Vijesti - Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda”

 

Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda”

Predstavljena knjiga fra Ante Vučkovića “Neostvarena sloboda” Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2021 - 20:24

Nova knjiga fra Ante Vučkovića "Neostvarena sloboda. Crkva i društvo od pada komunizma do vladavine korone", u izdanju izdavačke kuće Salesiana, predstavljena je 1. listopada u Zagrebu.

Knjiga je napisana u obliku razgovora koji je s fra Antom vodio novinar Goran Andrijanić. Fra Ante neuobičajeno jasno i izravno, a opet promišljeno i autentično, govori o svim temama, primjerice odnosu Crkve i politike u Hrvatskoj, trenutnim napetostima u Crkvi, sukobima u hrvatskom društvu, pomirenju sa Srbima, novim crkvenim pokretima, celibatu, odgovoru Crkve na pandemiju…

Direktor Salesiane don Mihovil Kurkut naglasio je da se ova knjiga dugo iščekivala: “Ovakva knjiga razgovora jako je rijetka pojava u našem medijskom prostoru, knjiga razgovora između katoličkog novinara koji propituje jednog intelektualca o raznim stvarima koje muče naše društvo i našu Crkvu. Ova je knjiga iskrena i jako otvorena, bez dlake na jeziku, želi prepoznati poteškoće koje svi zajedno živimo, ali i dati perspektivu te jedan pravac vjere i pouzdanja. Naime, sve ovo trebamo i pozvani smo živjeti kao vjernici, gledajući Božje djelo u našoj povijesti i sadašnjosti, a poglavito u našoj budućnosti.”

Goran Andrijanić spomenuo je da je u prijašnjim susretima s fra Antom Vučkovićem shvatio kako bi bilo dobro “iskoristiti” što je takav intelektualac u Crkvi u Hrvatskoj da se progovori o o nekim temama koje u ovom trenutku, na ovaj ili onaj način, Katoličku Crkvu u Hrvatskoj obilježavaju i muče, što se nekako poklopilo s obilježavanjem 30 godina hrvatske neovisnosti. “Shvatio sam da bi bilo dobro pokušati napraviti neku vrstu rezimea što smo u tih 30 godina napravili, što smo kao Crkva i kao društvo, kojega smo integralni dio, ostvarili, ali i što smo propustili ostvariti, odnosno o čemu smo možda zakazali i u čemu smo mogli bolje. Ova knjiga je neka vrsta rezimea o tome gdje smo u ovome trenutku kao Crkva, kao katolici, kao Hrvati, kao građani ove države, što nas u ovom trenutku muči, što možemo i na koji način riješiti. Knjiga ima jednu stanovitu viziju, a pravi je cilj knjige otvoriti u društvu raspravu o tim važnim pitanjima.”

Fra Ante Vučković dodao je da knjiga koju predstavljaju nije rezultat njegovih radova, zaokruženih promišljanja ili njegovoga života: “To je rezultat jednog razgovora u kojem sam iznutra bio pod određenim imperativom, a to je da o temama, o problemima, o onome što je Goran stavio na stol, u tom trenutku kažem što mislim da je istina, ne misleći pritom o tome što to za nekoga može značiti ili da moram neko pitanje prostudirati, nego što mi se u tom trenutku čini da jest.”

Don Mihovil je zaključio da u Crkvi možda trenutno nedostaje malo unutarcrkvene rasprave. “O mnogim temama se ne razgovara nego to dođe od negdje, netko nešto kaže ili napravi i onda se o tome šuti. Zbog toga smo odlučili napraviti ovu knjigu koja neće šutjeti. Nema nezgodnih ili zabranjenih tema. Mi promišljamo, otvoreni Duhu i poslušni riječi Božjoj, a dio smo Crkve i volimo Crkvu. Želimo dati svoj doprinos, jer volimo i društvo u kojemu živimo i u kojemu možemo i želimo biti sol i i svjetlost. To nam je izazov i poteškoća na koju ponekad nailazimo. Ova je knjiga otvorena dijalogu koji nije dijalog tek da bismo razgovarali. Mi imamo naše stavove i vrijednosti iza kojih stojimo i za koje smo spremni na ‘fight’. Ali priznajemo i poštujemo drugoga i i uvažavamo i njegov stav i njegovu situaciju tamo gdje se on trenutno nalazi.”

Knjiga će još biti predstavljena:

– u Zagrebu 2. listopada u 20:00 (dvorana pored crkve Svete Mati Slobode, Ul. don Petra Šimića 1),

– u Rijeci 3. listopada u 19:30 (crkva Marije Pomoćnice, Vukovarska ul. 62) te

– u Splitu 4. listopada u 20:00 (Franjevački klerikat – Put Iza Nove Bolnice 10c)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi