Vijesti - Seminar za medicinske sestre redovnice

 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Seminar za medicinske sestre redovnice Autor: s. M. Krešimira Bošnjak
Objavljeno: 13. 10. 2013 - 15:19

Vjera, poslanje i predanje

Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica već 30 godina organizira seminar za sve redovnice koje rade u zdravstvenim ustanovama. Ove godine, od 11. do 13. listopada, susret je održan na temu Vjera, poslanje i predanje u pastoralnom centru Plitvice kojeg vodi vlč. Josip Štefančić. Seminaru se odazvalo oko 60 sestara iz više redovničkih zajednica: školske sestre franjeveke, dominikanke, Marijine sestre od čudotvorne medaljice, ančele, sestre Sv. Križa, sestre Presvetog srca Isusova,klanjateljice predragocjene Krvi Isusove, usmiljenke, i sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Osim iz Hrvatske, sudionice seminara bile su i sestre Hrvatice iz Austrije, Njemačke i BiH.

Seminar je započeo pozdravnim govorom koji je uputila s Danica Grgić, Marijina sestra, voditeljica Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova pri HKVRPP-u. Svima je izrazila dobrodošlicu uz nekoliko riječi o razlozima sastajanja sestara koje se bave pitanjima zdravlja, bolesti i smrti te obrazložila temu ovogodišnjeg seminara: Vjera, poslanje i predanje, kao doprinos našem življenju ove godine posvećene vjeri. Zatim je predstavila predavača fra. Draženka Tomića, koji predvodi hercegovačku franjevačku zajednicu Provincije Uznesenja Marijina u Zagrebu kao gvardijan u samostanu u zagrebačkoj Dubravi. Vidjevši sestre u tako lijepom broju fra Draženko nije mogao ne zaključiti: "To je snaga Crkve koja nije za odbaciti!"

U prvom djelu izlaganja predavač je izložio razloge zauzimanja Crkveza čovjeka na području zdravstva te u tom smislu ukazao na to da je služba redovnice medicinske sestre jedan oblik službe ljubavi. Na odabranim perikopama iz Novog zavjeta predstavio je Isusov pristup bolesti i bolesnicima, a zatim iznio niz povijesnih podataka koji ilustriraju skrb Crkve o bolesnima, starima, nemoćnima i napuštenima. Ukratko je uputio i na pravnu legislativu o pastoralu zdravstva u RH i BiH.

U drugom djelu izlaganja pozabavio se osobom medicinske sestre redovnice u njenom odnosu prema bolesniku. Iznio je neke momente obzirom na njenu stručnu i osobnu kompetenciju, sa stajališta medicinske sestre ukazao na temeljna načela u komunikaciji s bolesnikom.

U trećem dijelu izlaganja predavač se pozabavio okruženjem u kojem djeluju medicinske sestre i mogućnostima njihova djelovanja, kao što su nazočnost u medijima, mogućnost pastorala bolesnika, izazov palijativne skrbi i prednosti organizacijskog djelovanja preko katoličkih udruga.

U duhovnom djelu programa, uz pobožnost klanjanja križu, voditelj je ukazao na bolest kao teški križ koji opterećuje čovjeka, ali i primjer Kristove strpljivosti. Podvukao je važnost osobnog čišćenja i milosnog ozdravljenja međuljudskih odnosa. U nagovoru se pozabavio temama: pitanja vjere kao ishodišta u susretu s ljudskom patnjom, euharistije kao duhovne hrane i čude kao znaka Božje prisutnosti.

U rekreativnom djelu programa sudionice su imale mogućnost posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera koji je 1979. uvršten u popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

U zaključnom dijelu rada kroz razmjenu iskustava i diskusiju sestre su najviše raspravljale o palijativnoj skrbi koja je i u redovničkom dnevnom diskursu sve prisutnija. U tom području sestre je svojim iskustvom obogatila s. Dragana Petrović, Marijina sestra koja radi u bolnici Strmac, kod Nove gradiške koju vode braća sv. Ivan od Boga. S. Ankica Tomas upoznala je skup s praksom palijativne skrbi u Srednjoj Bosni.

Skup je završen svetom misom koja je slavljena zajedno sa narodom Božjim župe Marije Majke Crkve u Plitvicama. Koncelebrirali su fra Draženko i župnik vlč. Josip. Slijedio je još zajednički ručak, pjesma i riječi zahvale dragom Bogu za "predah", domaćinu vlč. Josipu za gostoprimstvo i svu požrtvovnost, fra Draženku za dobru pripremu predavanja kao i za duhovni dio programa, te s Danici za dobru organizaciju i pripremu seminara. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi