Vijesti - Na tribini „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ predstavljeni bosanski franjevci

 

Na tribini „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ predstavljeni bosanski franjevci

Na tribini „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ predstavljeni bosanski franjevci Autor: Tanja Baran
Objavljeno: 30. 11. 2015 - 14:44

Nikada se nismo odnarodili!

U zajedničkoj organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u Kulturnom su centru Dubrava u ponedjeljak 30. studenoga 2015. u sklopu serijala „Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo“ predstavljeni Franjevačka provincija Bosne Srebrene, franjevački samostan sv. Ilije i župa BD Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice u Zagrebu. Predstavljač je uz nazočne bosanske franjevce dr. fra Božu Lujića i fra Stipu Karajicu, bio sopnički župnik fra Zdravko Dadić.

Govorio je o 19 samostanskih zajednica u provinciji u kojoj su trenutačno aktivna 223 svećenika, 9 đakona, 5 časne braće laika i 1 biskup. Pojedinačno je predstavio svaku zajednicu i više župa koje vode bosanski franjevci diljem svijeta, uz naglasak na doprinose sakralnom graditeljstvu, kulturi, obrazovanju, predstavljeno je izdavaštvo franjevaca Bosne Srebrene, medijska djelatnost i njihovo humantirano djelovanje s osvrtom na caritas i pučke kuhinje. O. Dadić je podsjetio i na iznimno bogatu povijest svoje provincije te na neprikinutu povezanost s narodom, kao temeljem franjevačke karizme. „Gdje je bio narod, tu smo bili mi, nikada se nismo odnarodili. Interes nam je nekad i danas isti, narod“ – istaknuo je o. Dadić. „Više smo puta tijekom povijesti bili u pepelu, ali smo se više puta iz pepela i dizali“ – naglasio je predstavljač i podsjetio da su tijekom Drugoga svjetska rata stradala 66 fratara, da ih je u doba komunizma procesuirano 98 te da su zajedno odslužili 360 godina zatvora, a da su u Domovinskom ratu ubijena 4 franjevca. Na kraju je o. Dadić predstavio i župu BD Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici koju vode bosanski franjevci i u kojoj je njihov samostan sv. Ilije. Govorio je o svim fazama gradnje župne crkve od 1991., o bogatom pastoralu zajednice u kojoj je nešto više od 4 tisuće župljana. U ime svih njih glazbeni obol tribini dao je župni zbor mladih Anima Una pjevanjem svojih autorskih pjesama.

Na početku tribine, nakon pozdrava je organizatorice tribina dr. Lucije Franić Novak, govorio predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević. Najavio je svečanu akademiju u povodu završetka Godine posvećenoga života na kojoj će hrvatsko redovništvo pokazati sve ono što je stvaralo tijekom njima posvećene godine. Ta će svečanost biti održana u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu u utorak 26. siječnja 2016. Kroz program je vodila Tanja Baran. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi