Vijesti - Tribina s katehezom za odrasle u župi svetoga Antuna Padovanskog u Zagrebu: „Opći uvod u sakramente“

 

Tribina s katehezom za odrasle u župi svetoga Antuna Padovanskog u Zagrebu: „Opći uvod u sakramente“

Objavljeno: 14. 10. 2013 - 11:04

U ponedjeljak, 14. listopada 2013. godine, u dvorani svetoga Franje na zagrebačkom Svetom Duhu, u organizaciji župe svetoga Antuna Padovanskoga održana je prva Tribina s katehezom za odrasle u ovoj pastoralnoj godini pod nazivom Opći uvod u sakramente. Zbog iznimno velikog interesa vjernika koji su dolazili na prošlogodišnje Tribine u Godini vjere, prof. dr. sc. fra Ivan Karlić, voditelj prošlogodišnjih tribina,  u suradnji sa župom sv. Antuna Padovanskoga odlučio je nastaviti i više nego uspješnu suradnju na ovom području. Teme ovogodišnjih Tribina s katehezom za odrasle su sakramenti Katoličke Crkve koje će se održavati redovito svakog drugog ponedjeljka u mjesecu.

Na početku ovogodišnjih kateheza voditelj je rekao da će glavna tema gotovo svih susreta biti sakramenti te će u njima nastojati približiti zadanu tematiku na način da će one biti svojevrsna nadogradnja na ono što je sadržano u Katekizmu Katoličke Crkve.

Kršćanska teologija, rekao je prof. Karlić, govori i o Božjem spasenjskom djelovanju u korist čovjeka, a konačni cilj tog djelovanja je potpuno zajedništvo s Bogom po Isusu Kristu u Duhu Svetom. To Božje djelovanje je sakramentalne naravi, odnosno događa se u povijesti, događa se u određenoj vidljivosti, događa se u znakovima i u simbolima. Sakramentalna dimenzija svih Božjih djelovanja dosiže vrhunac konkretnosti tamo gdje je čovjeku omogućen susret s Bogom po nekom znakovitom činu Crkve. 

Potom je prof. Karlić vrlo detaljno objasnio značenje pojma sakrament i njegov povijesni razvoj te se nakon toga osvrnuo na sakramente kao simbole i znakove Božje prisutnosti u svijetu. Povijest pokazuje da je u liturgiji sakramenata čin, vanjski oblik, radnja, uvijek bio povezan s nekom molitvom. Skolastičko razmišljanje dovelo je do govora o „materia” i „forma” sakramenta; riječ (forma) i tvar (materia) tvore vanjski znak sakramenta. Drugim riječima, sakramenti u sebi sadrže dvije stvarnosti: materijalnu i duhovnu. U materijalnu spadaju voda, kruh, vino, ulje..., a u duhovnu milost Božja, koju primamo po tim vidljivim znakovima. Stoga su i definirani kao vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. Možemo još nadodati da oni imaju i svoje geste, kao npr. polaganje ruku, pojasnio je prof. Karlić.

Na kraju uvodne tribine prof. Karlić je progovorio o sakramentima kao o susretima te je pri tome naglasio koji su to učinci pojedinih sakramenata.

Slijedeća Tribina s katehezom za odrasle održava se 11. studenog 2013. u 19.45 sati, a tema susreta je: Sakrament krsta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi