Vijesti - Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu

 

Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu

Roditelji prepoznali vrijednosti katoličke osnovne škole u Zagrebu Objavljeno: 14. 02. 2014 - 13:06

Prva katolička osnovna škola u Gradu Zagrebu, koja je svoja vrata otvorila u jesen 2013., nedavno je proširila svoj prostor. Na adresi Ivanićgradska 41a škola je na uporabu dobila dodatni prostor, pa učenici odsada borave u većim učionicama, a školski djelatnici imaju prikladnije urede.

Dosad je škola ulaz dijelila s Kulturnim centrom Peščenica, a sada je uređen poseban školski ulaz. Novi je prostor uređen uz potporu Grada Zagreba i više donatora.

Ravnatelj škole dr. o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, koja je i osnivač škole, s ponosom ističe da je velik interes za školu koja u osam razreda ima 141 učenika i 33 djelatnika.

Kada u lipnju školu napusti 18 osmaša, prema sadašnjim prilikama, toliko će biti i slobodnih mjesta za prvaše. No, već sada je predbilježeno sedamdesetak kandidata za prvi razred. Usto, napominje ravnatelj Mamić, za upis u prvi razred šk. god. 2015./16. već je predbilježeno 35 djece, a kuriozitet je i predbilježba dvoje djece za šk. god. 2019./20. Roditelji su, naime, želeći da im se djeca odgajaju upravo u katoličkom okruženju, prijavili svoju djecu odmah po rođenju.

Vezano uz uvjete upisa, ravnatelj Mamić u razgovoru za Informativnu katoličku agenciju ističe da prednost pri upisu imaju djeca koja već imaju braću i sestre u školi te djeca invalida Domovinskoga rata. Ravnatelj se nada i novom školskom prostoru, što bi omogućilo upis djece u više prvih razreda. Napominje da je škola besplatna.

"Želimo izbjeći elitizam, stoga je škola besplatna za sve učenike. S tom je nakanom škola i osnovana, i od toga nećemo odustati", ističe ravnatelj.

Vezano uz nastavni program, ravnatelj Mamić ističe kako je program Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu u skladu s programom osnovnoškolskog obrazovanja, te da se provodi sukladno katoličkim moralnim načelima. To pravo i obveza utemeljeni su na Provedbenom ugovoru o katoličkim osnovnim i srednjim školama, koji je potpisan 2011. između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. U tom vidu, ravnatelj Mamić ističe za IKU kako to vrijedi ne samo na zdravstveni odgoj, nego i za sve druge predmete, pa i za eventualni budući građanski odgoj.

"Sve što poučavamo, poučavamo u skladu s katoličkim moralnim načelima, a pogotovo zdravstveni odgoj. Kao katolička osnovna škola svoju djelatnost ostvarujemo prema odredbama Ugovora pa nema prostora za neko drugo tumačenje", ističe ravnatelj.

"Kada bismo provodili nešto što nije u skladu s katoličkim moralom, ne bismo ni imali katoličku školu, tj. ona ne bi imala pravo tako se zvati, jer jedno drugo isključuje. U konačnici, i sam razlog osnivanja škole bio je poučavati djecu u katoličkom duhu", naglašava ravnatelj Mamić, podsjećajući na to kako to nije pravilo samo u Hrvatskoj. U svijetu općenito sve katoličke škole, pa i one čije djelatnike financira država, imaju pravo i obvezu poučavati sukladno katoličkim moralnim načelima.

Od školskih programa koji se nude učenicima, ravnatelj ističe dodatnu nastavu medijskog odgoja. Ove školske godine taj je program ponuđen učenicima osmih razreda, a od sljedeće godine proširit će se na učenike od 5. do 8. razreda.

"Želimo naše učenike na vrijeme poučiti snazi medija i o tome kako se njima koristiti. Govorimo im kako je jedna stvar vijest, odnosno informacija, a druga efekt koji se određenim novinarskim izvještajem postiže te da su ciljevi tih efekata nerijetko promidžbene naravi, sa željom širenja ideja i svjetonazora. Ponekad se mediji ne obaziru na stvarne potrebe mladih, nego im pokušavaju stvoriti umjetne potrebe, kako bi neki od toga profitirali. Želimo naše učenike upoznati s tim te im na radionicama sve praktično pokazati", objašnjava dr. Mamić.

Roditelji učenika imaju cjelovit uvid u odgojno-obrazovni rast svoje djece, jer dobivaju pismena izvješća profesora o vrednovanju uspjeha svakog učenika. To je izvješće vrlo iscrpno i pokriva sve segmente intelektualnog, emotivnog, socijalnog i duhovnog rasta djece.

Škola ima i popodnevni produženi boravak koji je organiziran za sve učenike od 1. do 8. razreda. U tom razdoblju učenicima se nude besplatne instrukcije, tj. pomoć pri svladavanju školskoga gradiva. Ta inicijativa, koja se održava zahvaljujući raspoloživosti profesora koji su prihvatili dežurstva, dobro je primljena i od roditelja.

Dodatne obavijesti o Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu dostupne su na mrežnoj stranici škole

(laudato.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi