Vijesti - Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja

 

Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja

Prigodni program za 52. svjetski molitveni dan za duhovna zvanja Autor: IKA / foto: M. Belošević
Objavljeno: 23. 04. 2015 - 12:05

Vjera moja nosi me

U povodu 52. svjetskog molitvenog dana za duhovna zvanja u četvrtak 23. travnja u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu održan je prigodni program pod geslom „Vjera moja nosi me".

Nakon video-spota „Hvala redovnika", uvodeći u program dr. s. Valerija Kovač rekla je kako geslo „Vjera moja nosi me" podsjeća na glavnu temu pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koja glasi „Izlazak – temeljno iskustvo poziva". „Vjera je dinamična stvarnost u nama. Ona je ono oduševljenje i uvjerenje da je Gospodin začetnik poziva, da je Bog onaj koji izabire ljude za sebe i da ih trajno svojom snagom podržava i prati, ako mu oni to 'dopuste'. Iz te sigurnosti vjera je stvarnost u nama, koja ne može ostati troma, statična, nego nas nosi, 'tjera' preko granica nas samih", rekla je dr. Kovač.

Okupljenima se obratila i potpredsjednica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Poručila je kako je „radikalno življeno redovništvo neizmjerno blago za Crkvu i društvo današnjice. Ono je privlačno samo onda ako svjedoči dragovoljno darivanje, radosnu nadu i potpuno predanje Onome koji nas je pozvao". Stoga je Bradica poželjela da i ova večer pridonese toj radosti i oduševljenju.

Posebni gost programa bio je augustinijanac Elvir Tabaković koji je posvjedočio iskustvo Božjeg poziva prije i nakon obraćenja. Vrlo otvoreno svjedočanstvo bilo je popraćeno slajdovima. Nekada deklarirani ateist, početkom 2012. godine na jednom duhovnom seminaru ponovno je spoznao Boga, a iste godine odlučio je postati svećenik. Na svetkovinu Svih svetih u Godini vjere kao dvadesetšestogodišnjak nakon uspješne karijere profesionalnog fotografa ulazi u samostan Sv. Mihaela u blizini Regensburga, u Red regularnih kanonika sv. Augustina, gdje je položio prve redovničke zavjete.

Scenski prikaz „Prošao je zemljom čineći dobro" izvele su postulantice i novakinje sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Ovim se željela posvijestiti uloga redovništva u 21. stoljeću, odnosno uloga redovništva u nasljedovanju Isusa Krista u svakome vremenu. U glazbenom dijelu sudjelovali su „Apostoli mira", Bogoslovski oktet i tamburaški bogoslovski sastav.

Na kraju programa s. Valerija Kovač je još jednom uputila na riječi pape Franje koji je za nedavnog susreta redovničkih odgojitelja u Rimu rekao da je redovništvo jedan od najdragocjenijih blaga Crkve te redovništvu poslao snažnu opomenu i poruku: da se od njih najprije traži svjedočenje.

Uz mnoštvo redovnica i redovničkih kandidatica, redovnika i redovničkih kandidata te sjemeništaraca i bogoslova programu su nazočili i rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelko Košćak i rektor Međubiskupijskog sjemeništa Domagoj Matošević, povjerenici za promicanje duhovnih zvanja više redovničkih zajednica, voditelj Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije Dubravko Škrlin Hren, voditeljica Odbora za pastoral duhovnih zvanja pri HKVRPP s. Ana Begić, kao i tajnik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića vlč. Marko Vuković.

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi