Vijesti - Započeo 39. provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Samoboru

 

Započeo 39. provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Samoboru

Započeo 39. provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Samoboru Objavljeno: 21. 04. 2014 - 11:13

Zazivom Duha Svetoga počelo je u ponedjeljak 21. travnja 2014. godine u Kući susreta Tabor u Samoboru slavlje 39. provincijskoga kapitula Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Na Kapitulu je prisutno 39 braće kapitularaca. Geslo je Kapitula "Svjedočiti milosrđe i bratsku ljubav".

Na početku slavlja Kapitula braću je pozdravio predsjednik Kapitula i generalni vizitator fra Ivan Sesar, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Provincijalni ministar fra Željko Železnjak zahvalio je braći za sve učinjeno tijekom devet godina njegove službe provincijalnoga ministra, nakon čega je pročitano i pismo koje je braći kapitularcima uputio fra Michael A. Perry, generalni ministar Reda Manje braće.

Kapitul ima zadaću ispitati sadašnje stanje života i djelatnosti braće u Provinciji, tražiti i predlagati prikladna sredstva za rast i napredak, raspravljati o novim pothvatima i poslovima veće važnosti, zajedničkim dogovorom donositi odluke i vršiti izbore te donositi provincijske statute.

Na ovome Kapitulu birat će se novi provincijalni ministar, vikar Provincije i definitorij. Izbor novoga provincijalnoga ministra, vikara Provincije i definitora bit će u srijedu 23. travnja 2014. godine.

Kapitul traje do petka 25. travnja 2014. godine.

Biskup Pozaić pohodio 39. kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić pohodio je uime kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkoga nadbiskupa, u četvrtak 24. travnja 39. provincijski kapitul Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Samoboru i predvodio euharistijsko slavlje s franjevcima.

Dočekali su ga novoizabrani provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak, novoizabrani vikar provincije i voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić, novi Definitorij, predsjednik Kapitula i generalni vizitator fra Ivan Sesar i braća kapitularci. Bio je prisutan i vlč. Davor Štuljan, župnik župe sv. Anastazije u Samoboru i samoborski dekan.

Biskup Pozaić pozdravio je svu prisutnu braću i čestitao novoizabranom Provincijalnom ministru i Definitoriju na izboru.

U homiliji biskup je rekao da nas Uskrsli svojim dolaskom i susretom s nama mijenja, ulijeva oduševljenje, daje snagu za novi početak i daruje novi način spoznaje. Preuzeti službu u Uskrsnom tjednu znači poći u snazi i radosti Spasitelja i Pobjednika, svjesni da križ i Raspeti ostaje i nadalje znak protivljenja, istaknuo je biskup. "Neka milost Krista pobjednika živi u ovoj zajednici i živim čuva svete ideale kako su zacrtani, u nastojanju oko savršene ljubavi po evanđeoskim savjetima i primjeru božanskog Učitelja, zaključio je biskup.

Biskup se zadržao s franjevcima na objedu, u bratskom razgovoru i druženju te im zaželio blagoslov u djelovanju.

(ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi