Vijesti - Proslava Škapulareva u Varaždinu

 

Proslava Škapulareva u Varaždinu

Proslava Škapulareva u Varaždinu Autor: ika
Objavljeno: 22. 07. 2018 - 23:30

Vanjska proslava blagdana Majke Božje Karmelske, poznatog kao Škapularevo, održana je u nedjelju 22. srpnja u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s više dijecezanskih i redovničkih svećenika.

„Kada čitamo pomnije Bibliju vidimo kako se mnogi događaji zbivaju na brdu, uzvisini, odnosno tamo gdje su se ljudi morali popeti", rekao je biskup Mrzljak, istaknuvši da se svaki vjernik mora u životu penjati na brdo duhovnoga života, da mora ostaviti ono što je prizemno, što svakodnevno živi i ući u sferu duhovnosti. Naš duhovni život mora gospodariti nad tjelesnim životom i što više se penjemo to smo veći gospodari nad sobom i bliže smo vrhu, Isusu Kristu. Na tom putu prema vrhuncu svaki naš korak ima svoju vrijednost, poručio je biskup Mrzljak. 

Uoči vanjske proslave Škapulareva kod varaždinskih franjevaca održana je trodnevna duhovna priprava molitvom krunice i litanija Gospi Karmelskoj, a nastavila se misom. Trodnevice su predvodili župnik župe sv. Josipa s varaždinske Banfice Ivan Žmegač, gvardijan kapucinskog samostana pri župi sv. Vida u Varaždinu fra Mijo Šarčević te župnik župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu preč. Stjepan Najman. 

Nakon svake mise, na samu Gospu Karmelsku, 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 22. srpnja, vjernicima je bilo omogućeno oblačenje škapulara, znaka nastojanja da nasljeduju Isusa poput Marije, Njegove savršene učenice.

Pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine, a premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Gospe Škapularske, stoga se Škapularevo i dalje svečano slavi kod varaždinskih franjevaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi