Vijesti - Slavlje o 50. Svjetskom danu molitve za duhovna zvanja

 

Slavlje o 50. Svjetskom danu molitve za duhovna zvanja

Slavlje o 50. Svjetskom danu molitve za duhovna zvanja Objavljeno: 18. 04. 2013 - 12:05

Susret. Darivanje Boga čovjeku

U zagrebačkoj prvostolnici u četvrtak, 18. travnja euharistijsko slavlje o 50. Svjetskom danu molitve za duhovna zvanja predvodio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Tom prigodom je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu 18. travnja premijerno prikazan dokumentarni film "Susret. Darivanje Boga čovjeku" redatelja Roberta Knjaza.

Na svetoj misi u katedrali koncelebriralo je dvadesetak svećenika među kojima i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, OCD, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije DubravkoŠkrlin Hren, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa Anđelko Koščak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa Domagoj Matošević.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Pozaić je naglasio kako je ovo okupljanje u duhu ispunjenja Isusove želje "Molite Gospodara žetve, da pošalje radnika u svoju žetvu".

U prigodnoj homiliji pak se osvrnuo na misna čitanja. Podsjetio je, kako u sakramentu Euharistije Isus prinosi sama sebe kao obilan kruh za naš zemaljski i vječni život. No, mi možemo zanemariti, odbaciti taj kruh. Odbiti Isusa, Kruh života teški je grijeh, i znači odbiti istinski život sada i u vječnosti. Prihvatiti Isusa u svoj život, zalog je ne samo nepresušne hrane na ovom zemaljskom putovanju, nego i jamstvo zajedništva i života u vječnosti, posvijestio je.

Nadalje, govoreći o odazivu, biskup je podsjetio kako Dobri Pastir traži vjerne i odvažne suradnike. Njegov glas odjekuje kroz vremena i prostore ove naše Zemlje: "Koga da pošaljem? I tko će nam poći?" To je čuo mladi Izaija i nije ostao nijem, nego je progovorio: "Ja rekoh: Evo me, mene pošalji" (Iz 6,8).

Sudbina poziva i poslanja vezana je uz duhovno stanje i zrelost i odvažnost pozvanih "Tko ima uši, neka čuje!" Ti koji čuju, bit će baštinici brojnih milosti i blagoslova, za sebe i za druge "Blago vašim očima što vide, i ušima što slušaju" (Mt 13,16-17). Da takvi pozivi uvijek iznova snažno odjekuju, i da se čuju, i da njih budu dani isto tako snažni, velikodušni odgovori, hrabri i ponosni odgovori: danas posebno molimo, naglasio je, te podsjetio na riječi iz Kane Galilejske: "Što god vam rekle, učinite" (Iv 2,5) i dodao "Majčinski savjet, najbolji je savjet".

Uz Godinu vjere propovjednik je naglasak stavio na Božji dar vjere i naš vjernički odgovor povjerenja i pouzdanja u Boga Gospodara i Ljubitelja života. Na temeljima vjere živi i cvate nada u blagoslov molitve za navjestitelje i svjedoke evanđelja i ljubav prema svim ljudima, svoj djeci Božjoj, kojima je potrebna radosna vijest spasenja i preobrazbe života, rekao je, te pozvao na promišljanje o bitku  temeljnog sakramenta Crkve, koja je sazdana od vidljivog i nevidljivog zalaganja za Božje kraljevstvo na zemlji, i za njegove brojne i vrijedne poslenike u vinogradu Gospodnjem, kao i na one koji u tišini žrtve i ljubavi prizivaju blagoslov.

Zvanja su dar Srca Isusova, dar za koji Crkva moli iz dana u dan. Kao u početku, tako i danas crkvena zajednica, okupljena oko Djevice Marije, Kraljice Apostola moli za procvat  novih zvanja  i časnih sestara i redovnika i svećenika koji će htjeti čuti i radikalno živjeti svoj sveti poziv u vjeri i ljubavi darovanog poslanja, rekao je na kraju homilije biskup Pozaić.

Prije blagoslova vlč. Škrlin zahvalio je predvoditelju misnog slavlja, kao i svima koji su dali doprinos za obilježavanje Dana molitve za duhovna zvanja, kao i onima koji će slijedeće nedjelje u župama organizirati proslova nedjelje Dobrog Pastira.

Posebno je zahvalio svim redovničkim kandidatima i kandidaticama, bogoslovima i sjemeništarcima na čelu s njihovim odgojiteljima i poglavarima. Upravo su ti mladi ljudi u našem vremenu konkretni primjer Božjeg zova i ljudskog odgovora. Oni koji u današnje vrijeme polaze za Isusom dokaz su da Dobri Pastir ne šuti. On i danas prolazi uz obale, uz gradove i predgrađa i zove. Oni su čuli njegov glas, rekao je Škrlin, te zahvalio i na molitvenom praćenju svim vjernicima laicima.

Ohrabrio je i sve one koji se ove godine spremaju ući u bogoslovije, sjemeništa i samostane.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali zagrebački bogoslovi.

Na je premijernoj projekciji filma "Susret. Darivanje Boga čovjeku" nakon riječi dobrodošlice rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelka Košćaka, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica dr. o. Vinko Mamić posebnu je zahvalu uputio voditeljici Povjerenstva za promicanje zvanja HKVRPP s. Ani Begić koja je zajedno s o. Antonijem Marijom Čirkom, OCD idejni začetnik dokumentarnog filma.

Govoreći o samom filmu, dr. Mamić rekao je kako on želi predstaviti redovništvo danas. No, da bi se izbjegao isključivo informativni karakter s puno podataka koji ponekad opterećuju gledatelja, film opisuje redovništvo kroz četiri osobne životne priče. Svoja svjedočanstva iznijele su redovnice s. Maja Pavla Bašić i s. Valerija Kovač te redovnici don Mladen Delić i fra Jozo Čirko.

"Oni nam govore o tome kako su odrastali u ovom i ovakvom svijetu, ne razlikujući se ni po čemu posebno od većine svojih vršnjaka i kako su u jednom trenutku odlučili ostaviti sve. Govore o tome kako su došli do tako radikalne odluke i o načinu na koji su se susreli s redovništvom kao svojim životnim odabirom. Četiri su to vrlo različite povijesti kojima je samo jedna stvar zajednička, a to je oduševljenje za osobu Isusa Krista", rekao je dr. Mamić.

Pojasnio je i kako je taj dokumentarni film dio zajedničkog projekta HKVRPP i KVRPP BiH na području promicanja duhovnih zvanja, a cijeli opus obuhvaća časopis "Susret" te mrežnu i facebook stranicu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su zbor učenica Ženske opće gimnazije iz Zagreba i Bogoslovski oktet, a program je vodio Ante Novak.

U prepunoj dvorani među kojima posebno valja istaknuti mnoštvo mladih, na projekciji su bili biskupski vikar za osobe posvećenog života zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, kao i provincijali i provincijalke, odgojitelji bogoslovije i sjemeništa. Nazočio je i izaslanik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Zdravko Dadić.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi