Vijesti - Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

 

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću Objavljeno: 19. 04. 2014 - 11:24

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu 19. travnja upriličeno je uskrsno čestitanje splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu. U ime franjevki od Bezgrješne, samostana na Giljevcu-Podstrana, i predstavnica redovničkih zajednica u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji svoju čestitku nadbiskupu izrazila je s. Imelda Pešić.

„Oče nadbiskupe, svojim uskrsnućem Krist je ušao u slavu Očevu i učinio nas dionicima zajedništva s Ocem. To zajedništvo želimo svjedočiti u Crkvi, koju Uskrsli uvijek iznova ispunja svojim Duhom, u svijetu koji svojim Duhom po nama obnavlja, te u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i gradu Splitu, i to 'ad intra' i 'ad extra', prema unutra i prema van", rekla je s. Imelda i posjetivši na neke misli pape u miru Benedikta XVI. i pape Franje te Katekizma Katoličke Crkve o Uskrsu, istaknula je da sve do današnjeg doba naprednih komunikacijskih tehnologija, vjera kršćana se temelji na Predaji, na svjedočanstvu onih sestara i braće koji su prvi ugledali odvaljen grobni kamen i prazan grob, a potom i na riječima onih tajanstvenih glasnika koji su posvjedočili da je Isus uskrsnuo. „Neka ovaj Vazam iznova u svima nama po djelovanju Kristova Duha obnovi zajedništvo u Kristovoj slavi i ojača nas za poslanje u Crkvi i svijetu", rekla je s. Imelda te nadbiskupu i svim njegovim suradnicima, redovnicama, kao i svim članovima Crkve u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji zaželjela sretan i blagoslovljen Uskrs u želji da Uskrsnuli svima bude poticaj za svakodnevno biti i djelovati. Uime redovnica nadbiskupu Barišiću uručila je prigodni uskrsni dar, albu i štolu.

Nadbiskup Barišić zahvalivši na čestitkama i daru, rekao je da je važno da Uskrs „ugrađujemo u naša srca i u naše odnose, jer bez uskrsnuća kršćanstvu ne bi nedostajalo samo nešto, nego sve". „Vi ste glasnice Uskrsa i nasljednice galilejskih žena koje su Isusa pratile sve do Jeruzalema i onih koje su zatekle prazan grob. One su temelj vašeg redovništva. Po njima ste povezane. I kao što im je anđeo rekao da se ne zadržavaju kod praznog groba već da idu i kažu Njegovim učenicima da je uskrsnuo, tako i vi svjedočite u svojim sredinama i u svojim redovničkim karizmama", istaknuo je nadbiskup i pozvao redovnice da svoje zavjete, u snazi Duha, svakodnevno dinamično obnavljaju i produbljuju povezanost s Uskrslim. Ukazao je i na opasnost da se predanje Crkvi svede na horizontalu, na humanitarno djelovanje koje je dobro i potrebno, ali puno je važniji vertikalni odnos, poziv za nasljedovanje Gospodina. „Neka nas Uskrsli Gospodin snagom svoga duha obnovi i osnaži u nadi, da budemo strpljivi u poteškoćama i postojani u molitvi, kako bi mogli biti glasnici Uskrsa", zaželio je nadbiskup i zahvalio redovnicama na sestrinskoj i majčinskoj zauzetosti koju pokazuju za bližnje. Čestitajući im Uskrs redovnicama je darovao pobudnicu pape Franje „Evangelii gaudium - Radost Evanđelja" i hrvatsko izdanje prve autorizirane knjige-intervjua s papom Franjom poznatih novinara Sergija Rubina i Francesce Ambrogetti, te je ostao s njima u razgovoru uz sok i kolače. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi