Vijesti - Blagoslovljen obnovljeni samostan sv. Franje u Kloštru Ivaniću

 

Blagoslovljen obnovljeni samostan sv. Franje u Kloštru Ivaniću

Blagoslovljen obnovljeni samostan sv. Franje u Kloštru Ivaniću Objavljeno: 28. 06. 2014 - 16:24

U povodu svetkovine Prečistog Srca Marijina, u subotu 28. lipnja u samostanu školskih sestara franjevki Sv. Franje Asiškoga u Kloštru Ivaniću proslavljen je patron Provincije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, u koncelebraciji s definitorom Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda fra Ratkom Radišićem.

Zamjenica provincijske predstojnice s. Kata Karadža pozdravila je apostolskog nuncija uime provincijske predstojnice s. Ivanke Mihaljević te uime svih redovnica. Predstavila je redovničku zajednicu u Kloštru Ivaniću. "Uz proslavu svetkovine okupili smo se u zahvalnosti Bogu i dobročiniteljima koji su pomogli obnovu našega samostana u Kloštru Ivaniću. Želja nam je da u ovom lijepo obnovljenom samostanu, koji je ujedno kuća novicijata naše Provincije, bude mjesto u kojem će sestre i novakinje svakodnevno ostvarivati svoj kršćanski i franjevački poziv 'u novosti života'", rekla je s. Kata. Posebno je zahvalila apostolskom nunciju na svekolikoj podršci, pastirskoj brizi i zanimanju koje iskazuje Bosansko-hrvatskoj provinciji.

Nuncij se također obratio pozdravnom riječi redovničkoj zajednici te izrazio radost zajedništva s njima u povodu svetkovine Srca Marijina. Uočio je također nazočnost većeg broja mladih članica Zajednice što ga je osobito obradovalo te je čestitao patron Provincije. Propovijed je započeo pitanjem: "Što nam u našoj svakodnevici govori Srce Marijino?" Riječ Božju i značenje same svetkovine Srca Marijina, protumačio je kroz dva vida od kojih je prvi Ljubav! Čija ljubav? "Ljubav Boga koji nas je učinio darom da budemo kao Marija, majka Isusova". "Bog je ljubav koja nas nikad ne ostavlja. Bog je onaj koji nam pokazuje ljubav preko Majke koja nam daje Sina", rekao je nuncij i potaknuo redovnice da pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji bude predanje koje će biti usmjereno na Marijino Srce koje će nas uvijek iznova podsjećati da "nas Bog nikada ne ostavlja". Razmatrajući Srce Marijino pronaći ćemo unutarnji mir i radost, rekao je nuncij, ističući kako na radost poziva i papa Franjo. Pozvao je redovnice da budu svjedoci radosti, jer bez radosnog svjedočenja nema niti plodova svjedočenja.

Drugi vid svetkovine jest Marija "koja nam govori o ljubavi Božjoj". Ona daje konkretan primjer svoje ljubavi, daje život i sebe iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. Marija nam daje program ljubavi i služenja Bogu i bližnjemu, rekao je nuncij i istaknuo poticaje pape Franje redovnicima da ne misle na svoje službe kao na nešto veliko jer bi to bio svjetovni duh. Upozorio je na Isusove riječi i Marijin primjer da "naš život treba biti život ljubavi i služenja". Na kraju je apostolski nuncij potaknuo sve neka svatko čini ono što može, tko je bolestan neka moli, ali neka svatko daruje koliko može s oduševljenjem i ljubavlju, a plodovi će doći kao kod Marije. Uputio je poticaj redovnicama neka idu, poput svetog Franje, radosno naviještati riječ Božju. Na kraju im je istaknuo kako na cijelu franjevačku obitelj gleda s velikom nadom da će svojom duhovnošću, karizmom i radošću pridonijeti novoj evangelizaciji.

Na misi je pjevao zbor redovnica pod vodstvom s. Ivane Džambas.

Nakon mise bio je blagoslov obnovljenog samostana. Kućna predstojnica s. Martina Dragičević je uime cijele zajednice redovnica u Kloštru Ivaniću, zahvalila nunciju te Upravi Provincije, napose provincijskoj ekonomi s. Mladenki Ćurić, za uloženi trud i nesebično zalaganje u velikim i zahtjevnim radovima tijekom četverogodišnje obnove samostana. Slavlje je nastavljeno uz zajednički objed, pjesmu i druženje u sestarskoj blagovaonici. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi