Vijesti - Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu

 

Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu

Zajednička molitva za duhovna zvanja u Sarajevu Objavljeno: 20. 04. 2013 - 11:27

U subotu 20. travnja u franjevačkoj crkvi sv. Ante na Bistriku u 17 sati predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Lovro Gavran, izložio je Presveti Oltarski Sakramenat, nakon čega su sudionici ostali u tihoj adoraciji do euharistijskog slavlja u 18 sati koje je predvodio također fra Lovro uz sudjelovanje pet svećenika.

U svojoj propovjedi fra Lovro se zahvalio sestrama svih redova i kongregacija jer je upravo od sestara potekla inicijativa da se u predvečerje IV. Vazmene nedjelje, nedjelje Dobrog Pastira, okupimo na zajedničkoj molitvi za duhovna zvanja. Zahvalio je također i ostalim vjernicima koji su došli moliti.

Naglasio je da je da svaka molitva ima veliku vrijednost pred Bogom, ali da zajednička ima još veću, jer je izraz crkvenog jedinstva. „Znak bratsko-sestrinske ljubavi do koje je Isusu jako stalo. Sam Isus kaže: 'Ako dvojica ili trojica od vas jednodušno zaištu što mu drago dat će im Otac nebeski, jer gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime tu sam i ja među njima!'“, rekao je fra Lovro.

Ističući okupljenima da „smo mi zajednica vjernika koja je skupljena u Isusovo Ime“, napomenuo je da se događa također da „nam Bog ne usliša neke naše molitve“ osobito  „kada molimo sebično, egocentrično, samo za naš Red, našu Provinciju, za naše sebične interese, a ne širokogrudno, tada je moguće da naše molitve ostanu neuslišane“.

Fra Lovro je naglasio da je tema ovog 50. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja: „Zvanja su znak nade utemeljene na vjeri“ i da bez istinske i duboke vjere u Boga nema ni istinske nade. Također je spomenuo kako je papa Pavao VI. rekao da su svećenička i redovnička zvanja precizan i nezaobilazan pokazatelj vitalnosti pojedine župne ili redovničke zajednice i da ondje gdje su zvanja za crkveni i redovnički stalež brojna, tamo se velikodušno živi po evanđelju.

Također je napomenuo da siguran temelj imamo u činjenici da nas Bog nikada ne napušta i da je On vjeran zadanoj riječi. Citirajući papu u miru Benedikta XVI : „Svaki put kada neki od Isusovih učenika prihvati Božji poziv da se posveti svećeničkoj službi ili posvećenom životu, svjedočimo jednom od najzrelijih plodova kršćanske zajednice, koji nam pomaže gledati s posebnim pouzdanjem i nadom u budućnost Crkve i na njezino evangelizacijsko djelovanje“ skrenuo je pozornost da je za pastoral zvanja preduvjet svet i vjerodostojan život Bogu posvećenih osoba  kao i važnost brižnog i sustavnog pastorala obitelji jer u obiteljima se zvanja rađaju, rastu i razvijaju.

Također je naglasio važnost posjećivanja obitelji i zajedničke molitve. Potaknuo je sve da ne žale truda ni vremena posjećujući obitelji, napose one s brojnom djecom i siromašne. Sve prisutne je povjerio zaštiti i zagovoru sv. Franje i sv. Ante. Na koncu misnog slavlja fra Lovro je izmolio molitvu bl. Ivana Pavla II. za duhovna zvanja. (www.redovnistvo.ba/am)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi