Vijesti - Proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

 

Proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji

Proslava Dana posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji Autor: Jasminka Bakoš-Kocijan
Objavljeno: 02. 02. 2016 - 20:02

Dan posvećenog života u Varaždinskoj biskupiji svečano je proslavljen u utorak 2. veljače na blagdan Prikazanja Gospodnjeg - Svijećnicu već tradicionalnim susretom članova redovničkih zajednica koje djeluju na području ove mjesne Crkve. U organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata redovnici, redovnice i ostale osobe duhovnog zvanja okupili su se na godišnjem susretu koji je ovaj put bio u znaku završetka Godine posvećenog života i aktualne Godine milosrđa.

Susret je započeo u dvorani Biskupskog ordinarijata gdje je u ime organizatora okupljene pozdravio povjerenik vlč. Siniša Dudašek, koji je zaželio svima da budu i dalje radosni svjedoci Božje ljubavi i prisutnosti u svojim sredinama.

Potom je don Zvonimir Badurina, svećenik Krčke biskupije, voditelj duhovnih obnova, autor knjiga duhovnog sadržaja i suradnik više medija izlagao o temi "Preobrazba u Milosrdnoga".

Uvodno je napomenuo da dolazi iz biskupije u kojoj se dogodio osobit plod Godine posvećenog života, a to je novi biskup - redovnik kojeg je on osobno upoznao baš u Varaždinu na sprovodu njegove tetke uršulinke. Dodao je kako Godina posvećenog života završava svoj tok i ulijeva se u drugu rijeku koja teče, a to je Godina milosrđa. Stoga se osvrnuo na nekoliko prošlogodišnjih poslanica i poruka pape Franje u kojima je osobe duhovnog zvanja pozivao da u služenju budu radosni te da se u njihovom služenju vidi da žive drugačiji život, život koji je posvećen svjedočenju svetosti i posredovanju milosti, kako je to istaknuo Sveti Otac. Zaželio im je da budu vidljivi znakovi živog milosrđa Boga Oca milosrdnoga u današnjem svijetu, te da im uzori u tome budu sveci - svjedoci. Među njima je i službenica Božja, Majka Klaudija, uršulinka, koja je radost ovoga grada, dio njegove duhovne arhitekture, i to ovoga grada kulture i umjetnosti, ovoga biskupskoga grada s dušom oko kojeg se nalazi vijenac drugih biskupijskih gradova u kojima se također živi i svjedoči radost pripadanja Bogu, ali i grada koji je u posljednje vrijeme obilježen velikim brojem namjernih pobačaja, upozorio je predavač.

Podsjetio je, između ostalog, kako je kriza posvećenog života posljedica nesposobnosti da se prepozna tako dubok poziv u osoba koje površno nose i žive svoje zvanje. Milosrđe je središte evanđeoske poruke - samo ime Božje, rekao je papa Benedikt XVI. Milosrđe Božje doista treba biti izvor naše nade, zaključio je predavač.

Nakon predavanja proslavljena je u katedrali Uznesenja BDM svečana euharistija, koja je započela procesijom svih članova redovničkih zajednica sa svijećama i obredom blagoslova svijeća.

Misno slavlje predvodio je kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, koji je u propovijedi naglasio da su svi pozvani da unose Svjetlo Kristovo u svakodnevni život. Na poseban način to su pozvane osobe duhovnog zvanja koje nam to Svjetlo svjedoče i žive kroz zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Protekla godina bila je posvećena redovnicima i redovnicama. To su osobe koje izazivaju čuđenje u svijetu koji je naviknut na materijalna bogatstva. One nam svjedoče da postoji nematerijalno, duhovno bogatstvo i žive ga zauzeto u svakodnevnom životu. Želimo im da i nadalje radosno svjedoče Isusa Krista da budu radosni navjestitelji Oca ljubavi i milosrđa te da svi to zajedno ostvarimo u svome životu, poručio je mons. Perčić.

Na kraju mise članovi redovničkih zajednica obnovili su svoje zavjete, te susret zaključili radosnim druženjem u prostorijama Ordinarijata.

Za proslavu Svijećnice biskupijski Ured izdao je prigodne molitvene i promotivne materijale, s nakanom da se više promišlja o poslanju osoba posvećenog života u svim sredinama.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi