Vijesti - Četvrti dan susreta misionara Crkve u Hrvata

 

Četvrti dan susreta misionara Crkve u Hrvata

Autor: ika
Objavljeno: 05. 07. 2017 - 14:01

U sklopu 29. susreta misionara Crkve u Hrvata, koji se od 2. do 6. srpnja održava u Šibenskoj biskupiji, misionari su se sa svojim nacionalnim i nad/biskupijskim ravnateljima te suradnicima PMD-a iz Hrvatske i BiH uputili 5. srpnja na otoke Prvić i Murter.

Na Prviću su sudionici susreta posjetili Muzej Fausta Vrančića gdje su zahvaljujući stručnom vodstvu ravnateljice Ivane Skočići izlošcima upoznali život i djelo Fausta Vrančića (1551. – 1617.). Razgledali su zbirku modela njegovih djela diveći se bogatoj ostavštini svestranog znanstvenika, inovatora i autora mnogih leksikografskih, filozofskih i pjesničkih djela.

Potom su praćeni župnikom Prvić Luke vlč. Božom Škemberomobišli rodnu kuću sluge Božjeg o. AnteAntića te crkvu gdje se krstio. Taj se katolički uzor još kao sjemeništarac, a kasnije i svećenik isticao izvanredno kreposnim životom i dobrotom, kao i poniznošću, jednostavnošću, ljubavlju prema Kristu i Djevici Mariji, vjernošću Crkvi, franjevaštvu i provinciji. Zapamćen je i kao svećenik blizak problemima ljudi, a zbog svoje osobnosti i djelovanja već za života nastao je glas o njegovoj svetosti, koji se širi i danas – mnogi molitelji traže njegov zagovor i zahvaljuju za uslišane molitve. Postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim pokrenut je 1984., a od njegovih sumještana na Prviću može se čuti kako su ponosni što je upravo među njima poniknuo takav čovjek.

S Prvića su sudionici susreta stigli na Murter te su posjetili župu Tisno gdje ih je župnik don Lazar Ćibarić upoznao sa župom posvećenoj Duhu Svetom. Govorio im je i o biskupijskom marijanskom svetištu – Svetištu Gospe od Karavaja. Tu su doznali kako je štovanje Gospe od Karavaja započelo 26. svibnja 1432. u mjestu Caravaggio u blizini Bergama (Italija) ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. U Tisno su kasnije doseljavali Talijani, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je donijela Gospinu sliku i oko 1720. izgradila kapelicu na brdu Brošćica. Svetište je do 1973. bilo u vlasništvu te obitelji koja ga je na upravljanje sporazumno predala župi Tisno. U svetište za vrijeme slavljenja blagdana Gospe od Karavaja26. svibnjai inače hodočasti veliki broj vjernika. U Tisnom su svjedočili i misionari don Ante Batarelo i s. Zlata Vrbić.

Hodočašće je završilo u Murteru gdje je u župi Sv. Mihovila misu predvodio mons. Slobodan Štambuk u suslavlju s biskupom u miru mons. Antom Ivasom, župnikom don Ivanom Katićem, misionarima i ravnateljima PMD-a.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik iskazavši zadovoljstvo zbog dolaska misionara, a u prigodnoj propovjedi mons. Štambuk je istaknuo značaj misijskog djelovanja u svijetu pogođenom siromaštvom i drugim neprilikama.

"Ovdje su aktivni misionari i misionarke koji su u Africi, Južnoj Americi i drugdje na apostolskom putu, upravo slično kao sveta braća Ćiril i Metod kojih uspomenu danas slavi Crkva", biskup je podsjetio na spomendan svetaca misionara povezavši ga s djelovanjem ovovremenih misijskih službenika od kojih je neke i pozvao da se predstave, što su i učinili na oduševljenje velikog broja vjernika. 

Tako je don Boris Dabo posvjedočio kako je širiti Radosnu vijest u područjima gdje još nema kršćana, o. Ante Jerončić progovorio je o svojem 18-godišnjem službovanju na Karibima, s. Ruža Raič ispričala je o poduci djevojaka na Salamonskim Otocima, don Ante Batarelo pozvao je na veću potporu misijama i izmolio Očenaš na svahili jeziku, p. Tomislav Mesić progovorio je o djelovanju među Masaima u Tanzaniji, don Danko Litrić prisjetio se tragedija u Ruandi i smrti misionara fra VjekeĆurića, a buduća misionarka s. Adriana Galić izrekla je da želi biti poput svojih starijih kolega koji ju nadahnjuju svojom vjerom i djelovanjem.  

Vlč. Luka Strgar iz Đakova obratio se u ime nad/biskupijskih ravnatelja PMD-a približivši svoj i angažman svojih kolega te poručivši da za misije treba i moliti i materijalno im pomoći.

Tijekom mise u župi Murter nacionalni ravnatelj PMD-a vlč. Antun Štefan zahvalio je svima koji rade na dobrobit misija, a posebno se osvrnuo na pozitivne primjere iz Šibenske biskupije. "Murter je uz Baldekin i Drniš jedna od triju županajaktivnijih u misijskom djelovanju

Šibenskoj biskupiji", naveo je vlč. Štefan istaknuvši i zasluge nazočnog biskupa u miru mons. Ante Ivasa i šibenskog biskupijskog ravnatelja don Tomislava Puljića koji je zahvalio svim prijateljima misija i misionara.

Ovogodišnji Susret hrvatskih misionara i misionarki završava 6. srpnja misnim slavljem u kapeli katoličke škole.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi