Vijesti - Znanstveni skup o sluzi Božjem Josipu Stadleru

 

Znanstveni skup o sluzi Božjem Josipu Stadleru

Znanstveni skup o sluzi Božjem Josipu Stadleru Autor: ika
Objavljeno: 29. 11. 2018 - 08:32

„Josip Stadler (1843.-1918.) u kontekstu beatifikacije. Duhovni profil i društveno djelovanje snagom službe“

U povodu 100. obljetnice smrti prvoga vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera u njegovu rodnom gradu Slavonskom Brodu, a u pastoralnom centru njegove krsne župe Gospe Brze Pomoći, održan je u četvrtak 29. studenoga drugi dio međunarodnoga znanstvenog skupa „Josip Stadler (1843.-1918.) u kontekstu beatifikacije. Duhovni profil i društveno djelovanje snagom službe“.

Pod pokroviteljstvom Đakovačko-osječke i Vrhbosanske nadbiskupije te Grada Slavonskoga Broda, kao i aktivno sudjelovanje spomenute rodne župe, simpozij su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, zatim Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod. Studijski dan okupio je lijepi broj osoba iz crkvenoga i javnoga života.

Otvarajući ga kao glavni moderator dr. Pero Aračić, sin Slavonskog Broda, istaknuo je kako ga je – dok je pripremao ovaj i prošloga mjeseca u Sarajevu održani prvi dio ovoga simpozija – uistinu zadivio, obogatio i oplemenio život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera o kojem prije toga i nije toliko puno znao. „Zadivio sam se koliko je Stadler važna osoba u povijesti hrvatskoga naroda. On je doista bio čovjek principa i svetoga života. Posebno mi je nadahnuće ono što je konstanta njegova života – to što je bio i ostao siromah i brinuo se za sirotinju“, rekao je, među ostalim dr. Aračić.

Naglasivši važnost simpozija čiji je cilj na znanstveni način vrednovati Stadlerov život i djelo, prigodnim riječima obratili su se predstavnici organizatora i pokrovitelja skupa, te drugih institucija. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kao domaćin je u pozdravnoj riječi istaknuo da se Slavonski Brod može ponositi tako velikim sinom kao što je Stadler, te da on posebno povezuje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napose Hrvate s jedne i druge strane rijeke Save.

Dodao je da je Đakovačko-osječka nadbiskupija također ponosna na toga velikoga sina svoje Nadbiskupije, te se raduje njegovu uzdizanju na čast oltara.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je kako ga posebno raduje povijesna veza Sarajeva i Slavonskog Broda po sluzi Božjem Josipu Stadleru, kao i da je prevažno obrađivati Stadlerov lik na povijesno utemeljenim činjenicama, „prvo iz razloga jer nas je zadužio za tolika dobra koja nam je ostavio, kao i da obrađujući njegov lik unosimo pozitivne vrijednosti u ovo sumorno ozračje“.

„Stadler je Isusovo lice prepoznavao u svakom čovjeku, a mi tu često padamo na ispitu. Zato je Stadlerova duhovnost divno nadahnuće, jer i danas je čovjek vrijedan da ga prepoznamo u njegovu dostojanstvu, otkupljenosti i po zvanju na spasenje da i mi postignemo takav jedan put našega djelovanja“, zaključio je kardinal Puljić.

Vrhovna glavarica služavki Maloga Isusa s. Marija Banić na otvorenju je naglasila kako joj je želja da taj skup ne bude samo znanstven, nego da osvijetli lik sluge Božjega onako kako to na njegovu grobu piše „da je bio svjetiljka koja svijetli“ te „da nam bude putokaz i danas“. Prigodnim riječima obratili su se potom uime organizatora dr. Stanko Andrić, ravnatelj brodske podružnice Instituta za povijest i uime sarajevskoga KBF-a dr. Darko Tomašević. Nazočnima su se također obratili uime grada Slavonskoga Broda prof. Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika i uime Brodsko-posavske županije dr. Anica Vukašinović, pročelnica za društvene djelatnosti, te uime KBF-a u Đakovu dr. Stjepan Radić, prodekan. Oni su naglasili da Stadler zavrjeđuje istraživačku pozornost ne samo crkvene, nego i političke i kulturne povijesti Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kako je cilj simpozija na znanstveni način vrednovati Stadlerov iznimno bogati život i djelo prigodna izlaganja – uz moderiranje dr. Marijana Šabića i dr. Pave Jurišića – svatko sa svoga stajališta održali su dr. Mato Artuković o temi „Zavičaj i zavičajnik: Prilog o odnosima Broda prema nadbiskupu Stadleru“; dr. Vlatko Dolančić o temi „Pisani izvori o Josipu Stadleru u Nadbiskupijskom arhivu u Đakovu“, dr. Zoran Grijak o temi „Djelovanje i suradnju vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera i dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića tijekom preustroja Zavoda sv. Jeronima u Rimu i svetojeronimske afere“, dr. Stjepan Matković o temi „Dvije vizije modernog pravaštva: nadbiskup Josip Satdler i Josip Frank“, dr. Milenko Krešić o temi „Nadbiskup Stadler i hrvatska narodna zajednica: nastanak i razvoj sukoba, te misija izmirenja apostolskog delegata Peree Bastiena (1908.-1912.)“, dr. Pero Aračić i dipl. theol. Anto Pavlović o temi „Naglasci u Stadlerovom pastoralnom radu onda i danas: rubni i napušteni“, dr. Ružica Pšihistal i prof. Mirko Ćurić o temi „Strossmayer i Stadler kao Ćiril i Metod u prigodnici fra Grge Martića“, te dr. Finka Tomas o temi „Čovjek molitve i bezgraničnog pouzdanja u Boga“.

U zanimljivoj raspravi koja se razvila nakon predavanja, na kojima je nazočilo stotinjak slušača, aktivnoga udjela je napose uzeo umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a zapaženo su bile nazočne Stadlerove duhovne kćeri služavke Maloga Isusa i domaći vjernici.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi