Vijesti - Predstavljena knjiga “Dar prisutnosti”

 

Predstavljena knjiga “Dar prisutnosti”

Predstavljena knjiga “Dar prisutnosti” Objavljeno: 28. 01. 2014 - 09:55

Dominikanska naklada Istina i Institut sv. Tome Akvinskoga priredili su na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u utorak 28. siječnja u dvorani Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati predstavljanje knjige "Dar prisutnosti. Teologija i pjesništvo euharistije kod Tome Akvinskoga" čiji je autor Jan-Heiner Tück. Knjigu je na hrvatski preveo fra Ivan Ivanda.

Prvi predstavljač dr. sc. Ivica Raguž uvodno je ukazao na podnaslov knjige „teologija i pjesništvo euharistije“, te naglasio kako on kao da izriče ono što je svojstvo Tomine teologije. S jedne strane duboka jednostavnost, lucidno predstavljanje nauka o njegovoj teologiji, a s druge strane zadivljenost ljepotom otajstva vjere koja dolazi do izražaja u njegovu pjesništvu.

Tako tu nalazimo sustavan prikaz Tomine teologije euharistije. U tom kontekstu je naglasio kako se autor posebno posvetio dvjema, i danas vrlo važnim temama teologije euharistije, kao što su pretvorba dara i uprisutnjavanje Kristove muke u euharistiji. Nadalje, dr. Raguž je rekao kako odlomak o pretvorbi dara je na neki način dobar uvod u cjelokupnu sakramentalnu teologiju Tome Akvinskoga.

Srce pak knjige čini poetska teologija Tome Akvinskoga u euharistijskim himnima. Euharistijski himni koje je  Tück sjajno analizirao predstavljaju Tominu potrebu da više kuša, a manje spoznaje. Dakako, kao što njegova sustavna teologija nikad nije spoznaja bez kušanja, tako ovdje himni nisu kušani bez spoznaje. Himni su ustvari izriču njegovu cjelokupnu teologiju. Tako himan „Klanjam Ti se smjerno“ posebno lijepim izričajima donosi tu igru Božje prisutnosti i odsutnosti, razotkrivenosti i otkrivenosti (tajni Bože naš, koji se pod prilikama sakrivaš). Usudio bi se reći da u tim stihovima dolazi do izražaja činjenica Božje galantnosti, darivanja u nenametljivosti, skrivenosti, naglasio je Raguž.

Dr. sc. Anto Gavrić, OP je naglasio, kako ova knjiga Tomu Akvinskoga predstavlja u novom svjetlu. To je pojasnio činjenicom, kako se Tomu predstavlja kao intelektualca, osobu koja je puno pisala. No, ova knjiga osobito u završnom dijelu predstavlja Tomu kao pjesnika.

Toma je bio čovjek molitve, predan kontemplaciji, provodio je sate u adoraciji. Stoga, kad pristupamo ovoj knjizi dobro je znati koje mjesto euharistija ima u Tominu životu.

Za njega euharistija nije otajstvo među drugim otajstvima, predmet promišljanja. Ona je najvažniji sakrament. Još više: sam izvor, jer sadrži samog Krista, rekao je dr.  Gavrić, te podsjetio kako Toma piše da se najviši stupanj prijateljstva sadrži u tome da se živi zajedno s prijateljima. Tako se odnos prijatelja prekrasno pretače u euharistijske himne koje je Toma ispjevao.

Nadalje je naglasio, kako Tück u knjizi analizom jezika, teološkim promišljanjima i tumačenjima dovodi do poetskoga vrhunca koji pomaže da vidimo kako se u Tominim himnima događa susret mudrosti i osjećajnosti, znanosti i poezije.

Ističući kako je teško očekivati od Tome filozofa da bude i pravi pjesnik, no upravo on je nadahnuti pjesnik, što potvrđuju i euharistijski himni. Tako iz njegove filozofije prelazimo u njegovu molitvu, iz njegove molitve prelazimo u poeziju, a da možda nećemo ni osjetiti taj prijelaz, naglasio je Gavrić, „jer ništa se ne mijenja. Njegova je filozofija bogata ljepotom, ako što je i njegova poezija tolika zgusnuta mišlju“.

Predstavljanje je izvođenjem Tominih euharistijskih himana obogatio Zbor dominikanskih studenata "Jordan Viculin OP", a program je vodila dr. Tanja Baran. (mb)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi