Vijesti - Obljetnica obnove Isusovačkog reda: svjedočanstvo nade i kreativnosti

 

Obljetnica obnove Isusovačkog reda: svjedočanstvo nade i kreativnosti

Objavljeno: 27. 09. 2014 - 00:36

Papa Franjo zajedno s braćom iz Isusovačkog reda na molitvi Večernje 27. rujna u rimskoj crkvi Il Gesu spomenuo se ponovne uspostave Družbe Isusove.

Red je dokinut godine 1773., nakon više od 200 godina postojanja i nakon što je već desetljećima prije toga bio izložen progonima, ali držanje isusovaca i njihova vrhovnog poglavara o. Lorenza Riccija bilo je uzorno, rekao je Papa. "U vremenima nevolje i nemira uvijek se izdignu čitavi oblaci sumnji i patnja i nije lako ići naprijed, nastaviti dalje istim putem. Teška vremena i vremena krize prije svega su puna iskušenja: ostati i raspravljati o idejama, prepustiti se očajavanju ili se usredotočiti samo na to da si progonjen i ne vidjeti ništa drugo. Čitajući pisma oca Riccija, uočio sam nešto: on je imao sposobnost odoljeti tim iskušenjima i u vremenima nevolja znao je isusovcima dati viziju onoga što se već ukorijenilo u duhovnosti Družbe Isusove."

To je duhovnost služenja Isusu Kristu na veću slavu Božju. Isusovac je netko tko ne samo da svojim ponašanje pokazuje što vjeruje, nego to je onaj tko i u teškim vremenima ne gubi nadu, rekao je papa Franjo.

Red su sredinom 16. stoljeća osnovali mladići okupljeni oko Ignacija Loyole, a 1540. Družba je dobila prvo službeno odobrenje. Oko 200 godina kasnije papa Klement XIV. dokinuo je Družbu Isusovu. Osobito su u 18. stoljeću vlasti Portugala, Španjolske i Francuske vršile pritisak na Papu da raspusti red. Papa Klement na kraju je morao popustiti tom pritisku. Četrdeset godina nakon dokidanja, papa Pio VII. ponovno je uspostavio Družbu Isusovu. Papa je u rujnu 1814. godine došao u crkvu Il Gesu, da bi na oltaru posvećenom sv. utemeljitelju Ignaciju slavio misu na kojoj se okupilo oko 100 starih isusovaca. Obljetnica tog slavlja bila je povod isusovcima za poziv papi Franji da s njima u Rimu moli Večernju.

"Moj prethodnik papa Pio VII. obnovio je Družbu odvažnih i skromnih ljudi koji su dali svjedočanstvo nade, ljubavi i apostolske kreativnosti - kreativnosti duha. Pio VII. napisao je da obnovom Družbe 'na primjeren način želi odgovoriti na duhovne potrebe kršćanskog svijeta, bez obzira na narode i nacionalnosti.' To je bio razlog zašto je isusovcima dao dopuštenje "da opet budu jedna u jednome tijelu". "Neka Družba uvijek bude jedinstveno tijelo!" zaključio je papa Franjo. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi