Vijesti - Predstavljena knjiga „Vjerujem… - Kateheze o katoličkoj vjeri“

 

Predstavljena knjiga „Vjerujem… - Kateheze o katoličkoj vjeri“

Predstavljena knjiga „Vjerujem… - Kateheze o katoličkoj vjeri“ Objavljeno: 15. 10. 2013 - 10:52

Knjiga „Vjerujem… - Kateheze o katoličkoj vjeri“ profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. fra Ivana Karlića u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca predstavljena je u utorak, 15. listopada na Svetom Duhu.

U osvrtu na knjigu, provincijalni ministar franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić je izrazio „veliku radost što hrvatski katolički vjernik, i ne samo on, dobiva u ruke djelo,  nastalo kao plod zauzetosti i mara našega redovničkog subrata i uglednoga teološkog stručnjaka, fra dr. Ivana Karlića, franjevca konventualca.“ Ovim se, kako je istaknuo fra Maračić pred čitatelje stavlja desetak vrlo jasno obrađenih promišljaja, koja je autor tijekom „Godine vjere“ u obliku kateheza predstavio slušateljima u dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. 

„Mnogi koji su slušali ove kateheze željeli su ih sačuvati i iskoristiti  'za svoje vjerničko produbljenje i kršćanski rast u vjeri.' Zbog ovih razloga kao provincijalni ministar  dao sam svom subratu poticaj za ostvarenje ovog dijela“. 

Vjernik se često nalazi pred važnim i vrijednim tekstom, ali su mu mnogi od tih tekstova nejasni. Upravo se zbog toga rodila ideja o organiziranju susreta koji bi omogućili svim zainteresiranima susret s Biblijom, s Katekizmom. Autor ovih kateheza na dosta pristupačan i istovremeno stručan, katehetski način nudi pomoć kako pastoralnom osoblju, tako i vjernicima koji se žele upustiti u 'avanturu' boljega upoznavanja Svetog pisma i katoličkog nauka. Vjeran pozivu koji je Kongregacija za nauk vjere u svojoj poznatoj Noti s pastoralnim smjernicama za „Godinu vjere“ uputila svim svećenicima, autor knjige ovdje posvećuje osobitu pažnju prožimanju vjerskih istina prema Katekizmu Katoličke Crkve, nudeći odabrani  sadržaj za župni pastoral odnosno katehezu i propovijedi tijekom ove milosne godine koja uskoro istječe. Na temelju ovih kateheza, da se poslužimo pozivom spomenute Note, svećenici „mogu također pripremiti nizove homilija o vjeri ili nekim njezinim posebnim vidicima“, ali ne samo svećenici, nego i mnogi drugi vjernici gladni i žedni takvog štiva kojim stalno oskudijevamo“, rekao je fra Maračić.

Gospodin Stjepan Brebrić, ravnatelj Kršćanske sadašnjosti, je naglasio „ovdje je u prvome redu riječ o navjestiteljskom, evangelizacijskom i katehetskom posredovanju osnovnih sadržaja vjere, o tumačenju i produbljenju temeljnih otajstava naše kršćanske i katoličke vjere, kako to točno i sugestivno pokazuje izbor tema, naslova pojedinih poglavlja ove knjige, koji u suštini slijede kršćansko Vjerovanje, onako kako je ono izloženo i tumačeno u Katekizmu Katoličke Crkve. A to je upravo i najizravniji odaziv na želju umirovljenoga pape Benedikta XVI., kakva je izražena u njegovu motupropriju Porta fidei, kojim je i proglasio ovu Godinu vjere na izmaku“. 

Nadalje, Brebrić je naglasio kako tri stvarnosti teologija kao dio samoga procesa vjere, dublje razumijevanje Božje objave i Kristov misterij kao njezin vrhunac su tri uporišta, odabrani prostor razmatranja, putokazi i ciljevi u odnosu prema kojima je prof. Karlić zamislio i oblikovao najveći dio tekstova koji se nalaze u ovoj knjizi. Zbog toga ona, iako nastala u povodu i tijekom vremena Godine vjere, koje polako već prilazi svome kraju, ničime nije uvjetovana ni prigodno, ni vremenski, ni s obzirom na bilo kakva slična ograničenja, nego je u punome značenju riječi od trajne važnosti i aktualnosti, tako da je o najvećemu dijelu njezina sadržaja moguće govoriti sa sigurnošću o svojevrsnom obilježju nadaktualizacije, koja je i uspješna i posvemašnja. 

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio i sam autor koji je uputio zahvalu svima koji su ga podupirali tijekom Godine vjere kada su nastale ove kateheze. Naglasio je da će sada „kada je knjiga izašla uzeti i pročitati ju.“ Posebnu zahvalu uputio je roditeljima i sestri  kojima je i posvetio ovu knjigu riječima „ Posvećeno mojim roditeljima, Mari i Miji, koji su mi riječju i životom prenijeli vjeru u Boga, i mojoj sestri Ruži, koja je vjeru iskreno živjela i svjedočila. Duboko vjerujem i nadam se da sada sve troje gleda Boga „licem u lice“. 

Krešimir Belošević

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Novi broj “Vijesti”
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi