Vijesti - Započeo kapitul Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku

 

Započeo kapitul Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku

Započeo kapitul Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku Objavljeno: 29. 01. 2014 - 14:15

Svečanom misom u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Podvinju počeo je u srijedu 29. siječnja petodnevni 2. kapitul redovnika misionara Družbe Duha Svetoga - spiritanaca za Hrvatsku.

Misno slavlje s brojnim okupljenim vjernicima i u zajedništvu dvanaest svećenika, od kojih osam spiritanaca koji djeluju u Hrvatskoj, predvodio je šibenski biskup Ante Ivas, a propovijedao đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Tijekom cjelodnevnih zasjedanja spiritanci će zajednički promišljati o svom poslanju u Hrvatskoj i donositi potrebite smjernice za daljnji rad. Kapitul, koji se u pravilu održava svakih šest godina, i izbornog je karaktera: potvrđuje se stari poglavar spiritanaca ili bira novi.

Na samom početku sve okupljene vjernike i subraću u prezbiteriju pozdravio je župnik župe Podvinje o. Ante Šiško, CSSp, a potom i poglavar Družbe Duha Svetoga za Hrvatsku o. Josaphat N. Mosha, CSSp. (misionar iz Tanzanije), otvarajući kapitul riječima: "Molite s nama i za nas."

Govoreći o Duhu Svetom, čije karizme na poseban način nosi ta Družba, biskup Ivas istaknuo je da bez treće božanske osobe nema ništa ni u Crkvi ni u svijetu. "U vremenu u kojem razni zli duhovi utječu na naše mlade i našu djecu, ključna je molitva Duhu Svetom, skrivenoj snazi Crkve, koja sve preobražava, prosvjetljuje i oživljuje", istaknuo je biskup Ivas.

U homiliji nadbiskup Hranić poručio je da su osobe koje su odabrale živjeti posvećenim životom, ozbiljno shvatile svoj krsni poziv, a na osobit način to su shvatili redovnici Družbe Duha Svetoga. "Crkva je po svojoj naravi misionarska. Granice Crkve jednake su krajnjim granicama zemlje. Tako je Isus od početka uništio svaki oblik židovske isključivosti i posebnosti u svojoj Crkvi. Želio je sabrati novi Božji narod, iz svih jezika, puka i naroda, od ljudi različitih boja kože i različitih kultura – da mu budu svjedoci sve do kraja zemlje. I upravo to je poslanje posebnost ovih redovnika misionara Družbe Duha Svetoga koji u Hrvatskoj djeluju već 33 godine svjedočeći Krista Uskrsloga", istaknuo je mons. Hranić, podsjećajući i na Isusove riječi kojima svojim učenicima na Uskrs navečer dijeli svoj mir i svoga svetoga Duha, i kojima ih šalje u svijet da bi umjesto njega naviještali Božju Riječ i otvarali ljudima oči. "To poslanje trebamo i mi nastaviti, trebamo biti svjedoci Božje istine, koju je Krist navijestio i koja se očitovala u njemu", poručio je mons. Hranić. "Ondje gdje zajedno molimo, makar naša molitva bila i oskudna, među nama je Uskrsnuli. To mijenja naš život. Za mene je ovo utješna poruka: usred rutine svakodnevice znam da je Isus sa mnom. Kad smo sabrani u njegovo ime, na molitvu, na posao, na jelo, na šutnju, na razmjenu, on je s nama i uz nas", kazao je nadbiskup Hranić te poželio članovima Družbe Duha Svetoga da i nadalje u svom poslanju i svjedočenju Krista Uskrsloga budu vođeni snagom Duha Božjega.

Misi je prethodio i duhovni nagovor na temu razgovora s Bogom, o čemu je spiritancima govorio nadbiskupijski povjerenik Djela za trajnu svećeničku izgradnju mr. Bože Radoš. "Navještaj započinje s razgovorom s Bogom. Rvangelizacija je plod susreta i razgovora s Bogom, a poslanje je prirodan reakcija na susret s Kristom. Molitva nije samo susret čovjeka s Bogom, jer susret omogućuje razgovor. Molitva je susret s Riječi, izgovorenom, ali neprolaznom…", istaknuo je mr. Radoš.

U Hrvatskoj već 33 godina djeluju redovnici te Kongregacije koju je u Francuskoj 1703. osnovao Francois Poullardes Places. Prvi misionar spiritanac koji je došao u našu zemlju (godine 1981.) jest o. Albert Thielemeier, koji je danas s 87 godina najstariji član Družbe u Hrvatskoj. Družba u svijetu trenutačno ima oko tri tisuće redovnika u više od 60 zemalja na pet kontinenata, a u Hrvatskoj imaju tri zajednice u četiri župe: Mučeništva sv. Ivana u Osijeku, sv. Nikole biskupa u Mandalini i sv. Ivana Kristitelja u Zablaću (Šibenik) te sv. Antuna Padovanskog u Podvinju (Slavonski Brod). Iz Hrvatske su trenutačno na formaciji u Francuskoj dva kandidata za članove Družbe: Davorin Pleše iz Slavonskog Broda studira filozofiju u Lilleu, a Ivan Boduljak iz Osijeka uči francuski jezik u Parizu.

Kapitul završava na Svijećnicu, 2. veljače, misom zahvalnicom svih spiritanaca. (ika)
 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi