Misionarke Kristova kraljevstva

 
English

Misionarke Kristova kraljevstva

Misionarke Kristova kraljevstva

Kontakt :

Svi oni koji bi željeli saznati više mogu se javiti sadašnjem crkvenom asistentu fra Mariu Cifraku, mario.cifrak@ofm.hr (Kaptol 9, Zagreb) ili izravno Centralnom vijeću u Rimu (www.ism-int.org ili ism.cc@virgilio.it)

E-mail: mario.cifrak@ofm.hr
URL: www.ism-int.org

Svjetovni instituti franjevačkog nadahnuća neke su od najmlađih grana razgranatog franjevačkog stabla. Jedna od njih je i Svjetovni institut Misionarki Kristova kraljevstva.
 
Temelji duhovnosti
 
Duhovnost ovog Svjetovnog instituta je izrazito franjevačka, a njegove članice svoju potpunu posvetu u duhu Blaženstava ostvaruju polažući zavjet čistoće i obećanja poslušnosti i siromaštva, ali ne odlazeći u samostan, nego ostajući u svijetu, posvećujući ga skrovito iznutra, djelujući kao sol, svjetlo i kvasac za unapređenje ljudskih vrednota i za posvećenje svijeta. Svoje poslanje ostvaruju radeći u različitim zanimanjima, djelujući u civilnom društvu i u crkvenoj zajednici. One svjedoče da je moguće živjeti, u svjetovnom načinu života, sveto Evanđelje slijedeći Krista poslušna, siromašna i čista. Institut je imao svoj početak u Asizu, u crkvi sv. Damjana, 19. studenoga 1919. godine, duhovnim iskustvom službenice Božje Armide Barelli i pronicljivošću franjevca oca Augustina Gemellija. Karizma Instituta, od samoga početka, izražava dar posvećene svjetovnosti što ga je Bog dao Crkvi za poslanje u svijetu, u duhu sv. Franje Asiškog.
 
Misionarka živi laičku duhovnost, u svjetlu otajstva Utjelovljenja, tražeći one oblike molitve i razmatranja koji odgovaraju zahtjevima svjetovnog načina života. Traži Božju prisutnost u svakodnevnom životu; dionica je Kristova svećeništva, prinoseći Bogu samu sebe i sva stvorenja. Stav hvale obilježava život misionarke koja, poput sv. Franje, prepoznaje u stvorenjima znakove Stvoritelja te, stoga, hvali i blagoslivlja u vijeke „Najvišeg, Svemogućeg, dobrog Gospodina“. Odgovarajući na dar poziva, misionarka se obvezuje živjeti suobličena siromašnom Kristu, po primjeru sv. Franje i sv. Klare.
 
U sudjelovanju, po mogućnosti svakodnevnom, u euharistijskom slavlju  koje je izvor i vrhunac života Crkve, misionarka pronalazi duhovnu hranu kako bi cijeli njezin život postao „razlomljeni i darovani kruh“. Vrijeme posvećuje molitvom sudjelujući u litrugijskoj molitvi Crkve, a naročito njeguje osobnu molitvu. Svakodnevno moli da Kristovo "kraljevstvo ljubavi zasine u Crkvi i u svijetu". Isto tako gaji posebnu pobožnost prema Bezgrešnoj Djevici Mariji.
 
Iako misionarka "ostaje u svijetu" postoje i trenuci zajedničkog života koji služe za rast u ovom zvanju i međusobnom zajedništvu: redoviti mjesečni susreti, godišnje duhovne vježbe, kao i razni susreti na međunarodnoj razini.
 
Prisutnost u svijetu
 

Institut svoje sjedište ima u Italiji i tamo je većina članova, ali je njegovo posebno obilježje prisutnost u mnogim zemljama po cijelome svijetu. Njegovih više od dvije tisuće i dvjesto članica sada živi u 32 različite zemlje svijeta na svim kontinentima.
 
Prisutnost u Hrvatskoj
 
U Hrvatskoj je Institut prisutan od 1972. godine zahvaljujući fra Korneliju Šojatu koji ga je, na poticaj svog subrata fra Karla Kaića, upoznao za vrijeme  studija u Rimu. Fra Kornelije je bio crkveni asistent hrvatske grupe od samog početka pa sve do svoje smrti 2006. godine. Zvanično je Institut počeo djelovati u Hrvatskoj dana 1. prosinca 1972. godine kada je u Rimu primljeno prvih pet hrvatskih misionarki. One su svoje prve zavjete polagale 3. svibnja 1975. godine u "koriću sv. Klare" u crkvi sv. Damjana, na onom istom mjestu kao i prvih dvanaest davne 1919. godine.
 
Da bi sačuvale mogućnost skrovitog djelovanja unutar Crkve i svijeta, članice ne govore javno o svom pripadništvu Institutu, pa poneki puta ostaju nepoznate i za one koje osjećaju poziv za takav način života.
 
Svi oni koji bi željeli saznati više mogu se javiti sadašnjem crkvenom asistentu fra Mariu Cifraku, mario.cifrak@ofm.hr (Kaptol 9, Zagreb) ili izravno Centralnom vijeću u Rimu preko web stranice http://www.ism-int.org ili na adresu e-pošte ism.cc@virgilio.it          

Prethodni članak:
Obitelj Malih Marija
Povratak na sve članke
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi