Vijesti - Presveto Srce Isusovo u kapeli istoimene Družbe

 

Presveto Srce Isusovo u kapeli istoimene Družbe

Presveto Srce Isusovo u kapeli istoimene Družbe Objavljeno: 27. 06. 2014 - 22:42

U kapeli Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci u petak 27. lipnja svečano je proslavljena istoimena svetkovina. Misno slavlje predvodio je mladomisnik Đuliano Trdić koji je tom prigodom blagoslovio restauriranu zastavu Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova, rad Službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić te sliku buduće blaženice, dar Marije Brezac Benigar.

"Naš Bog ima srce!" rekao je na početku vlč. Trdić govoreći o razlozima zašto se slavi svetkovina Presvetog Srca Isusova. O ljubavi danas govorimo, pjevamo, puno toga uživalačkog i tjelesnog stavljamo pod etiketu ljubavi, a nerijetko i grijesima dajemo lijepa imena poput 'gurmani' umjesto 'izjelice', upozorio je. "Ljubav supružnika trebalo bi biti nešto prekrasno, a jedno na drugo gledaju kao na predmet. Devastirali smo ljubav." Govoreći o ljubavi prema djeci, upozorio je kako je ta ljubav često posesivna, djeci se ne da živjeti i ta ljubav pretvara se u ljubav koja guši. Osim toga i prijateljska ljubav je često iskalkulirana i hladna. "Puni smo ljubavi, a nikada više trpljenja i patnje na svijetu. Uzrok tom trpljenju je što smo izgubili sposobnost da ljubimo, a nas nitko iskreno ne ljubi."

Bog nas je stvorio iz svoje bezuvjetne ljubavi, poručio je vlč. Trdić dodajući kako smo najsličniji Bogu samo kada ljubimo. "Naša ljubav je Božji dar i svetkovina Presvetog Srca Isusova nije komemoracija, nego djelatna svetkovina. Ovo Srce ima moć dati ljubav kada dođeš pred njega i zatražiš je. Naša ljubav ne ovisi o ljudskom faktoru i potrebno je moliti Gospodina da nam promjeni srca jer naša sreća ovisi o sadržaju našega srca."

Ako je naš odnos pun ljubavi prema Bogu i bližnjemu, onda smo sretni ljudi, rekao je propovjednik. "U srcu je sve. U srcu je mir, a mir može biti samo ako je srce puno Boga. Ne trebaš se smijati da bi bio sretan jer nutrina ti odsijeva srećom ako je puna Boga." Dodao je kako se ni mučenici nisu smijali, ali bili su sretni jer su imali tu ljubav koju je prema nama imao Isus. On je svjesno visio na križu i razumski iz ljubavi prema nama prihvatio žrtvu. Prava ljubav nalazi se u sadržaju našega srca i ako u njemu nosimo otrov, otrov jedino možemo drugima i dati. Smrt Božjeg Sina bila je iz potrebe da se otkupi ljudsku srce, poručio je vlč. Trdić.

Istaknuo je da utjehu tražimo na krivim mjestima, a Isus nam ju bezuvjetno nudi. Također, naš odnos s Bogom mora biti 'djetinji', odnos kakav imamo s roditeljima. "Bog je savršeni roditelj koji nas savršeno ljubi u svim situacijama. Bog nije distanciran i otuđen od nas i ovom svetkovinom nam to pokazuje. Razgovarajte s Njim. Dijelite s njima sve ono što dijelite s najboljim prijateljem."

Po završetku misnoga slavlja okupljenima se obratila s. Dobroslava Mlakić otkrivši detalje vezane uz zastavu koju je 19. lipnja 1892. izradila Marija Krucifiksa Kozulić i o tome tada izvijestila o. Arkanđela iz Camerina: "Evo me radosna srca, velečasni Oče, da izrazim naše neizmjerno zadovoljstvo zbog trijumfa Presvetog Srca Isusova u ovom gradu! Njegov barjak bio je veoma svečan u procesiji za Tijelovo, bila je to najljepša zastava grada Rijeke. Za njim su išle njegove Kćeri i Službenice, obučene u crno s crnim velima, s crvenim vrpcama i svijećom u ruci. Zastava je ovih osam dana bila izložena u katedrali", navodi se u pismu koje je Marija Krucifiksa Kozulić napisala 1892., a s. Dobroslava pročitala nakon misnoga slavlja. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi