Vijesti - Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata

 

Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata

Radni dio susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata Autor: L.P.G.
Objavljeno: 04. 07. 2017 - 12:53

Radni dio ovogodišnjeg Susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata započeo je 4. srpnja u dvorani župe Gospe od Vrpolja u Šibeniku programom tijekom kojeg su misionari svjedočili svoja misionarska iskustva i razmjenjivali iskustva.

Radni dio susreta predvodili su šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK-a Slobodan Štambuk, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, a uz njih su sudjelovali biskup u miru mons. Ante Ivas, misionari i misionarke te nad/biskupijski ravnatelji i djelatnici PMD-a u Hrvatskoj i BiH.

Na početku događaja obratio se vlč. Štefan koji je istaknuo važnost djelovanja misionara u svijetu, a djelatnica PMD-a u Zagrebu Ines Sosa Meštrović podsjetila je na prethodne susrete misionara od Kotora, Varaždina, Bjelovara do Sarajeva i Dubrovnika.

Potom su se misionari predstavili i progovorili o duhovnim i materijalnim činjenicama te potrebama svojih misija, kao i o izazovima s kojima se svakodnevno susreću služeći Bogu u daleku svijetu.

Don Ante Batarelo posvjedočio je kako od 1975. osnovao mnoge župe u Tanzaniji gdje i dalje predano radi.

O svojim pothvatima u Zambiji govorio je don Boris Dabo. Njemu je najveći izazov ići tamo gdje nema krštenih i nikada se ne zadržava dugo na jednom mjestu, već uvijek ide dalje navješćivati Radosnu vijest.

Dugogodišnji misionar mons. Drago Balvanović prenio je kako 30 godina djeluje u Peruu i kako to s radošću čini i sa svojom 81 godinom.

Najmlađi misionar na susretu fra Ivica Vrbić je u misijama godinu i pol, a djeluje u Boliviji.

Don Nikola Sarić, misionar s 44-godišnjim iskustvom, svjedočio je kako unatoč zdravstvenim problemima želi vratiti se ove godine u svoju misiju Dakawu i nastaviti s radom.

O. Ante Jerončić djeluje u Antigvi i Barbudi, a posebno se osvrnuo na misijski put svojeg reda - verbita.

Don Danko Litrić, misionar u Ruandi, upoznao je nazočne sa svojim bogatim djelovanjem u školstvu i na drugim poljima, kao i tijekom gradnje nove crkve Marije Pomoćnice u Kimihururi. Kazao je kako će biti potrebno uložiti još sredstava, pa je pozvao na potporu završetku radova, a oni koji žele pomoći mogu se obratiti PMD-u u Zagrebu i Sarajevu.

P. Tomislav Mesić, misionar u Tanzaniji, predstavio je novu župu i planove za projekt gradnje škole.

Misionar u Zambiji don Gabrijel Jukić istaknuo je kako će uskoro nastaviti služiti u Ugandi.

S. Erika Dadić ispričala je o svojem radu u DR Kongo od 1974. s još šest sestara Hrvatica. Preporučila se za molitve za mir u DR Kongu gdje vlada velika nesigurnost.

Svoje ruanđanske dojmove  podijelila je i s. Agnezija Bilić. Zadužena je za domaćinske poslove koje obavlja s puno ljubavi.

Predstavile su se i misionarke na Salomonskim Otocima s. Marta Nikolić i s. Ruža Raič. S. Marta radi u ambulanti i pomaže potrebitima, a s. Ružu posebno raduje poučavanje mladih djevojaka.

Iz Ugande je stigla s. Bogdana Markić sa svojim 12-godišnjim iskustvima vezanim za rad u zdravstvu.

S. Zlata Vrbić već 45 godina radi u Južnoj Americi. Govorila je o radu u školama i kontaktima s Hrvatima u tom dijelu svijeta.

S. Bernardina Galić je u Rusiji već tri godine i prenijela je tamošnja iskustva rada u maloj zajednici katolika.

O svojem 30-godišnjem djelovanju na Madagaskaru svjedočila je s. Marica Jelić koja se sa svojim susestrama bavi odgojem mladih.  

Nazočnima se obratila i s. Adriana Galić, buduća misionarka u DR Kongo. Kazala je kako je čitajući o misionarima i boraveći s franjevkama u Kongu poželjela poći stopama svojih uzora.

Nakon obraćanja misionara nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH mons. Luka Tunjić izrazio je radost što je dio susreta koji okuplja misijske službenike Crkve u Hrvata."Odmah na početku svim našim misionarima i misionarkama želim izraziti svoje divljenje, kako za odvažnost poći u misije, jednako tako i za sve što je sastavni dio vašega misionarskoga života. Kad ste se opredjeljivali poći u misije, vjerujem da vam je bilo jasno kako vas ne čekaju med i mlijeko, nego siromaštvo, jad, patnja, križ na svakom koraku...", kazao je mons. Luka naglasivši kako upravo zahvaljujući misionarima, uz Božju pomoć i njihovu svakodnevnu volju i osobnu žrtvu, broj katolika svakodnevno raste. Napomenuo je kako je on na svojoj dužnosti tek prvu godinu, ali i kako je cijelim srcem otvoren za suradnju, a na svemu do sada realiziranom zahvalio je PMD-u Hrvatske s vlč. Štefanom na čelu, biskupu Štambuku, domaćinu - biskupu Rogiću te svim misionarima i prijateljima misija.  

Hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK-a Slobodan Štambuk pohvalio je zalaganje za misije PMD-a u Hrvatskoj i BiH, ali i domaćina mons. Rogića. "Osjetio sam tijekom pripreme za ovaj susret dušu, srce, ljubav. To je nenadoknadivo i bez toga nema misijskog rada. Draga mi je riječ nacionalnog ravnatelja BiH i osobito u ime HBK ističem radost što postoji lijepa suradnja nacionalnih ravnatelja PMD-a u Hrvatskoj i BiH", poručio je predsjednik Vijeća za misije HBK-a.

Poslije obraćanja biskupa Štambuka misionari i nacionalni te nad/biskupijski ravnatelji PMD-a iz Hrvatske i BiH razgovarali su u grupama o raznim misijskim temama, a sve s ciljem razmjene iskustava i iznalaženja načina što boljeg djelovanja za dobrobit misija, odnosno onih kojima su misionari poslani.

U župi Gospe od Vrpolja sudionici su lijepo ugošćeni zahvaljujući župniku vlč. Anti Omaziću i njegovim župljanima, a uz to su upoznali i znamenitosti župe.

U poslijepodnevnim satima 4. srpnja misionari će sudjelovati u večernjim misama u župama Baldekin, Brodarica, Vidici, Srima, Mandalina i Vrpolje te Samostanu sv. Frane. Tom prigodom svjedočit će svoje poslanje i djelovanje. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi