Vijesti - Proslava 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja u HKŽ Frankfurt am Main

 

Proslava 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja u HKŽ Frankfurt am Main

Proslava 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja u HKŽ Frankfurt am Main Autor: ika
Objavljeno: 02. 12. 2018 - 23:33

U povodu 50. obljetnice djelovanja Školskih sestara franjevki Krista Kralja – Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita u hrvatskim katoličkim župama (HKŽ) Frankfurt am Main i Main-Taunus/Hochtaunus organizirano je u Frankfurtu na Majni, u subotu 1. i nedjelju 2. prosinca, dvodnevno jubilejsko slavlje.

Zahvalno euharistijsko slavlje tim je povodom u punoj katedrali sv. Bartolomeja u Frankfurtu na Majni, na prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, predvodio provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joško Kodžoman u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, župnikom HKŽ Frankfurt am Main fra Željkom Ćurkovićem i dušobrižnikom u toj župi fra Ivanom Čikarom.
Nakon pozdravne riječi župnika fra Željka Ćurkovića čestitku sestrama je uputio dekan grada Frankfurta i katedralni župnik dr. Johannes zu Eltz, koji je ujedno poželio dobrodošlicu svim vjernicima. Ujedno je pročitao zahvalnicu u povodu jubileja sestara uime biskupa, Biskupije Limburg i uime cijele katoličke frankfurtske Crkve u znak zahvalnosti i priznanja. Predao je sestrama prigodni dar. U povodu toga jubileja HKŽ Frankfurt am Main je izradila prigodni medaljon, a primjerak medaljona je fra Željko darovao dr. Johannesu zu Elzu i limburškom biskupu mons. dr. Georgu Bätzingu, koji će mu predati dr. Johannes zu Eltz.

Potom je provincijalna predstojnica iz Splita s. Andrea Nazlić upoznala vjerničku zajednicu o djelovanju sestara te provincije u HKM Frankfurt am Main i Main-Taunus/Hochtaunus. „Jubileji nisu samo puko sjećanje i pjevanje hvalospjeva o prošlosti, nego su prilika za novi zamah u hodu prema budućnosti. Stoga je vrlo važno kako danas živimo našu karizmu. Ovim misnim slavljem ćemo zahvaliti Bogu što je snažio naše sestre u djelovanju u ovoj misiji od početka do danas. Drago mi je da se zlatno slavlje naših sestara u Frankfurtu događa u jubilejskoj godini naše družbe, koja slavi 150 godina postojanja. Naše su sestre pratile svoj narod, koji je kroz svoju burnu povijest, a i danas zbog brojnih razloga, bio prisiljen ostaviti svoj topli dom i dragu domovinu te poći u nepoznato, u široki bijeli svijet tražeći kruh i slobodu. Nastojali smo mu biti blizu, osluškujući njihove potrebe, pružajući mu utjehu i pomoć u okviru svojih sposobnosti i mogućnosti“, istaknula je, posebno zahvalivši Franjevačkoj Provinciji Presvetoga Otkupitelja s čijim su franjevcima sestre djelovale i djeluju u toj župi.

Na misnome slavlju uime vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović sudjelovala je generalna tajnica s. Samuela Klaić. Uz školske sestre Splitske provincije, sudjelovale su i školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina iz Mainza, sestre Majke Terezije, te dušobrižnik u toj župi fra Kristijan Šilić.

Senka Jenjić je pročitala pismo vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović. U pismo je s. Klara između ostalog istaknula kako je duhom prisutna na slavlju u zahvalnosti Bogu koji je preko brojnih sestara učinio živom i plodnom karizmu te družbe među vjernim hrvatskim pukom u Frankfurtu i okolici, te u bližnjim hrvatskim katoličkim misijama – u Darmstadtu, Wiesbadenu, Offenbachu i Kelkheimu. „Požrtvovnim djelovanjem kroz odgoj u djevojačkom domu i dječjem vrtiću te kroz pastoralni rad u hrvatskim katoličkim zajednicama i posjećivanjem bolesnih i potrebnih sestre su svjedočile i navješćivale Božje kraljevstvo kroz služenje bližnjima u potrebi.“

Propovijed je uputio fra Joško Kodžoman. Posebno je Bogu zahvalio na daru sestara, koje Hrvate katolike u Frankfurtu i šire prate punih pet desetljeća. Ujedno je potaknuo vjernike na molitvu za nova zvanja. Zamolio je dr. Johannesa zu Elza da prenese pozdrave biskupu dr. Georgu Bätzingu. Na misi se molilo i za pokojne sestre, koje su djelovale u Frankfurtu. Na kraju je zahvalnu riječ uputio župnik fra Željko Ćurković.
Misno slavlje uveličao je župni mješoviti zbor pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović i uz orguljsku pratnju Lovre Vidoševića, te Klapa „Munita“ iz Zadra i VIS „Mali-pax“.

U subotu 1. prosinca bila je proslava u sklopu Nikolinjske proslave u dvorani „Saalbau Stadthalle“ u Bergenu u Frankfurtu na Majni. U bogatom programu nastupili su župni mješoviti zbor „Mato Lešćan“ pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović uz pratnju na klavijaturama Lovre Ivoševića. Potom je djelovanje sestara prikazano u četiri scenska dijela: Čuvarice djetinjstva (kako je izgledao jedan dan u vrtiću), Čuvarice vjere (biseri s vjeronauka), Čuvarice hrvatske riječi (guslar je odguslio nekoliko prigodnih strofa) i Čuvarice srca. Nastupila je i Klapa „Munita“ iz Zadra.

Nakon toga prigodnu riječ uputili su provincijalna predstojnica iz Splita s. Andrea Nazlić; provincijal fra Joško Kodžoman; uime limburškog biskupa mons. dr. Georga Bätzinga, pomoćnog limburškog biskupa dr. Thomasa Löhra i generalnog vikara Wolfganga Röscha s. Agnes Lanfermann, referentica Redovničkog vijeća u biskupiji Limburg; uime vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki u Rimu s. Klare Šimunović generalna tajnica s. Samuela Klaić i župnik fra Željko Čurković.

Svi su oni biranim riječima svjedočili o pedeset godina plodnog djelovanja sestara te provincije u Frankfurtu,Main-Taunus/Hochtaunusu i Wiesbadenu. S. Agnes je istaknula kako je odlika vjere Hrvata katolika vjera srcem, koji svojom vjerom obogaćuju i Crkvu u biskupiji Limburg. Provincijal fra Joško Kodžoman je zahvalio sestrama, koje su u toj župi djelovale i djeluju zajedno s franjevcima te provincije, a od 1968. kad su sestre došle na poziv tadašnjeg župnika fra Bernarda Dukića, do danas ih je ukupno trideset i šest, a franjevaca dvadeset i devet. Fra Željko je uglednim gostima, sestrama, svećenicima, kao i zaslužnima uime župe darovao prigodni medaljon. Danas su u pastoralni rad u HKŽ Frankfurt am Main uključene dvije sestre – s. Pavlimira Šimunović (orguljašica i voditeljica liturgijskog pjevanja) i pastoralna suradnica s. Filipa Smoljo, a u HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus pastoralna suradnica s. Magdalena Višić.

U drugom dijelu programa u sklopu Nikolinjske proslave nastupile su sve tri župne folklorne skupine „Croatia ensemble“, župni VIS „Pax“, vjeroučenici su izveli predstavu „Istina o Božiću“ kako to oni doživljavaju, nastupila je župna ženska klapa, djeca Hrvatske dopunske nastave, koja su izvela i predstavu „Isus s interneta“ i župni dječji zbor pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović. Nakon izvedbe pjesme „Moja domovina“, djeca su krasnoslovila pjesmu o sv. Nikoli, nakon čega je taj omiljeni svetac došao, pozdravio djecu i podijelio im darove. Program su vodili Doris Hofmann i Ivan Rimac.

U zabavnom dijelu nastupila je glazbena skupina „Upitnik“ iz Offenbacha.

U subotu 24. studenoga održan je prigodni program u povodu jubileja sestara u dvorani Hrvatskog centra u Frankfurtu. Kroz program je predstavljen život i djelo Školskih sestara franjevki u Frankfurtu i Main-Taunus/Hochtaunusu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi