Vijesti - Slavljem u zagrebačkoj katedrali zaključena Godina posvećenog života

 

Slavljem u zagrebačkoj katedrali zaključena Godina posvećenog života

Slavljem u zagrebačkoj katedrali zaključena Godina posvećenog života Autor: ika/hkvrpp
Objavljeno: 02. 02. 2016 - 15:59

Vi ste proročki znak koji svjedoči da svjetlo i križ u svijetu idu zajedno

Euharistijskim slavljem koje je na blagdan Svijećnice, u utorak 2. veljače, u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaključena je proslava Godina posvećenog života. U koncelebraciji bilo je četrdesetak svećenika, većim dijelom redovnika na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te više provincijala. Na početku mise kardinal je blagoslovio svijeće, te je potom procesija s koncelebrantima došla do oltara. Na misi se okupio i velik broj redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica, kao i posvećeni laici.

U homiliji, kardinal Bozanić je zahvaljujući Bogu za Godinu, milosni dar, rekao "Godina posvećenog života pomogla je da u našoj Crkvi još jače zasja ljepota i svetost posvećenog života, a vas Bogu posvećene osobe vjerujem potakla na zahvalnost za poziv i na radost zbog odgovora. Nadam se da su svaki redovnik i redovnica, kao i sve Bogu posvećene osobe, tijekom ove godine dobile jasniju spoznaju svoga identiteta i tako se oduševljenije otvorile budućnosti da bi na temelju karizmi svojih utemeljitelja zauzetije nastavile svoj apostolat u vjernosti, odlučnosti i velikodušnosti". Kardinal je izrekao zahvalu Bogu i za inicijative koje je pokrenulo redovništvo tijekom godine, kao i Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica i Vijeću Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života što su pripremili i organizirali razne događaje u Hrvatskoj tijekom Godine posvećenog života. 

Protumačio je zatim sam blagdan Prikazanja Gospodinova, na koji se od 1997. slavi i Dan posvećenog života. Naglasio je kako je "u hramu Isus predan Bogu kojemu treba potpuno pripadati", te je podsjetio na proročanstvo koje je tom prigodom izrečeno Njegovoj Majci Mariji. Slava i križ, isprepliću su u našem životu. Isus je znak osporavan. Bog i njegova Riječ jesu znak i pozivaju na odluku. Isus se pokazuje kao pravi Božji znak upravo uzimajući na sebe, privlačeći na sebe, protivljenje Bogu sve do protivljenja križu. Mi znamo koliko je danas Krist znak osporavanja, što se u konačnici odnosi na samoga Boga. Bog se svojom istinom suprotstavlja čovjekovoj laži, njegovu sebeljublju i njegovoj oholosti, rekao je kardinal, te u tom duhu podsjetio, kako je i "redovništvo, kao življeni evanđeoski savjeti, znak osporavan u odnosu na duh svijeta". 

"Drage Bogu posvećene osobe, Bog je ljubav. Prihvatiti Božju ljubav i po njoj živjeti nije neki romantičan osjećaj, nego stvarno oslobođenje od stanja zatvorenosti u vlastito 'ja'. Božja ljubav zahtijeva da se iziđe iz sebe kako bi se sebe nadišlo. Cijena tog oslobođenja je trpljenje križa. Vi ste proročki znak koji svjedoči da svjetlo i križ u svijetu idu zajedno", ohrabrio je redovništvo kardinal.

Također je podsjetio na konstantnost poziva pohađanja škole povjerenja u Božje milosrđe. "To je škola kršćanskoga života koju se polazi cijeli život. Božje milosrđe nas nikada ne odbija. Što smo bliži Bogu, bliži smo i sebi samima, bliži smo onima s kojima zajedno živimo, svojoj braći i sestrama u Kristu. To je tajna našega duhovnog rasta i naše kršćanske plodnosti". U nastavku homilije kardinal je podsjetio na poziv pape Franje da u Godini posvećenog života jačaju zajedništva u zajednicama, kako bi živjeli mistiku susreta, ne prestaje sa završetkom Godine. "Za rast i napredak u zajedništvu nije dovoljno samo osobno obraćenje, nego se traže i zajednički znakovi promjena, nije dovoljna samo osobna molitva, nego potrebno je da se i kao zajednice otvorimo zajedničkoj molitvi, nije dovoljno samo osobno nastojanje oko svetosti, nego se traži da kuća u kojoj se živi postane prava dvorana, cenakul zajedništva, kako bi se dalo vidljive znakove svetosti koju se živi zajedno s braćom i sestrama", posvijestio je kardinal Bozanić.

Na kraju homilije zahvalio je redovnicama i redovnicima i svim Bogu posvećenim osobama za njihovo svjedočenje i apostolsko djelovanje u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Crkvi u hrvatskom narodu. Kad vas ne bi bilo, naša bi Hrvatska bila siromašnija. Posvećene osobe svjedoče iskustvo milosti, milosrđa i Božjeg opraštanja, jer su pozvane unositi u srce molitve nade, žalosti i tjeskobe ljudi, osobito onih koji su daleko od Boga. Posebno mislim na redovnice u klauzuri, koje vrše specijalno poslanje u Crkvi, jer vjerne Kristu u trpljenju, stoje podno Križa, preuzimajući na sebe trpljenja i iskušenja drugih i s radošću sve prikazuju za spasenje svijeta, rekao je kardinal, te im uputio riječi svetog pape hrvatske nade Ivana Pavla II. izrečene u Vita consecrata (109), a prisutne vjernike potaknuo da se u svojim molitvama sjete redovnica i redovnika. Sve pak je preporučio nebeskom zagovoru blaženog Alojzija Stepinca.

U molitvi vjernika posebno se molilo za redove, družbe i sve oblike posvećenog života u Crkvi, da budu vjerodostojno i uvijek novo očitovanje Božje ljubavi u svijetu. Molilo se i za nova duhovna zvanja, kako bi Sveta Majka Crkva bila pomlađena i obogaćena brojnim sinovima i kćerima koji će biti otvoreni milosnom daru poziva. Po završetku pričesti otpjevan je svečani "Tebe Boga hvalimo", a nakon popričesne molitve prisutne redovnice i redovnici obnovili su svoja redovnička obećanja. Zahvalu predvoditelju slavlja uime HKVRPP i prisutnih redovnica i redovnika izrekla je potpredsjednica HKVRPP s. Miroslava Bradica. Također je kardinalu zahvalila što je redovništvo u Godini posvećenog života pratio molitvom i poticajnim riječima. S. Bradica zahvalila je i svima koji su pridonijeli ljepoti proslave ove Godine, a posebnu zahvalu izrekla je Redovničkom band aidu koji je redovničkom himnom "Hvala redovnika" na najsnažniji način izrekao radosno i oduševljeno življenje svoga posvećenja. Za Godinu posvećenog života želimo prije svega zahvaliti dobrom Nebeskom Ocu i našem dragom Papi uz obećanje da ćemo svoju darovanost Bogu živjeti svim srcem, služeći Bogu i narodu kroz djelotvorno milosrđe ljubavi, revnosti u apostolatu u poslušnosti i otvorenosti za suradnju na dobrobit sveopće i mjesne Crkve. Svojom redovničkom posvetom i konkretnim svjedočanstvom milosrđa i ljubavi želimo biti ključ koji otvara vrata neba, rekla je Bradica.

Prije blagoslova kardinal Bozanić rekao je: "Večeras dok sam vas gledao, dolazile su mi ove misli: koliko je ljudskih povijesti iza svakoga zvanja. Svako zvanje u ovoj našoj prvostolnici govori o jednoj suradnji, o odnosu konkretnog čovjeka i Boga, jer na početku svakog duhovnog zvanja je On koji zove i potiče. To bogatstvo te povijesti čovjeka i Boga se večeras na osobit način očitovalo u ovoj našoj prvostolnici. Zahvalni smo Bogu za te darove". Istaknuo je kako je redovništvo, kao i svako duhovno zvanje svjedočanstvo o Božjoj prisutnosti u našoj sredini, da nas Bog ne napušta, da je Bog s nama.

Po završetku mise, Redovnički band aid koji je i animirao pjevanje još je jednom otpjevao himnu "Hvalu redovnika". Euharistijskom slavlju prethodilo je klanjanje pred Presvetim.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret za sestre juniorke

Susret za sestre juniorke održat će se od petka 17. do nedjelje 19. travnja 2020. u Buškom Blatu.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti

Linkovi