Kćeri Božje Ljubavi (FDC)

 
English

Kćeri Božje Ljubavi (FDC)

Kćeri Božje Ljubavi (FDC)

Poglavarica: s. Gordana Igrec
Adresa: Nova Ves 16, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 4668-464
Faks: 01/ 4668-463
E-mail: provinc.bp@gmail.com
URL: www.kblj.hr

Već od najranijeg djetinjstva bila sam obuzeta čežnjom da svoj život posve posvetim Bogu i siromasima. Htjela sam zajedno s djevojkama koje misle jednako kao i ja ovaj ideal provesti u djelo.

..............................

Franziska Lechner i osnivanje družbe

Franziska je rođena na Novu godinu 1833. u mjestu Edling, nedaleko od Muenchena (Njemačka), u katoličkoj obitelji Lechner. Bila je osobito voljeno dijete svojih roditelja. Ljubav i toplina očinskog doma bile su izvrsna podloga za iskustvo Božje ljubavi u Franziskinom životu. U 16. godini odlazi u Muenchen da se pripremi za učiteljsku službu, koja ju je tada jako privlačila. Međutim, Gospodin joj je namijenio drugu zadaću. Bilo je to vrijeme razvitka i zamaha industrijalizacije i s njom povezanih društveno-ekonomskih previranja u Europi. Mnoge su seoske djevojke, prisiljene neimaštinom, odlazile u grad da nađu zaposlenje kao radnice ili kućne pomoćnice. Franziska je brzo uvidjela kakvim su sve opasnostima izložene te mlade i neiskusne djevojke. Po karizmi primljenoj od Boga postade joj jasno da bi to bilo ono što želi i traži, naime prihvaćati te djevojke i biti im na pomoć u svim njihovim duševnim i tjelesnim potrebama. Odmah se odazove tom poticaju Milosti, ostavi svoju domovinu i krene u Beč, veliki carski grad, u kojem su obilje i bijeda zajedno obitavali.

U Beču još jače osjeti bilo svoga vremena te sagledavši bolje i dublje njegove potrebe, na blagdan Marijina prikazanja 21. studenoga 1868. osniva Družbu kćeri Božje Ljubavi. Prema Franziskinoj želji članice ove družbe trebaju biti službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi. Sve u životu Kćeri Božje Ljubavi treba doista svjedočiti o ovom djetinjem odnosu prema Bogu, o pouzdanju i ljubavi prema Njemu. Osobito u brizi i odgajanju ženskih osoba nastojat će članice Družbe služiti kao oruđe Božanske ljubavi. Za svoju novoosnovanu družbu uzima Pravilo sv. Augustina, a sama sastavlja Konstitucije.
..............................

Dolazak sestara Kćeri Božje Ljubavi u naše krajeve i njihovo djelovanje

Na poziv sarajevskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera 28. travnja 1882. sestre Kćeri Božje Ljubavi, predvođene samom Utemeljiteljicom, dolaze u Sarajevo. Ondje otvaraju prostrano polje djelovanja.

Odmah po dolasku sestre su započele s izgradnjom samostana, škola, internata… S puno ljubavi razvijale su svoje socijalno-karitativno djelovanje, skrb i zaštitu ostavljenih i zapuštenih. Služavke, najzapušteniji društveni sloj, bile su djeca njihove ljubavi, kako ističe u svom govoru nadbiskup dr. Ivan Sarić prigodom proslave 50. obljetnice Zavoda sv. Josipa u Sarajevu. Svoja djela ljubavi širile su sestre i po drugim mjestima Bosne i Hrvatske sve do 1949. godine. Ta ljubav ih je vodila do kraja, do prolijevanja i zadnje kapi krvi, što su posvjedočile i naše Drinske mučenice. Po uzoru na svoga Zaručnika nisu se umarale činiti dobro, zato ih je okrunio krunom mučeništva, a nama ih podario kao uzor i zagovornice.

Poslije II. svjetskog rata sestre Kćeri Božje Ljubavi ostale su ne samo bez svojih škola, nego i bez vlastite imovine. Zahtjevi i potreba vremena u takvoj poslijeratnoj situaciji preusmjerili su djelatnosti sestara.

Veoma važno područje djelovanja postao je župski apostolat gdje su sestre, živeći sa župskom zajednicom, svojim požrtvovnim, svestranim radom u župskom pastoralu, preko kateheze, vođenjem crkvenih zborova, okupljanja djece i mladih, uređivanjem crkava, vođenjem župskog domaćinstva i drugih župskih aktivnosti puno pridonosile odgoju u vjeri te u rješavanju raznih socijalnih problema. I u tim poratnim situacijama sestre su osnivale dječje vrtiće i na taj način pomagale obiteljima u čuvanju i odgoju njihove djece. Internat za djevojke srednjoškolskog uzrasta u Zagrebu, hvala Bogu, nije prestao postojati. To je drago mjesto okupljanja za sve djevojke koje su prošle kroz tu kuću, koje su tu stjecale svoja životna usmjerenja. Osobitu ljubav sestre posvećuju napuštenoj i nezbrinutoj djeci. Također rade sa starijim osobama po staračkim domovima te u bolnicama, iskazujući tako svoju pomoć svima potrebitima.

Dolaskom demokracije vjeronauk je ušao u škole pa sestre Kćeri Božje Ljubavi, uz župske aktivnosti, sudjeluju i u školskom vjeronauku. Godine 1994. ponovno je otvorena škola, danas Katolički školski centar u Zavodu sv. Josipa u Sarajevu. Tako sestre mogu oživljavati i ovaj oblik svoje prvotne školske djelatnosti. Za sada školu pohađa oko 1.100 učenika, raznih vjera i nacionalnosti.

Držeći se preporuke svoje Utemeljiteljice: “Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i tako voditi u nebo”, sestre djeluju u mnogim mjestima BiH, diljem čitave Hrvatske te na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji, ukupno u 44 zajednice i župe.

Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi