Vijesti - 50. obljetnica svećeničkog ređenja salezijanaca Josipa Ljubića i Žarka Kraljevića

 

50. obljetnica svećeničkog ređenja salezijanaca Josipa Ljubića i Žarka Kraljevića

50. obljetnica svećeničkog ređenja salezijanaca Josipa Ljubića i Žarka Kraljevića Autor: A.S.
Objavljeno: 02. 07. 2017 - 14:52

U nedjeljnom podnevnom misnom slavlju, 2. srpnja, u crkvi Marije Pomoćnice u Rijeci, proslavila su dvojica salezijanaca: Josip Ljubić i Žarko Kraljević 50. obljetnicu svećeničkog ređenja.

U koncelebraciji je bilo petnaestak svećenika uglavnom iz Zagreba i Splita na čelu s provincijalom don Pejom Orkićem. Vjernike, uzvanike i same slavljenike pozdravio je na početku svete mise ravnatelj riječke zajednice don Drago Detić napomenuvši da su u koncelebraciji najstariji svećenik don Nikola Zubović i najmlađi, mladomisnik, don Danijel Dragičević. Prigodnu homiliju održao je don Drago Detić istaknuvši uzvišeni poziv u svećeničku službu kojemu su se dvojica slavljenika spremno i velikodušno odazvali služeći brojnim generacijama mladih osobito onih koji su generacijama prolazili kroz naše sjemenište, a u kojem su oni bili vrsni odgojitelji: don Žarko kao profesor fizike i kemije, a don Josip kao glazbenik više slijedeći pastoralne aktivnosti. Istaknuo je i njihovu vjernost pozivu i milosti koja u njima doista nije bila uzaludna, jer su ispunili Isusovu želju povjerenu apostolima: da pođu odvažno, ne bojeći se poteškoća, da njega stave na prvo mjesto, da donose rod i rod njihov da ostane. Istaknuo je da je ta milost odlučujuća u svećeničkom i redovničkom pozivu, bez nje bismo se uplašili i ne bismo mogli učinkovito odgovoriti tim više što smo svjesni kako velik i dragocjen dar primaju slabe glinene posude. Na kraju misnog slavlja jubilarce je pozdravio župnik don Tunjo Blažević naglasivši da je to slavlje cijele Salezijanske obitelji, pa je uz pozdrave braći, pozdrav uputio sestrama Kćerima Marije  Pomoćnice, Salezijancima suradnicima, bivšim učenicima, predstavnicima Pokreta salezijanske mladeži, te u ovoj zgodi pridruženim sestrama milosrdnicama. Pohvalio je zbor mladih koji je izvrsno animirao liturgiju.

Mladi su, podržani prokušanim glasovima iz župnog zbora, slavljenicima uputili svoju čestitku otpjevavši „Sotvori Gospodi mnogaja ljeta“, što je cijela crkva nagradila spontanim pljeskom. Gromoglasno je odjeknuo i svečani „Te Deum“ kao završna pjesma hvale Božjoj milosti.

Zlatomisnicima su tada dvije župljanke uručile  prigodne poklone, a župnik je istaknuo velikodušnost don Ivana Kordića, župnika u  župi sv. Antuna na Kantridi, koji je slavljenicima darovao zlatne misnice. Simbolične nagrade primili su i don Nikola Zubović kao i don Danijel Dragičević koji je već preuzeo službu kapelana u župi Marije Pomoćnice.

Riječ je, na samom kaju, uzeo i provincijal, don Pejo Orkić, te braći, vjernicima i mladima zahvalio za svečano priređeno slavlje, a čestitajući svečarima, zahvalio im se za nesebično služenje u odgoju i pastoralu u kojemu su ostavili vidljive tragove posvuda gdje su djelovali i svaki na svoj način. 

Nakon misnog slavlja u crkvi, uslijedilo je druženje u blagovalištu salezijanske zajednice, gdje se okupio lijep broj uzvanika i gdje su u sjećanje prizvane brojne uspomene na salezijansko zajedništvo iz bogate prošlosti. Zanimljiv dio toga prisjećanja animirao je don Ivan Kordić slajdovima iz života i rada slavljenika, osobito don Žarka Kraljevića. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi