Vijesti - Franjevke na Dančama proslavile Dan Družbe

 

Franjevke na Dančama proslavile Dan Družbe

Franjevke na Dančama proslavile Dan Družbe Autor: ika
Objavljeno: 02. 12. 2015 - 13:43

Milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama

Franjevke od Bezgrešnog začeća proslavile su Dan Družbe na Dančama u Dubrovniku u srijedu 2. prosinca u devetnici pred svetkovinu Bezgrešne Djevice Marije, zaštitnice Družbe. Ovogodišnji susret redovnica, koje su se za ovu prigodu sabrale u kuću maticu iz svih filijala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio je osobito svečan i znakovit.

Svečan zbog velikog broja okupljenih redovnica u slavlju Godine posvećenog života koja još traje, i znakovit u ozračju skorašnjeg otvorenja Izvanrednog jubileja milosrđa koji će započeti upravo na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Majke milosrđa.

U uvodnom pozdravu vrhovna poglavarica s. Ružica Barić rekla je kako je ovaj susret prilika u kojoj može zaživjeti duh franjevačke tradicije okupljanja radi uzajamnog ohrabrenja, snaženja zajedništva i dijeljenja iskustva redovničkog života i poslanja. U središtu tog okupljanja je Krist u kojem se sestre susreću. Posvješćujući Kristovu stvarnu nazočnost među onima koji su sabrani u njegovo ime, poželjela je da ovo susretanje odiše slavljenjem zajedništva u radosti i pozvala sve da se ne boje izlaziti, noseći poput sv. Franje, radost i mir, nadu i novost života ljudima svoga vremena.

Čestitajući redovnicama Dan Družbe, podsjetila je kako se u ovoj Godini posvećenog života redovnice sa Danača sa zahvalnošću sjećaju 90. obljetnice pridruživanja Družbe Franjevačkom redu. Na zamolbu redovnica učinio je to ondašnji generalni ministar Reda fra Bernardin Klumper dekretom - poveljom od 12. svibnja 1925. godine. "To je baština koja i nas današnje sestre obvezuje na utjelovljenje darovane nam karizme, pridonoseći svojim životom i svjedočenjem novoj evangelizaciji", rekla je vrhovna poglavarica.

Slavlje Dana Družbe započelo je rano ujutro molitvom i misom koju je predvodio fra Veselko Grubišić, gvardijan samostana Male braće u Dubrovniku. Potom su se redovnice nakon molitve trećeg časa, u procesiji sa svijećama uputile iz crkve na groblje obnavljajući u molitvenom zajedništvu spomen na sve pokojne sestre.

Uslijedilo je predavanje časne majke s. Ružice, koja je u kontekstu Jubileja milosrđa iznijela važnije naglaske iz bule "Lice milosrđa", kojom papa Franjo najavljuje ovaj Izvanredni jubilej. Milosrđe je riječ koja objavljuje otajstvo Presvetoga Trojstva, čin kojim Bog dolazi ljudima ususret. "Prema Svetom pismu, milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama", istaknula je s. Ružica i nastavila: "I kao što je milosrdan Otac čije je lice sam Isus Krist, tako smo i mi, njegova djeca pozvani biti milosrdni". Oslanjajući se na Papine riječi, s. Ružica se u izlaganju ponajviše osvrnula na značenje i važnost opraštanja u zajedničkom životu koje je posebno mjesto za življenje milosrđa. Da je milosrđe temelj na kojem počiva život Crkve, živo doziva u pamet geslo i logo Jubileja: Milosrdni kao Otac. Poslije izlaganja redovnice su imale priliku za raspravu i razmjenu mišljenja i iskustava o opraštanju.

Tijekom Dana redovnice su poslušale i učile službeni himan Jubileja. Nakon ručka uslijedio je rekreativni dio protkan veseljem i kreativnošću. U završnici susreta s. Finka Zrinušić sestrama je protumačila logo

Jubileja, njegovu simboliku i značenje. Susret je završio zahvalom i klanjanjem Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i molitvom večernje.

Slaveći Dan Družbe sestre su još jednom mogle iskusiti koliko je potrebno i važno upravo u slavlju obnavljati svijest o vrijednostima koje sačinjavaju njihov identitet, a koje, od kojih i za koje žive.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi