Vijesti - Susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života

 

Susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života

Susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godini posvećenog života Autor: hkvrpp
Objavljeno: 28. 11. 2015 - 02:02

Redovnici, probudite svijet!

Danas, 28. studenoga 2015., u Zagrebu je u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica održan susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatica u Godinu posvećenog života. Poticaj za organizaciju ovog nacionalnog susreta mladih redovnika i redovnica je rujanski susret mladih Bogu posvećenih osoba u Rimu, a nakana mu je otkriti i oživiti dar Božjega poziva i ljepotu redovničkog zvanja.

Prvi dio susreta održan je u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a popodnevni dio u Frankopanskoj ulici u samostanskim prostorima sestara milosrdnica te u crkvi sv. Vinka.

Nakon molitve srednjeg časa koju su animirale sestre milosrdnice okupljenim mladim redovnicima i redovnicama u "Vijencu" se nagovorom obratio fra Jure Šarčević, predsjednik HKVRPP-a i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića. Fra Jure je poručio mladim redovnicima i redovnicama da budu hrabri, snažni, vjerni i da donesu ploda.

"Gospodin je bio velikodušan s vama, pogledavši vas s ljubavlju (usp. Mk 10, 17-30), pozvavši vas da dijelite njegov život i poslanje (usp. Mk 3, 13). Budite i vi velikodušni s njim. Ne budite žrtve lijenosti koja vas navodi izabrati lagodniji i lakši put. Istina je da ono što Gospodin od nas traži i ono što zahtijeva posvećeni život, življen u punini, nadilazi naše sile i sposobnosti. Ali, mi znamo da  se u našoj slabosti očituje Božja snaga (usp. 2 Kor 12, 9), jer Bogu 'ništa nije nemoguće' (Lk 1, 37) i da sve možemo u onome koji nas jača (usp. Fil 4, 13)." poručio je fra Jure mladim redovnicima. Ne svrstavajte se, dragi moji mladi, nastavio je fra Jure, među one koji na zvuk trube Duha (sv. Augustin) koja ih poziva da slijede Gospodina u posvećenom životu "ne mogu odgovoriti na njezin zov zbog buke i rastresenosti u kojoj žive, ili jednostavno zato što su previše navezani na vlastite planove i projekte da bi ostavili prostora Božjem projektu.“ (Lope de Vega)

Pozivajući mlade da budu vjerni rekao im je da ostanu, da se ne plaše, i "neka ne malakše vaša vjera i neka ne oslabi vaša nada. Kao što je učinio jednoga dana Jeremiji, Gospodin i danas jamči svakome od nas: 'ja sam s tobom da te izbavim'". (Jr 1, 8)

"Donesite plod, probudite svijet! Stablo se poznaje po svojim plodovima (usp. Mt 7, 16). Isus nam kaže: 'Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda' (Iv 15, 8). Nismo posvećeni radi nas samih, niti se možemo zatvarati u svoje kućne zadjevice ili u svoje problem (Usp. Apostolskom pismu svim posvećenim osobama, II, 4). Posvećeni smo zato da živimo prema logici dara, darivanjem samih sebe, u evanđeoskoj slobodi, ne posjedujući išta svoga, prigrljujući malenost kao način života, i nepodijeljena srca, Kristu i drugima. Bogu posvećena osoba je potpuno predana Gospodinu i, budući da je sva Gospodinova, potpuno je predana drugima. I sve to je motivirano bezuvjetnom ljubavlju, jedinim ispravnim razlogom za izbor posvećenog života", poručio je fra Jure mladim redovnicima zazvavši na njih zaštitu Bogorodice.

Zajedništvo u radosti

U nastavku susreta fra Ljudevit Maračić, franjevac konventualac, je održao predavanje na temu „Zajedništvo u radosti – razmišljanja u društvu s papom Franjom“. On je govorio o važnosti zajedništva i bratstva u redovničkom životu. Naglasio je da u redovničkim zajednicama nerijetko ima puno individualizma i nedostatka osjećaja pripadnosti družbi. Tamo gdje je redovništvo treba biti radost jer da su tužna lica žalosno svjedočanstvo posvećenoga života. "Budite radosni! Pokažite svima da nasljedovanje Krista i življenje njegova Evanđelja ispunja vaše srce radošću. Podijelite ovu radost s onima koji su vam blizu, kako bi tolike osobe i same osjetile želju da vam se priključe u prekrasnom i uzbudljivom evanđeoskom izazovu… Budite žene i muškarci zajedništva! Ukorijenjeni u osobno zajedništvo s Bogom, kojeg ste izabrali kao bolji dio svojega života (usp. Lk 10,42), neumorni ste graditelji bratskog zajedništva; svjedočeći evanđeoski zakon uzajamne ljubavi među sobom, a potom prema svim ljudima, osobito najsiromašnijima. Svjedočite kako univerzalno bratstvo nije kakva utopija, nego Isusova želja za čitavo čovječanstvo", zaključio je fra Ljudevit citirajući papu Franju dodajući da je među nama fizički prisutan Papa on bi zasigurno zaključio: "Ne dajte da vam ukradu radost zajedništva!"

Pazite da vam srca ne otežaju; budni budite; molite

U 12 sati u crkvi sv. Vinka Paulskoga u Frankopanskoj ulici slavljena je svečana misa koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, a pjevanje je animirao zbor redovnika i redovnica.

Biskup Šaško je u uvodu poručio mladim redovnicima i redovnicama kako "smo na preklopnici Godine posvećenoga života, pogleda uprta u početak Jubileja milosrđa. Bog nam daruje susret u crkvi koja očituje taj prjelazak, jer je posvećena sv. Vinku Paulskomu, redovniku koji je tako jasno svjedočio Božje milosrđe."

U homiliji je biskup poručio da "Redovnici uvijek imaju proročko poslanje, a svim je prorocima zajedničko da u svojoj poniznosti vide teškoće, nedostojnost i nepripremljenost koja se boji pred veličinom zadaće. No, ono što poteškoće nadvladava jest sloboda srca, sloboda od izvanjskoga, sloboda od samih sebe koja se preobražava u radosnu predanost Bogu".

Govoreći o pozivu adresiranom na redovnike i redovnice - Ustrajte i budite vjerni!, biskup je istaknuo da "Paralelno s time Isus poziva na budnost. Ona je jamstvo ustrajnosti i vjernosti. Budnost je kategorija ljubavi, jer se jedino ljubav ne umara i ne traži posebne potpornje da bi ostala vjernom. Onaj tko ne ljubi ne primjećuje radosne znakove, jednostavne darove koji oduševljavaju.

Nadalje, govoreći o pozivu - Donosite ploda, probudite svijet!, biskup je naglasio da ako želimo probuditi druge trebamo moliti. "Svijet se ne budi bukom koja je slična onoj koju svijet proizvodi, nego – molitvom! No, ta molitva nije poglavito pokazatelj vjere, nego je odsjaj sigurnosti nade.

Na kraju je biskup poručio mladim redovnicima: "Bog vas je sabrao danas da rasteretite srce, da vidite njegovu prisutnost i ostanete budni te da molitvom unosite Boga u život svijeta".

Nakon popodnevnog rekreativnog programa,  plenarnog izvješće sa rada u skupinama ovaj prvi susret mladih redovnika i redovnica u Hrvatskoj završen je adoracijom i večernjom molitvom u crkvi sv. Vinka. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi