Vijesti - Proštenje Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu

 

Proštenje Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu

Proštenje Karmelske Gospe u Stepinčevu Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 22. 07. 2018 - 00:41

Provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa o. Srećko Rimac predvodio je svečanu misu u nedjelju 22. srpnja, na proštenju Gospe Karmelske, u njezinu svetištu u Karmelu u Brezovici. Uz njega su koncelebrirali zagrebački kanonik mons. Zvonimir Sekelj, o. Mato Miloš, OCD, i supsidijar u Stupniku-Lučko vlč. Mijo Matošević.

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Vukovine, pod ravnanjem mo Branka Pucekovića. Propovjednik je štovateljima Karmelske Gospe skrenuo pozornost na Marijinu brigu za svijet, kao i na njezinu neizrecivu majčinsku ljubav za svako njezino dijete, te njezinu blizinu u teškim životnim situacijama. Spomenuo je ukazanje Gospino u karmelskom odijelu u Lurdu 16. srpnja 1858. godine maloj Bernardici, što otkriva namjeru Djevičinu da se taj dan svečano slavi njezin blagdan kao i njezinu naklonost prema karmelskom Redu, njegovim svecima, te članovima Reda i bratovštine. „Kao što je Uskrs u Crkvi blagdan nad blagdanima, tako je Karmelska Gospa blagdan nad blagdanima za cijelu karmelsku obitelj", naglasio je provincijal Rimac. 

Tome u prilog ide i Gospino ukazanje u Fatimi, 13. listopada 1917. godine, trima vidiocima, u karmelskom odijelu i sa škapularom u ruci, kojega želi da ljudi nose, te da mole krunicu, poste i prikazuju žrtve da bi se zaustavila strašna zla u svijetu. „Marija želi sve ljude privesti k Bogu, k spasenju, i po škapularu. Tako je na molitve i pokoru sv. Šimuna Stoka, generala karmelskog Reda, u 13. st., kad je Red bio pred ukinućem, odgovorila vidljivim znakom škapulara, kao zalog da Red neće propasti", rekao je o. Rimac. 

„Marija u škapularu daje znak posebne zaštite svima. Ona se ne brine samo za osobe posvećenog života, nego za svakoga... Marija nam je dala znak škapulara, znak spasenja, da ju slijedimo u njezinu služenju Isusu Kristu, da je slijedimo u njezinim krepostima", rekao je propovjednik. 

Spomenuo je i čuda koja je Gospa podarila po nošenju škapulara i po življenju vjere, s naglaskom „da nam je Gospa majka, učiteljica i sestra, koja je prošla isti karmelski put kojim i mi idemo i kojoj moramo biti zahvalni za njezinu prisutnost u našem životu i za njezinu brigu oko našega spasenja". Zaželio je hodočasnicima da ljube Krista Marijinim srcem i da ih Djevica Marija vodi, čuva i štiti od razornih ideologija svijeta. 

Nakon misnoga slavlja zbor je izveo prigodni koncert. 

Proštenje Gospe Karmelske otvorio je jutarnjom misom ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji don Stjepan Bolkovac uz koncelebraciju vlč. Andrije Miličevića. Preporučio je vjernicima dvije stvari za život, a koje im pruža blagdan Gospe Karmelske. To su poziv Gospin „da naše srce bude plodna, vrtna, obrađena, zemlja, što označuje ime Karmel i smeđu boju karmelskog odijela"; te da iz te plodnosti nikne svjetlo i život, na što podsjeća bijeli karmelski plašt, koji označuje i pripadnost Djevici Mariji. Tako je spoj svjetla i plodne zemlje simbol našega života, znak pripadnosti Mariji, rekao je propovjednik i zaželio da vjernike Gospa Karmelska zaogrne plaštem svjetla i plodne zemlje kako bi donosili plodove svjetla i ljubavi. 

Tradicionalnu zavjetnu misu u čast Gospe Karmelske predvodio je župni vikar župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Vukovini vlč. Marko Čolak, uz koncelebranta o. Matu Miloša, OCD. Misno slavlje animirao je ženski župni zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Vladimira Cvetnića. Svečanosti je nazočio i Turopoljski banderij, kao i hodočasnici iz župe Vukovine. 

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. mr. Antun Sente, ml. predvodio je večernju misu uz koncelebranta rektora Međubiskupijskog sjemeništa preč. Matiju Pavlakovića. Zbor župe BDM Snježne „Sv. Josip" iz Karlovca, pod ravnanjem s. Blandine Rakarić animirao je misno slavlje. 

Mons. Sente u homiliji se zadržao na tumačenju i aktualiziranju Psalma 23 (22), koji govori o Gospodinu, Dobrom Pastiru. Protumačio je stih po stih, te između ostalog rekao da od dvadeset redaka psalma, devetnaest redaka govori što Bog nama daje i čini za nas, a samo jedan redak što mi dajemo Bogu. 
„'Gospodin je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam; na vrutke me tihane vodi i krijepi dušu moju'. Gospodin nikada ne razočarava. Mi smo narod koji se trajno žalimo na sve, a i mediji nam u tome pomažu. Čovjek koji ima krov nad glavom, riješene osnovne životne potrebe i skromna primanja, vani je bogat. To nam svjedoče i naši misionari i njihov misionarski život, koje sam imao prilike osobno susresti u Nacionalnom svetištu... I slavlje u Karmelu i naše zajedništvo, izvor je brojnih milosti...," posvjedočio je propovjednik i redajući stihove psalma zaključio, „da nam je Blažena Djevica Marija primjer kome dati povjerenje; a to je Gospodinu, Dobrom Pastiru, koji će nas dovesti do sretne vječnosti". 

Na proštenju Gospe Karmelske mnogi su hodočasnici povjerili svoje brige i nade Gospi Karmelskoj čije su odijelo, škapular, obukli, i karmelićankama u čije su se molitve preporučili.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi