bijedu siromaha, pružajući beskućnicima toplinu izgubljenog doma. Tako u našim zajednicama imamo domove za siromašnu i napuštenu djecu. Sestre im zamjenjuju roditeljsku skrb, majčinsku ljubav i nježnost. U djelatnosti Družbe pripada i animacija liturgije u župi. Zauzetost za čast Božju očituje se u radosnom i raspjevanom slavlju svete Euharistije, stoga nastojimo Božji narod, djecu i mlade uvoditi u liturgijski život Crkve. Nastojeći odgovoriti želji Osnivateljice da Karmel Božanskog Srca Isusova bude raširen po svem svijetu, naša hrvatska provincija osniva u nedavnoj prošlosti tri redovničke kuće na latinsko-američkom kontinentu, zauzimajući se za siromahe, osobito djecu i mlade koji su ostali bez topline roditeljskog doma prepušteni uličnom životu. Osnivateljica je željela da njezine kćeri djeluju pod geslom:

BOGA U SVIMA GLEDATI, BOGU U SVIMA SLUŽITI, BOGA U SVIMA LJUBITI.

Kćeri Karmela Božanskog Srca Isusova, zaogrnute bijelim karmelskim plaštem, bistre dušu molitvom, zaodjenute u mudrost stasaju u gorostase duhovnog života ispunjene ljubavlju u intimnom drugovanju s Bogom i prema želji Utemeljiteljice nastoje biti u svijetu vjesnice i oružje ljubavi našega Gospodina i “anđeli utjehe i mira” ljudima koji žive u boli, očaju i bezvjerju. Karmel je utjelovljen na ljubav prema Bogu, stoga ne možemo iscrpsti njegova bogatstva. On je aktualan za sva vremena i za sva područja. On ima privlačnu moć i može angažirati ponizne i nedužne isto kao i učenjake i mistike. I veliki i mali nalaze svu puninu u Karmelu. U Hrvatskoj sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova djeluju u deset zajednica.

Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi