Vijesti - Mladi Porečke i Pulske biskupije za nova duhovna zvanja

 

Mladi Porečke i Pulske biskupije za nova duhovna zvanja

Objavljeno: 20. 04. 2013 - 10:49

U Porečkoj i Pulskoj biskupiji Svjetski dan molitve za duhovna zvanja obilježen je pješačkim hodočašćem mladih, svjedočanstvima bogoslova i redovnice, biskupskom misom i molitvenim bdjenjem

 

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira, a u povodu 50. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, u subotu 20. travnja porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodio je misu i molitveno bdjenje u župnoj crkvi Sv. Vinka u Svetvinčentu. 
 
Već u ranim jutarnjim satima mladi su krenuli na pješačko hodočašće iz Rovinja prema Svetvinčentu, oko 25 kilometara, namijenivši to na nakanu toliko potrebnih novih duhovnih zvanja, istaknuo je organizator, pročelnik dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja i ministrante, župnik Svetvinčenta Rikardo Lekaj. Po dolasku u Svetvinčenat mladi su se pomolili na grobu sluge Božjeg Miroslava Bulešića, čiji se zemni ostaci nalaze u župnoj crkvi Sv. Vinka. Vlč. Miroslav Bulešić, koji će ove jeseni biti proglašen blaženim, mladi je istarski svećenik iz Svetvinčenta, koji je u prvim poratnim godinama, 1947. ubijen „in odium fidei", iz mržnje prema vjeri, u mjestu Lanišće, na sjeveru Istre, na dan podjele sakramenta potvrde. Prije misnog slavlja pred okupljenima su svjedočanstva svoga poziva iznijeli s. Tajana čije je zvanje plod Katoličke udruge mladih Istre te riječki bogoslov Branimir Šapina. 
 
Na misnom slavlju koncelebrirali su poglavari riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivana Pavla II. rektor preč. Sanjin Francetić i duhovnik preč. Vjekoslav Đapić, rovinjsko-kanfanarski dekan preč. Milan Zgrablić te drugi svećenici. Osim stotinjak mladih te većeg broja vjernika iz svih dijelova biskupije, na misi je sudjelovalo i dvadesetak redovnica i tridesetak bogoslova iz riječkog sjemeništa i iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater". 
Biskup je mlade i sve okupljene na poseban način pozvao da mole za dobra duhovna zvanja. Rekao je da samo oni svećenici, redovnici i redovnice koji su shvatili da je suštinska bit toga zvanja zanijekati sebe, i iz ljubavi prema Bogu i Crkvi potpuno se predati, te svaki dan ponovo vježbati nijekati sebe kako bi se u potpunosti mogli predati, upravo suprotno mentalitetu današnjeg vremena egoizma i sebičnosti, samo takve osobe mogu biti konstruktivni i uzorni primjer koji izgrađuje Crkvu i pridonosi sveopćem dobru, te tako privlači i nova duhovna zvanja. 
 
Mladi su biskupu u znak zahvale uručili na dar ruksak i sportske štapove za hodanje, simbolični izričaj svijesti da smo na ovome svijetu svi samo hodočasnici u hodu prema vječnosti, objasnio je vlč. Lekaj. 
 
Susret je nastavljen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s nizom prigodnih meditacija te zaključen druženjem u obližnjoj povijesnoj loži na glavnom mjesnom trgu. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

2. veljače 2021. godine

Izdavaštvo

Vijesti 3 (2020)
Vijesti 3 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Posvećeni život 39-41 (2017-2019)
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi