Vijesti - Franjevaštvo službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić

 

Franjevaštvo službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić

Franjevaštvo službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić Objavljeno: 22. 03. 2014 - 12:46

Na redovnom godišnjem kapitulu primorsko-istarskoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda "Majke Božje Trsatske" u subotu 22. ožujka predavanje o franjevaštvu službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulic u Auli Pape Ivana Pavla II. na Trsatu u Rijeci održala je postulatorica kauze, s. Dobroslava Mlakić.

Majka Marija Krucifiksa živjela je u doba nagle industrijalizacije, urbanizacije i transformacije društva koja je dovela do raslojavanja na bogate i siromašne. Bilo je to vrijeme pape Pija IX. (1846. - 1878.) i pape Lava XIII. (1878. - 1903.), promicatelja Trećega franjevačkog pokorničkog reda, rekla je s. Dobroslava. Dodala je kako je papa Lav XIII. nadmašio svog prethodnika kao veliki i gorljivi trećoredac i želio je da Franjevački svjetovni red uđe u svaku obitelj jer je smatrao da duh sv. Franje može utjecati na ljude svakog vremena i prostora mijenjajući ih iznutra, a savjest je pak trebalo oblikovati u duhu sv. Franje. "Svi članovi uže i šire obitelji Kozulić iz koje potječe Marija Kozulić bili su trećoredci i kao takvi dobrotvori socijalnih i crkvenih ustanova. Također, kraj 19. i prvu polovicu 20. stoljeća obilježio je i nastanak mnogih laičkih pobožnih Udruga i ženskih samostanskih kongregacija, među koje spada i Družba sestara Presvetog Srca Isusova, koju je osnovala Majka Marija rođena iz Franjevačke trećoredske Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, a pod vodstvom kapucina fra Arkanđela iz Camerina."

Govoreći o životu osnivačice Reda u prvom i većem životnom razdoblju kazala je kako je bila aktivna katolička laikinja, trećoredica (1852.–1904.), a u drugom razdoblju redovnica i utemeljiteljica redovničke zajednice franjevačkog nadahnuća (1904. – 1922.). "U oba svoja životna razdoblja živjela je i koračala stopama Asiškog Siromaška, u sjeni Franjina duhovnog sina, svoga duhovnika, redovnika iznimno sveta života, kapucina fra Arkanđela iz Camerina (1821. - 1900.), koji ju je pratio i vodio do vrhunca kršćanske savršenosti i svetosti."

Majka Krucifiksa živjela je i djelovala na području triju crkvenih pokrajina u deset godina u Tršćansko-koparskoj biskupiji u Italiji, četiri i pol u Krčkoj biskupiji, a najveći je dio svoga života živjela i djelovala u Rijeci, gdje je i preminula na glasu svetosti, rekla je postulatorica. Sav svoj život posvetila je vjerskom i moralnom odgoju i obrazovanju siromašne djece i mladeži, karitativno-socijalnom radu i gradnji karitativno-socijalnih ustanova, a skrbila se i za bolesne i umiruće. Marijina obitelj imala je kućnu kapelicu gdje se zajednički molilo, a osobito častilo Gospu Trsatsku, otkrila je postulatorica i dodala da je upravo u Trsatskom svetištu 4. siječnja 1877. Marija Krucifiksa u 25. godini života pristupila Trećem redu i odjenula trećoredsko odijelo uzevši ime s. Eleonora. Zavjete je položila 22. veljače 1878. godine. "Godinu dana kasnije otišla je u Trst i tamo se uključila u franjevačku Udrugu Kćeri Presvetog Srca Isusova, koju je 1879. osnovao kapucin fra Arkanđeo iz Camerina. Glavna zadaća Udruge bila je kateheza i briga za siromašne i svaka članica morala je položiti zavjete Trećega pokorničkog reda sv. Franje, i time bi postala punopravnom članicom Udruge, kazala je s. Dobroslava, dodavši kako su prema Konstitucijama blagdani i zaštitnici Udruge uz Presveto Srce Isusovo, Bezgrešna Djevica, sv. Josip, sv. Franjo Asiški i sv. Margareta M. Alacoque.

"Marija se u Rijeku vratila 1889. i kao laikinja, trećoredica, ravnateljica Riječkoga ogranka Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, počinje pastoralno djelovati. Bilo je to vrijeme nacionalne podijeljenosti u gradu Rijeci, koja je našla svoju jeku i među riječkim klerom. Djecu i mladež bilo je potrebno ispovijedati na hrvatskom i talijanskom jeziku, a Marija je okupljala sve bez obzira na nacionalnost", nastavila je postulatorica.

Kao laikinja, trećoredica 1895. u gradu na Riječini osniva Zavod Presvetog Srca Isusova, karitativnu i odgojnu-obrazovnu ustanovu za siromašnu djecu i mladež koja je obuhvaćala sljedeće sadržaje: knjižnicu vjerske i duhovne literature, dječji vrtić, pučku školu, raznovrsne radionice ručnoga rada i oratorij, a četiri godine kasnije utemeljila je Družbu Presvetog Srca Isusova, pod vodstvom kapucina fra Arkanđela, čija je svrha bila odgoj i obrazovanje siromašne djece i mladeži, rekla je s. Dobroslava. Buduća blaženica redovničke zavjete položila je 1904. godine i uzela ime Krucifiksa (Raspeta), a devet godina kasnije osnovala je Dom sv. Josipa u Risiki na otoku Krku, za siromašnu i napuštenu djecu, istaknula je postulatorica govoreći o apostolatu Majke Marije koji se nije zaustavio samo na skrbi djece u Rijeci.

Umrla je na glasu svetosti u 70. godini života, 29. rujna 1922. govoreći: "Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoju zadaću". "To je bio njezin 'Sad otpuštaš slugu svoga.' A sjetite se da je sv. Franjo na kraju svoga života, braći rekao: 'Ja sam svoje učinio, a Vas neka Krist pouči što ćete vi učiniti'", poručila je s. Dobroslava. Zbog njezinih velikih djela i svetačkoga života, 20. listopada 2013. u Rijeci je otvoren Nadbiskupijski postupak za njezino proglašenje blaženom i svetom. "Ovo je prvi put u dugoj povijesti našega grada Rijeke i riječke mjesne Crkve da se vodi postupak za proglašenje jedne osobe vjernice, redovnice i utemeljiteljice, koja je rođena, živjela i dugo plodonosno djelovala i umrla na glasu svetosti u Rijeci. Za Mariju Kozulić može se reći da je sav svoj život poklanjala siromasima i njoj je bilo jasno da se odricanjem i siromaštvom ne gubi, nego dobiva", zaključila je s. Dobroslava Mlakić.(ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi